Negroamaro uit Zuid-Italië - Perswijn
Wijn van de week

Negroamaro uit Zuid-Italië

Jarenlang zijn de wijnen uit de hak van Italië niet serieus genomen. Kwestie van eigen schuld, dikke bult. Massaproductie en slechte wijnen deden de regio’s hier, zoals Puglia, de hak van de laars, bepaald geen goed. En dan werden er ook goede wijnen gemaakt, maar volgens de geruchtenmachine werden deze met graagte opgekocht door noordelijke wijnhandelaren om er iets heel anders mee te doen dan waarvoor hij bedoeld was. De bloedarmoede in sommige noordelijke wijnen, dat soort zaken… Nooit te achterhalen wat waar is, maar toch.
Maar het tij is gekeerd. Men heeft zich hier steeds meer gericht op kwaliteit en het maken van eigenzinnige wijnen, op basis van de eigen druiven van de streek. De twee belangrijkste zijn de blauwe druiven negroamaro en primitivo. Tot grote ergernis van de Californische wijnbouwers verkondigen wijnboeren in Zuid-Italië sinds enige jaren dat de primitivo dezelfde is als de o zo populaire Zinfandel-druif uit Californië. Deze bewering is gebaseerd op genetisch onderzoek, dat grote verwantschappen liet zien tussen Zinfandel en Primitivo. Sommige boeren uit Zuid-Italië gaan inmiddels zelfs zover om in plaats van ‘Primitivo’ nu gewoon ‘Zinfandel’ op het etiket te zetten. Een slimme truc natuurlijk om ‘gebruik’ te maken van het succes dat hun Amerikaanse concurrenten met deze druif hebben. Maar het werkt, daar gaat het om.
En, de boeren uit Puglia hebben bij het maken van goede wijnen zelfs hulp gekregen van een Californische wijnmaker, Mark Shannon. Hij werd niet alleen verliefd op Italië, maar ook op een Italiaanse -een goede reden om te blijven hangen. Hoewel de Primitivo A.Mano de bekendste en meest aansprekende wijn van wijnmaker Mark Shannon in Puglia is, is ook zijn Negroamaro van het merk Promessa zeer de moeite waard. De kracht van Shannon is zijn kunst om moderne technieken van wijnmaken te combineren met fruit van kwaliteit. Voor hem combineert de negroamaro-druif het fruitige, peperige karakter van de zinfandel met de zijde-achtige zachtheid van de pinot noir. Zover willen we niet gaan, maar lekker is deze wijn wel, heerlijk zacht en zwoel, met een bittertje, lekker rijp fruit, aangenaam sap en een mooi afrondend zoetje. Zeer aanbevolen, vooral in deze nog behoorlijk koude winterse februariweek.

Promessa, Negroamaro 2001, Puglia, Gall & Gall € 5,29

Reageer op dit item