Toscane - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Toscane

 

Verschillende Terroirs in de Toscane

Toscane is niet alleen bekend om zijn prachtige natuur en lekker eten maar vooral om haar wijnen. Toscane is dan ook wereldwijd een “merk” geworden.
Ombrerosse heeft de eer om een aantal prachtige huizen te mogen presenteren:

  • Borgo Scopeto
  • Cantalici
  • Caparzo
  • Doga delle clavule
  • Fattoria Sorbaiana
  • Pagani de Marchi
Ieder huis presenteert een selectie van zijn beste wijnen in de prachtige salon en de huizen. Caparzo en Sorbaiano presenteren ieder een selectie van hun wijnen gedurende de exclusieve MASTERCLASS.
Mario Turrini van het huis Caparzo en Maria Pia Graziani van het huis Sorbaiano nemen u mee op een reis door de prachtige Toscaanse wijnvelden.

BORGO SCOPETO ligt in de gemeente van Castelnuovo Berardenga (Siena) in het zuidelijke deel van de Chianti Classico. Het huis heeft een totaal van of 493Ha waarvan 67 HA wijngaard.

Alle Chianti Classico wijnen zijn 100% Sangiovese. De andere internationale varianten worden alleen gebruikt voor de productie van “Supertuscans”. Er is veel geld geïnvesteerd in Borgo Scopeto, sinds Mevr. Gnudi het in 1998 kocht. Ten eerste in de wijngaard en de kelders maar ook met de opening van een luxueus hotel: http://www.relaisborgoscopeto.com/: 58 prachtige kamers op enkele minuten afstand van Siena.

CAPARZO, één van de meest prestigieuze estates in Montalcino (Siena) Caparzo bestaat uit 190Ha waarvan 90 wijngaard. Caparzo heeft zijn wijngaarden verspreid over 4 verschillende locaties rondom Montalcino waarmee ze een excellente Brunello di Montalcino, Brunello di Montalcino Riserva en Rosso di Montalcino produceren.

Caparzo was één van de eerste huizen die begrepen wat de invloed van een “terroir” kan betekenen voor de karakteristieken van een wijn. Vanuit deze filosofie begonnen ze met het maken van Brunello di Montalcino Vigna “La Casa” (sinds 1977) en Rosso di Montalcino Vigna “La Caduta” (sinds 1991).

Cà del Pazzo: Sangiovese/Cabernet Sauvignon (sinds1982) en Le Grance: 75% Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer (sinds 1985) zijn ook zeer bijzondere wijnen.
Caparzo prodeceery ook I.G.T wijnen: Rosso, Bianco and Sangiovese. Verder worden er Moscadello di Montalcino, Grappa di Brunello, Grappa di Chardonnay Le Grance en Grappa di Riserva geproduceert.

DOGA DELLE CLAVULE ligt in Magliano in Toscana (GR), zuidelijk van Montalcino. Het huis ligt op 2 grondgebieden met een totaal van 192 hectares in Magliano in Toscana, waarvan wijngaarden 41 hectares, voornamelijk met Sangiovese, lokaal genoemd Morellino en enkele hectaren met merlot, alicante en vermentino.
Doga delle Clavule Morellino di Scansano Doc is geproduceerd uit 85% Sangiovese and 15% Merlot and Alicante.

De wijnen van bovengenoemde huizen worden gepresenteerd door Mario Turrini, export manager van Caparzo, Borgo Scopeto en Doga delle Clavule.
Geboren in Greve in Chianti (Firenze-Italy) 1970, en zijn hele jeugd omgeven door de wijngaarden. In zijn studententijd heeft hij een tijd in Piemonte gewoont en in Veneto. Daarna kon hij zijn roots niet langer verloochenen en is hij terug gekomen naar zijn geliefde Toscana. Hij woont en werkt nu in 1 van de mooiste gebieden in Toscane, de Montalcino streek.
Zijn passie voor het “nectar van Bacchus” is ontstaan door zijn grootvader die altijd voor een groot estate in de Chianti streek heeft gewerkt. Zijn studies in marketing en management en natuurlijk de sommelier academie in Italië hebben hem vanaf 2001 aan de winegroup verbonden waar zijn passie voor wijn en zijn kennis voor marketing optimaal gebruikt kunnen worden.

FATTORIA DI SORBAIANO, dit wijngoed ligt net 1 km van Montecatini Val di Cecina, een klein middeleeuws dorpje hoog op een heuvel.
Sorbaiano was in de oude tijden een romeinse boerderij. Het was lang in het bezit van de familie Inghirami en sinds de jaren ’50 is het huis van de huige bewoners. Het land verspreid zich over 270 hectaren waarvan 27 hectaren wijngaard, gelegen in de Montescudaio DOC productie zone.

Recentelijk heeft ook dit mooie wijnhuis drastische vernieuwingen aangebracht en een geheel nieuwe wijnkelder gebouwd. Hierdoor zijn ze nu in staat om aan alle functionele criteria te voldoen die een hoog kwalitatieve toscaanse wijn vraagt.

De “agriturismo” van Sorbaiano is een belangrijk onderdeel van de activiteiten op het landgoed.
Er zijn 18 appartementen die een adembenemend uitzicht op de toscaanse heuvels bieden.

Grazia Picciolini is de eigenaresse van dit immense landgoed en samen met haar mensen heeft ze van dit huis een prachtig voorbeeld van Toscaans pride gemaakt.

Tijdens de masterclass zullen we de beste wijnen van dit huis proeven.

  
  

Reageer op dit item