Viñas del Vero Cabernet-sauvignon 2001, Somontano - Perswijn
Wijn van de week

Viñas del Vero Cabernet-sauvignon 2001, Somontano

Na de wedstrijdproeverijen van de wijnen van de Nieuwe Wereld, dit voorjaar, is het nu de beurt aan de oude wereld bij de proeverij ‘Klassiek Europa’. Ook bij Klassiek Europa is gekozen loor een rood en een wit thema, met wijnen op basis van Chardonnay bij wit (net als bij de Nieuwe Wereld) en Cabernet-wijnen voor rood (bij de Nieuwe Wereld was het thema Merlot). In beide gevallen is de bovengrens gelegd bij een consumentenprijs van 8 euro. Nog levert dat soms problemen op. Bij een van de wijnen die voor de finalewijnen bij de Cabernets werd geselecteerd, de Château Gallais Bellevue 1999 uit de Médoc, bleek de prijs uiteindelijk toch weer boven de 8 euro te liggen, zodat hij uiteindelijk moest worden geëlimineerd. Helaas. Maar er blijven nog altijd genoeg mooie wijnen over.

Vin de Pays uit Frankrijk is zeer goed vertegenwoordigd. Na het afvallen van de Gallais Bellevue, een prachtige wijn overigens, zijn er geen wijnen uit de Bordeaux overgebleven. Daarnaast zitten er ook uitstekende wijnen bij uit Spanje en Italië. Koploper uit Spanje is de fraaie Cabernet-sauvignon van Viñas del Vero. Spanje is daarnaast vertegenwoordigd met wijnen uit de Navarra, Palacio de la Vega, en een wijn uit de Extremadura, de Viña Santa Maria.
De Cabernet is een wijn met een uitgesproken karakter van de druif, dus met de nodige stevigheid, maar toch ook de nodige zachtheid in zijn tannines. Somontano is een van die nieuwe Spaanse wijngebieden waar door een paar bedrijven goede wijnen worden gemaakt. De hogere ligging van de wijngaarden, tegen de zuidelijke hellingen van de Pyreneeën, zorgt er voor dat de wijnen naast een goede kracht ook een mooie frisheid heeft. Viñas del Vero maakt hier fraaie wijnen, op basis van de moderne, internationale druiven, tot aan de gewurztraminer toe.
De Viñas del Vero 2001 heeft heerlijk mint en sap, mooi cabernet, kersen en bessen, is smaakvol, zacht en romig, met een goede lengte.

Mitra; DGS, € 7,99

Wijnen voor de finale Cabernet-sauvignon tot 8 euro.
Meeproeven: Klassiek Europa

1. Viñas del Vero 2001, Somontano (Spanje)
Mitra; DGS, € 7,99
2. Salviano, Turlo 2001, Lago di Corbara (Italië)
Goessens, 4
3. La Baume 2003, Vin de Pays d’Oc (Frankrijk)
Hans Moolenaar, € 5,95
4. Cuvée de l’Arjolle, 2001, Vin de Pays Cotes de Thongues (Frankrijk)
Les Généreux, € 7,75
5. Domaine de Bachellery 2003, Vin de Pays d’Oc (Frankrijk)
HEMA, € 4,25
6. Virginie, Vin de Pays d’Oc 2003 (Frankrijk)
Kwast, 2
7. Viña Santa Marina 1999, VdlT Extremadura, (+syrah) (Spanje)
Gall & Gall, € 7,49
8. Domaine de Valmagne, Fut de chêne 2000, Vin de Pays d’Oc (Frankrijk)
Heisterkamp, € 6,72
9. Château Maurel 2002, Cabardes
lekker sap en fruit, kersen en vanille, kruidigheid, smaakvol, een pepertje
Sauter, € 5,95
10. Palacio de la Vega, Crianza, 1999, Navarra (+tempranillo)
romig en sappig, kersen, sappig, smakelijk, hout en va­nille, balans en room; lekker
LFE, 3 (€ 6,99)

Reageer op dit item