chianti 2001, vino nobile 2001, brunello di montalcino 1999, Montescudaio (Mo), Terratico di Bibbona - Perswijn
Achtergrond & Interviews

chianti 2001, vino nobile 2001, brunello di montalcino 1999, Montescudaio (Mo), Terratico di Bibbona

Bij de proeverijen in het kader van de Anteprima bieden de drie klassieke Toscaanse DOCG’s jaarlijks een eerste voorproefje van de nieuwe oogst. Het belangrijkste onderdeel vormt echter de presentatie van de recentste gebottelde jaargang die op de markt is. Hetzelfde gebeurt in Castagneto, aan de Tyrrheense kust, met de wijnen uit Bolgheri en omstreken.
Voor Bolgheri, Chianti Classico en Vino Nobile is 2001 de meest recente jaargang, voor Brunello 1999. In alle vier gevallen betreft het zeer goede jaren met dienoverkomstig goede wijnen. Ze combineren rijpheid met een goede structuur en dito houdbaarheid.

Wijnen geproefd door René van Heusden. Tussen haakjes, voor zo ver bekend, de importeur van de betrokken producent.
Chianti Classico 2001
Jammer genoeg is het aanbod in Chianti Classico zeer onvolledig, omdat, anders dan in Montepulciano en Montalcino, veel bedrijven niet zijn aangesloten bij het consorzio van de DOCG. Wat onverlet blijft is dat Chianti Classico weer helemaal terug is. Met name Fonterutoli is een klasse apart.

Castello di Fonterutoli, Selezione
meesterlijke wijn met fantastische concentratie in kleur, geur en smaak; krachtig, intens fruit, mooi hout, rokerig, specerijen, rijke tanninestructuur, geweldige diepte; eten en drinken tegelijk, groots potentieel
(Okhuysen)
*****

Fattoria Le Fonti, Riserva
klassieke chianti in modern jasje; mooie concentratie, veel fruitvulling, gepolijste tannines, mooi hout, toonbeeld van balans, complexiteit en lengte; zeer fraaie wijn
(Il Commendatore)
*****

Castello di Fonterutoli
een en al concentratie, krachtige neus, veel hout, roostertonen, veel zwart fruit, specerijen, enorm concentraat, eten en drinken tegelijk, groote lengte, veel te jong, voor de lange duur
(Okhuysen)
****(*)

La Madonnina, La Palaia
open, comact zwart fruit, specerijen, aards, gebrand nieuw eikenhout; massieve smaak, hoog extract, jeugdig, pittig, enorme diepte; zeer krachtig, moet rijpen
****(*)

Le Corte Corsini, Don Tommaso
15% merlot; open, rijp, fijn hout; soepele maar compacte smaak, breed, rijp, romig, roostertonen, aangename zuren, toegankelijk
****(*)

San Leonino, Monsenese
10% cabernet sauvignon; veel kleur; gesloten in de neus, wat hout, goede concentratie; puur, extract, kersen ook wat hout en rondheid, gemaakt in een ‘internationale’ stijl zonder de tannines en zuren te vergeten
****(*)

San Leonino, Riserva
veel kleur; geconcentreerde neus, rijp, kruidig, doet even aan zinfandel denken; klassieke smaak, vol en vlezig van smaak, pruimen, smeuïge tannine, veel lengte, heel complex
****(*)

Badia a Coltibuono, RS
open, gerijpt, gestoofd zwart fruit, wat jodium; pruimen, zoethout, aardige zuren, spicy finale
(Résidence Wijnen, Gouden Ton)
****

Castello di Grevepesa, Clemente VII
open, kersen, aards, ietsje rustiek; vrij klassieke smaak met pittige tannines en zuren, daarnaast ook het nodige zwarte fruit (kersen), mooie complexiteit
(Wijntransport)
****

Castello di Selvole, Selezione Ponterosso
wijn in een strakke, pure stijl, pittig extract, kersen, goede tannines, levendige zuren, eetwijn
(Eck & Maurick)
****

