Uitgelicht: Château Puy-Servain - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Uitgelicht: Château Puy-Servain

Midden tussen de wijngaarden van Montravel ligt het proeflokaal van Château Puy-Servain. Hier proefde ik afgelopen augustus drie zeer bijzondere wijnen, gemaakt door Daniel Hecquet, een bekende naam in Montravel. Daniel heeft er zo ongeveer in zijn eentje voor gezorgd, dat Montravel, bekend om zijn witte wijnen, nu ook een AOC voor rode wijnen heeft. Songe is een rode wijn die sinds het oogstjaar 2001 wordt gemaakt.
Midden tussen de wijngaarden van Montravel ligt het proeflokaal van Château Puy-Servain.
Hier proefde ik afgelopen augustus drie zeer bijzondere wijnen, gemaakt door Daniel Hecquet, een bekende naam in Montravel. Daniel heeft er zo ongeveer in zijn eentje voor gezorgd, dat Montravel, bekend om zijn witte wijnen, nu ook een AOC voor rode wijnen heeft.
Songe is een rode wijn die sinds het oogstjaar 2001 wordt gemaakt, 90% Merlot en 10% Cabernet Franc, dezelfde cépage als bijvoorbeeld Petrus, Le Pin en Lagrange uit de Pomerol.
Een ware aromatische bom, die Songe, met mooie nog harde tannines. Aan een rechtstreekse vergelijking met hele grote Bordeaux ontkom je gewoon niet.
Ik proefde de 2001 en 2003 van de fles en 2005 van het vat. De laatste is inktzwart en echt overweldigend door zijn vele rode en zwarte fruit, met nuances van vanille.
Zeker niet voor wijnliefhebbers met weinig geduld. Ik schat dat deze wijn 10 tot 15 jaar opgelegd moet worden, maar de beloning zal het geduld meer dan waard zijn.
De Marjolein die ik ken, is een hele mooie, ambitieuze jonge vrouw, die van lekker eten en mooie wijnen houdt.
Zij serveerde mij op een prachtige zomeravond een droge witte Château Puy-Servain Marjolaine, bij een door haar bereid culinair feestje. Ik was meteen verliefd, op de wijn wel te verstaan.
Ik proef vandaag de Marjolaine 2003, gemaakt van 50% Sauvignon blanc en 50% Semillon, 9 maanden op hout gerijpt en dat ruik en proef je onmiddellijk. Veel vanille, erg geconcentreerd, met exotische vruchten (kiwi en ananas) en een volle afdronk. Ik ben nog steeds verliefd.
Heel af en toe snoepte ik, toen ik nog in België woonde, weleens van een echte Belgische bonbon. Een verleiding waar je, mijns inziens, maar met mate aan moet toegeven, om er waarlijk van te kunnen genieten.
Dit geldt ook voor Château Puy-Servain Terrement Liquorieux 2004, gemaakt van 100% Semillon.
Een verrukkelijke zoete witte wijn om als aperitief te drinken, je kan deze wijn bijna kauwen, zoals de eerder genoemde Belgische bonbon. Voor mij mag deze wijn naast een grote Sauternes staan.
Kortom Daniel Hecquet maakt hele mooie wijnen, die de moeite van het kopen meer dan waard zijn.
Zeker wanneer je de verhouding prijs – kwaliteit in aanmerking neemt.
Prijzen af chateau tussen de 8 en de 20 Euro.
De wijnen worden in Nederland geïmporteerd door:
*JJC Kwast Wijnkopers BV
 http://www.kwast.nl/
 Tel. 025-2686741 Fax. 025-2687943
*Havelaar Wijnimport
 http://www.havelaarwijnimport.nl/
 Tel. 070-3835414 Fax. 070-3477709
*RougeRoséBlanc
 http://www.rougeroseblanc.nl/
 Tel. 070-5143777 Fax. 070-5144177

Voor een uitgebreide lijst van ook andere producenten in Montravel, kijk op:
http://www.pays-de-bergerac.com/
http://www.dordogne-perigord.com/

De locatie

Vanuit Nederland is Montravel ongeveer 1000 km rijden.
De stad Bordeaux ligt op slechts 60 km van Montravel en er zijn dagelijks vluchten van Amsterdam naar Bordeaux.
Voor budgetvluchten kunt U ook vanuit Amsterdam direct op het iets verder gelegen Pau vliegen.
Eddy Gravemaker
Le Temple sur Lot, Frankrijk.

Reageer op dit item