Wijn van de week

Domaine de Bachellery, Cabernet-sauvignon 2003, Vin de Pays d’Oc

Hoewel in de Languedoc veel goedkope en helaas oninteressante wijnen worden gemaakt, is het opvallend dat er ook verschillende domeinen zijn die er in slagen om jaar in jaar uit betaalbare wijnen te maken op basis van verschillende druivenrassen. In dat opzicht was de verschijning van de Cabernet-sauvignon van het Domaine de Bachellerz tussen de finalewijnen van de cabernet-sauvignon, volgende week, geen verrassing. Maar als je kijkt naar de prijs, € 4,50, dan is de prestatie op zijn minst toch opmerkelijk te noemen. Winnen zal hij straks misschien niet, maar het bereiken van de finale zegt veel over de wijnen van dit no-nonsense domein in het hart van de Languedoc.

Het is vooral ook een prestatie die laat zien dat de familiebedrijven in deze streek bepaald niet dood zijn. Wijnmaker Bernard Julien is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van het domein, dat zich even ten noorden van Beziers bevindt, in het relatief vlakke gedeelte van de streek, waar geen appellationwijnen mogen worden gemaakt, en dus uitsluitend landwijn. Hij experimenteert graag en vertoonde zijn kunsten al met een voortreffelijke rose op basis van pinot noir, die zowel in 2002 als 2003 bijzonder goed scoorde. Een opvallende prestatie in dit warme klimaat, waar veel kunde en goed wijnmaken voor nodig is. Helemaal bijzonder is zijn gewurztraminer, een wijn die op de markt wordt gebracht onder de naam ’Ballade de straminer’, maar die alleen maar een Vin de Table mag worden genoemd, omdat deze druif zelfs voor Vin de Pays niet toegelaten is. Daarom ook wordt hij in Nederland niet op de markt gebracht, omdat dit aan de wijndrinkers moeilijk uit te leggen valt. Maar met de Pinot noir en de Cabernet-sauvignon zijn we eerlijk gezegd al dik tevreden. De Cabernet-sauvignon 2003 profiteerde uiteraard extra van de warme zomer, die de laatrijpende druif mooi liet rijpen, beter ongetwijfeld dan in andere jaren. Hij is dan ook heerlijk soepel en smaakvol, met wat kruiden, kersen, heerlijk sap en een aangenaam pepertje na. Heerlijk cabernet, maar zonder veel hardheid. Heerlijk om even rustig van te genieten.

HEMA, € 4,50

Reageer op dit item