Fattoria La Ripa
aangename wijn met goede vulling en rijpheid, evenwichtig, licht droppig aan het einde
****

Il Mandorlo, Il Rotone
krachtige neus, open, rijp zwart fruit, specerijen; mooi zoet fruit en kruidigheid, fijne tannine, balans, lengte, zondermeer goed
****

Il Vescovino, Vigna Piccola
open en complexe geur; zoete aanzet, fruit, frisse zuren, rijpe tannine, goede balans en lengte
****

Rodano
heel toegankelijk van stijl, rond en rijp met lekker zoet fruit en beschaafde zuren en tannine, charmeur
****

San Felice, Il Grigio
enigszins gereserveerd in aanzet, pittig extract en bitters, toch ook wel degelijk het nodige fruit, kersen, levendige finale, nog wat onaf
(Francesco Cristofoli)
****

Villa Cafaggio
vrij traditioneel van stijl met ‘donkere’ geur- en smaaknuances, kruidig, behoorlijk extract, pruimen, pittige tannines, lengte
(Douwe Walinga, Henri Bloem’s Vinotheken, LFE)
****

Castello di Bossi
veelbelovende aanzet, maar naar het eind toe gevaarlijke astringentie, lichte onbalans, eten noodzaak
***(*)

Collelungo
moderne wijn met exotisch fruit en flink wat hout; ook in de smaak weer hout maar wellicht iets te weinig fruitvulling, eindigt ietsje dun vanwege de zuren, eetwijn
***(*)

Fattoria di Montemaggio, Riserva
exotisch fruit dat je niet direct van een chianti verwacht, overrijp; heel zacht en toegankelijk, aardig fruit, maar lijkt net even wat spanning te missen
***(*)

Nittardi, Casanuova di Nittardi
gemiddelde geurintensiteit, wat boers, jodium; idem in smaak, veel kruidigheid maar weinig fruit, redelijke lengte
***(*)

Villa Calcinaia, Riserva
wijn met behoorlijke goede vulling, maar het geheel gaat schuil onder de nodige houtvanille, komt daardoor nu (nog?) even wat enkelvoudig over, potentieel ****
(Verbunt Wijnkopers)
***(*)

Carpineto, Riserva
gemaakt in wat kennelijk een bewuste ‘huisstijl’ is: de vanille druipt er van af en domineert al het andere; voor de liefhebbers van ‘houtwijnen’ derhalve
***

—————————————————————————–

Vino Nobile di Montepulciano 2001

Deze DOCG blijft progressie boeken, wat blijkt uit het betrekkelijk grote aantal wijnen met een hoge score. De absolute top wordt hier nog steeds niet gehaald, maar het gemiddelde in 2001 is zeer overtuigend. Opvallend genoeg scoren single vineyard selecties niet beter dan de ‘normale’ wijnen.

Del Cerro
jeugdig, inktachtig; exotisch, hout, floraal, licht volatiel; vol, breed, extract, stevig hout, verder modern fruit, bessen, kersen, mooie bitters, spicy, niet droog, wordt steeds beter in ontwikkeling
****(*)

La Braccesca
hecht, diep; modern, soepel zwart fruit, vanille, sap, mooie balans, extract, gepolijst, complex, eigen stijl, heel goed
(L’Exception/Cordier)
****(*)

La Braccesca, Vigneto Santa Pia
licht noot, zon, aards; veel hout, ook fluwelig fruit, dik, veel beet, rijp, fijne bitters, gelikt in goede zin met materie en diepte
(L’Exception/Cordier)
****(*)

Poliziano
super kleur; heftige neus, mokka, duur hout en gelukkig ook een lading fruit; vol, breed, fluwelig, lagen fruit, zoet, cacao, specerijen, fijne tannines, lengte, eten en drinken
(Vinites)
****(*)

Valdipiatta
puur, concentratie, zwart fruit; idem in smaak, puur, concentraat, spanning, klasse, fijne bitters, spicy, lengte en complexiteit, prachtig
(Douwe Walinga, Incontro, Henri van Iersel)
****(*)

