Viñas del Vero,Chardonnay 2001 - Perswijn
Wijn van de week

Viñas del Vero,Chardonnay 2001

Viñas del Vero Chardonnay, frisse Pyreneeënwijn uit Somontano Helaas worden Spaanse wijnen door de meeste wijndrinkers alleen maar geassocieerd met de bekende wijnstreken –de Rioja voorop. En dan hebben we het nog over de relatief populaire rode wijnen. Droge witte wijnen uit Spanje hebben al helemaal weinig reputatie. Bijzonder spijtig, want juist buiten de platgetreden paden worden vaak interessante wijnen gemaakt -zelfs witte. Bovendien liggen de prijzen in kleinere streken nogal eens op een wat vriendelijker niveau. Zeker in vergelijking met de Rioja, dat de afgelopen jaren flinke prijsstijgingen voor de wijnen liet zien –die overigens weer wat gematigd zijn door grote druivenoverschotten daar.

Somontano, smakelijke en levendige wijnen
Een leuke kleine wijnstreek met goede alternatieven is het aan de voet van de Pyreneeën gelegen Somontano. We bevinden ons hier in Alto Aragon, deel van het oude koninkrijk Aragon, zo ongeveer halverwege tussen Atlantische Oceaan en Middellandse Zee. Met zijn wat hogere ligging van de wijngaarden is dit gebied geschikter voor het maken van witte wijnen dan veel andere Spaanse streken. Door de koelere nachten kunnen de witte druiven hun fruitige karakter beter behouden. Ook rood en rosé zijn hier frisser van karakter dan meer naar het zuiden. Warme Spaanse streken kunnen dat effect niet bereiken en maken dan ook vaak witte wijnen zonder spanning, te flauw van karakter.

En dan is er vaak nog een ander probleem: de Spaanse druiven zijn niet interessant genoeg. Een druif als viura bijvoorbeeld, gebruikt voor onder andere witte Rioja, is berucht om zijn weinig karaktervolle producten. In Somontano gebeurt daarom hetzelfde als in veel kleinere Spaanse wijngebieden: er worden druiven aangeplant die zijn overgenomen uit Frankrijk. De eigen Spaanse druiven delven het onderspit. Veel Cabernet en Merlot dus voor rood en natuurlijk Chardonnay voor wit. Zelfs Riesling en Gewurztraminer blijken het hier heel aardig te doen.
We vinden hier een paar goede producenten, waarvan Viñas del Vero een van de meest betrouwbare en dynamische is. De populaire Chardonnay is er bij dit wijnbedrijf in twee varianten, één met rijping op eikenhouten vanten en één zonder hout. Hoewel, ook aan de Chardonnay zonder houtrijping is een klein scheutje houtgerijpte wijn toegevoegd om hem iets complexer en rijker te maken. Het is een mooie Chardonnay, met veel wit fruit en sap, citrus, peer en appel, wat vet en rijkdom, maar goed fris en uitgebalanceerd. Precies wat je verwacht van een witte Somontano.

Van harte aanbevolen.
Ronald de Groot

Viñas del Vero Chardonnay 2001, Somontano, Mitra, € 6,25

Meer wijntips??? Neem een abonnement op Perswijn

Reageer op dit item