Avignonesi
begin van ontwikkeling; ietsje rustiek, gestoofd fruit, veel zon; idem in smaak, vol, nootachtig, zuiders, alcohol, kruidig, lichtjes drogend, goede lengte
(Okhuysen)
****

Bindella, I Quadri
puur, fruit, modern; goede smaak, slank maar rijp, niet teveel hout, tannines en zuren in balans, aangenaam
(Gastrovino)
****

Boscarelli
hecht, zeer jeugdig; in de neus potdicht, aards; jeugdig, veel extract, zoetje, chocolade, licht drogende tannine, veel potentieel, minst ontwikkeld, heeft tijd nodig, potentieel ****(*)
(Silletti, Chabrol)
****

Icario
veel kleur; rijke neus, exotisch fruit, getoast eiken, modern; ook in smaak heel modern, zoet fruit, flink wat, rijpe tannine, finale met beet en soepelheid tegelijk, lengte
****

Il Conventino
ondoorzichtig; gestoofd, warm, pruimen; prima smaak, breed, rijp, pruimen, spicy maar niet droog, goede lengte, lekker
****

La Ciarliana, Vigna Scianello
mooi, complex, fruit, kruiden, hout, zoethout; dito smaak, zoet fruit rijp, kruiden, wat dtoppig, plakkende tannine, vrij traditioneel, al aardig ontwikkeld
****

Le Berne
middelintens, puur, goed fruit; zachte aanzet, rijp, heel soepel, voldoende fraicheur, kruidige finale, cacao, chocolade
****

Le Casalte
gesloten; breed, soepel, zoetje, ietsje tannine, heel toegankelijke stijl, goed
****

Lodola Nuova
gesloten, gestoofde bessen, aards; ook in de smaak weer bessen, Chileense cassis, zoete kern, wat tannine, goede balans
(Oud, Reuchlin & Boelen)
****

Romeo
open, chocolade, port, cacao; geconcentreerde smaak, puur, chocolade, zoet fruit, pittig extract, iets drogend, goede lengte en complexiteit
****

Tenimenti Angelini
vrij gesloten,rijp, specerijen, kaneel, chocolade; brede smaak, vol, stevig, goede balans, chocolade, complexiteit en lengte in de afdronk
(Passport)
****

Tenimenti Angelini, Simposio
getoast nieuw hout, streng fruit, mineralen; enigszins gereserveerd, hoog extract, zoet fruit, fijne bitters, rokerig hout, pittige tannine, nog erg jong
(Passport)
****

Bindella
mat, randje; licht volatiel, verder weinig toegeeflijk; stevig, extract, tannine goede zuren, balans ok,
aardig, goede complexiteit, jammer van de neus, potentieel ****
(Gastrovino)
***(*)

Canneto
open, rijp zwart fruit, kersen, floraal, wat hout; modern, veel hout, elegante structuur, vrij gelikt
(Wijn van Joàn)
***(*)

Dei
midintens, pruimen, wat ceder; soepele aanzet, weinig zuren, licht drogend, spicy, zeker niet slecht maar ook niet bijzonder
(Heisterkamp, Léon Colaris)
***(*)

Del Cerro, Antica Chiusina
inktachtig, grappa, heel heftig; idem in smaak, erg gestoofd, machtig, soja, kruiden en zuiders, behoorlijk droog, beetje teleurstellend voor dit huis, vorm van de dag?
***(*)

Fassati, Gersemi
in geur en smaak veel hout, rijp, rijk, fijne zuren, goede lengte, moet alleen wel dat hout kwijtraken
***(*)

Innocenti
boers, animaal, brettanomyces; ver gerijpt, weer wat boers, midintens, zoetje, zuurtje, niet droog, valt best wel mee, jammer van die neus
***(*)

Le Casalte, Querce Tonda
enorme kleur!; moderne neus, concentratie, nieuw hout, exotisch; idem in smaak, heel gelikt, hout moet eraf, dan potentieel ****
(Thiessen)
***(*)

Salcheto
primair fruit, Beaujolais; ook insmaak uiterst fruitig en enigszins afwijkend, vulling en lengte zijn in orde, nog wat onaf
(Huub Oostendorp, Luc van Boort)
***(*)

Valdipiatta, Vigna d’Alfiero
gesloten; vrij gladde aanzet, niet al te veel concentratie, wel wat drogend, gemiddelde lengte, niet slecht maar ook niet opwindend, lijkt in een wat moeilijke fase te verkeren
(Douwe Walinga, Incontro)
***(*)

Corte alla Flora
gesloten, later munt en fruit; redelijk soepel, rozenbottel, weinig tannine, slechts heel licht drogend, komt wat diepgang tekort
***

Gracciano della Seta
portachtig, cacao, munt, after 8; oxidatief aandoende smaak, ceder, zoetje, laag zuur, weinig tannine en spanning, zwakke fles?
(Cees van Noord, Wielinga)
***

Palazzo Vecchio
afwijkende geur, benzine, exotisch fruit, floraal; redelijk fruit, frisheid en tannine, licht drogend, aardige balans, smaak is beter dan neus
***

Villa Sant’Anna
superkleur; vluchtige zuren, storend; brede aanzet, modern, veel hout, glad, iets beet in afdronk, vrij commercieel
(Eck& Maurick)
***

**(*)
Fassati
La Calonica
Nottola
San Giovanni
Triacca
Vecchia Cantina

**
Carpineto
Contucci
La Ciarliana
Poggio alla Sala

—————————————————————————–

Brunello di Montalcino 1999

Een DOCG met een grote reputatie, die maar ten dele wordt waar gemaakt. Het grote probleem blijft hier een gebrek aan fruit in combinatie met drogende tannine. Sommigen noemen dit ‘klassiek’, maar het duidt eerder op achterhaald wijnmaken. Andere daarentegen schieten juist weer door met het gebruik van nieuw hout. De betere Brunello’s van 1999 zijn evenwel zeer fraaie, uitgebalanceerde wijnen. Klassiek in de ware zin.
Wanneer bij de wijnen de term ‘Vigna’ vermeld staat, betekent dit dat het om wijn uit een individuele wijngaard gaat. Helaas hadden de organisatoren nagelaten om deze namen op de proeflijst te vermelden.

Il Poggiolo, Beato
minimale productie (1500 flessen) met maximale concentratie, straf extract, super intens, zoet fruit, heftige tannines maar rijp, plakkend, wijn voor mes en vork, even geduld a.u.b.
*****

La Poderina, Poggio Banale
wijn met een enigszins misleidende naam, want alles behalve banaal!; een en al concentratie, zeer hechte kleur; puur, vol en gespierd, enorm extract en diepgang, intens, prachtige balans, klassieke stijl
(Bloem’s Vinotheken)
*****

Siro Pacenti
open, exotisch fruit, nieuw hout, specerijen, tabak, heel complex; volle aanzet, breed, rijp, zoet zwart fruit (pruimen, kersen), mooie houttoets, vleugje tabak, prachtige balans, dito lengte, groot potentieel; topper
NB: ook 2003 ziet er hier fanatastisch uit!
(Résidence Wijnen, Gouden Ton)
*****

Banfi, Poggio alla Mura
nog een fractie beter dan de gewone versie; veel kleur; mooi fruit met wat hout en tabak; soepele aanzet, dan opkomend extract, concentratie in moderne verpakking, fijne zuren, rijpe tannine, prima lengte, productie 120 duizend flessen; big is beautiful…
(Intercaves)
****(*)

Cerbaia, Vigna
prachtige neus, open, comlex, mooie kruidigheid; brede, rijke smaak, veel concentratie, zoet fruit, fijne tannine, combineert kracht en finesse
****(*)

Donatella Cinelli Colombini, Vigna
duidelijk meer concentratie dan de standaardwijn, spicy, krachtig extract, zwart fruit (kersen), lichtjes drogende tannine, complexe afdronk
(Silletti)
****(*)

Il Poggiolo, Terra Rosa
voller en rijker dan de standaardversie, modern in goede zin, Californisch fruit, intens, zoet, lekker wat beet van de tannines
****(*)

La Poderina
diepe kleur; volle, rijke geur, zuiver fruit, aantrekkelijk; volle smaak, zoet fruit, specerijen, uitgebalanceerde tannines en zuren, complexe afdronk
(Bloem’s Vinotheken)
****(*)

Pian delle Vigne
jeugdig, geconcentreerd, specerijen; goede, rijpe smaak, zoet fruit, wat alcohol, mooi versmolten tannine, balans, zit technisch goed in elkaar, lengte; combineert zoals het een Antinori-wijn betaamt kwantiteit (187 duizend flessen) met kwaliteit
(L’Exception/Cordier)
****(*)

Poggio Antico, Altero
gelagerd op 500 l vaten van Frans eiken; meer gepolijst dan de standardversie, kruidig eiken; explosieve smaak, een en al intensiteit, eten en drinken, ladingen fruit en rijpe tannine, fractie meer finesse dan de standaardversie, grote wijn
(Brand Wijnen, Bart Wijnimport)
****(*)

Altesino
veel kleur; rijpe geur, licht animaal, wat aards; zoete aanzet, goede vulling, weer aardse toets, pittige kruidigheid, goede zuren, balans
(Wijnhandel Herman)
****

Banfi
goede kleur; rijp, open, pruimen; evenwichtige smaak, gemiddelde intensiteit, fruit, tannine en zuren in de juiste verhoudingen, gewoon heel goed voor een productie van maar liefst 660 duizend flessen….
(Intercaves)
****

Cerbaia
gerijpte neus, gestoofd fruit, leer, kruiden; aangename rijpheid, weer kruidigheid, pittig, goede balans en lengte, aangenaam
****

Ciacci Piccolomini
afwijkende neus, snoepjesachtig; idem in smaak, hoogst aromatisch, doet zelfs even denken aan bonarda (!), toont ware aard pas op einde, expressieve kracht, lengte
(Heisterkamp, Moolenaar)
****

Fornacina
goede neus, fruitconcentratie, licht aards; stevige smaak met het nodige extract, zoete kern, pittige kruidigheid, frisse zuren, geslaagd
****

Gorelli – Le Potazzine
vol, rijp, pruimen, zoete aanzet, weer pruimen, goede tannine, roostertonen, koffie, in orde
****

Il Maronneto
open, rijp, specerijen, aangenaam, volle smaak, vlezig, lekker sappig, tegelijk vrij modern en toch typisch van stijl, harmonieus
(Hosman Vins)
****

Il Palazzone
breed geschakeerde neus, puur, rijp, heel complex; volle, sappige smaak, fluwelig fruit, tannine met beet, vulling van begin tot eind, goed
****

Il Poggiolo
mooi rijp met zoet fruit, sap, aangename kruidigheid, tannine van de goede soort, evenwichtig, mooie lengte
****

Lisini
kruidig, tabak, ook wat gedroogd fruit; hartige smaak met pikante kruidigheid, ook zoet fruit en zuren, eigen stijl, vrij klassiek, vraagt om eten erbij
(Brand Wijnen)
****

Podere La Vigna
expressieve geur, veel fruit, puur, levendig; slanke maar gespierde smaak, zuiver fruit, geen storend hout, zachte tannine, opwekkende finale, prima lengte
****

Poggio Antico
zeer vol en krachtig, gestoofd zwart fruit, specerijen, roostertonen, leer, complex; ronde aanzet, veel extract en beet, intens, mooie tannine, heel veel lengte, zwaargewicht, gaat richting ****(*)
(Brand Wijnen, Bart Wijnimport)
****

Poggio San Polo
puur, krachtige houttoets, modern; idem in smaak, zoet fruit, stevig hout maar ook goede concentratie met aangename zuren en tannines
(Passport)
****

Tenuta Greppone Mazzi
vrij complexe neus, floraal, specerijen, tabak; aangename smaak, middelintens, zoet fruit, pruimen, dropje, beschaafde tannine na, lekker
(Oud, Reuchlin & Boelen)
****

Tenimenti Angelini, Vigna Spuntali
meer intensiteit dan de standaardwijn, maar ook hier vraagteken bij de neus, licht oxidatief, jute zakken; stevige structuur met de nodige beet, extract, pittige tannine, levendige zuren, lengte
(Passport)
****

Tenuta La Fuga
ingetogen maar fijn, rood fruit, wat vanille; gepolijste smaak met zacht fruit, rijpe tannine en fijne zuren, licht exotisch, specerijen (kaneel), evenwichtig, goede lengte
****

Tenuta Silvio Nardi, Vigna
veel aangenamer dan de standaardwijn; goede natuurlijke concentratie, extract, zwart fruit, specerijen, vanille, goede balans
****

Uccelliera
vol, rijp fruit, zoethout, specerijen; brede aanzet, vol en warm, fijn zoetje, mooie tannine, licht animale toets, goede lengte
(Pellegrino)
****

Argiano
rood fruit, vanille, licht aards; soepele aanzet, goede vulling, romig fruit, zachte tannine, vrij commerciele stijl, toegankelijk
***(*)

Capanna
neus van koeienstal, roostertonen, ook wat aards; rijp zoet fruit, enigzins nootachtig en hartig, plakkende tannines, lekker wat beet; misschien geen toppunt van finesse maar best wel de moeite waard
***(*)

Campogiovanni
vrij ver ontwikkeld, rustiek; ook in smaak al behoorlijk ontwikkeld, middelintens, warm fruit, wat hout, hartig, kruidig, frisse zuren na, correct
(Francesco Cristofoli)
***(*) ?

Casanova di Neri
zeer diepe kleur; open, hout springt eruit, gom, aceton…; sterk dominant hout in de smaak, enerzijds heel exotisch, anderzijds ook wat vegetaal, toch lijkt materie wel aanwezig; komt nog erg onaf over, moeilijk te beoordelen
***(*)

Castelgiocondo
open, fruitconfituur, kaneel, licht exotisch; heel soepel en toegankelijk, zoet ruit, lage zuurgraad, milde tannines, zachte specerijen, aardige lengte, goed gemiddelde, tegn **** aan
(v.d. Linden, Walraven & Sax)
***(*)

Collemattoni
strenge neus, aards, fenolisch; veel toegankelijker in smaak, vrij slank, soepel fruit, zoetje, specerijen, goede balans
(Vinissimo)
***(*)

Donatella Cinelli Colombini
heel rijp en soepel in de neus, vanille, kaneel; toegankelijke smaak, modern, rond weer zachte specerijen, al heel drinkbaar
(Silletti)
***(*)

Fanti
schoolvoorbeeld van de ‘moderne’ stijl; super intense kleur; open, exotisch zwart fruit, duur nieuw hout, roosteraroma’s; ook in de smaak dominant hout al ontbreekt het niet aan materie; potentieel **** wanneer dat hout verdwijnt
(Douwe Walinga, Jean Berger)
***(*)

Fattoi
puur, typisch, gestoofd fruit, aards en kruidig; soepele aanzet, gemiddelde intensiteit, beschaafde bitters en zuren, redelijke lengte
***(*)

Fuligni
exotisch, hout, rijp fruit; nadrukkelijk hout, gedroogde pruimen, pikante kruidigheid
(Pellegrino)
***(*)

Gianni Brunelli
slanke, strakke wijn, bitters aan de strenge kant, tikje astringent, wel lengte
***(*)

La Colombina
vol, pittig, wat gestoofd; goed sap en levendige zuren, ook de tannines lijken in orde, voldoende lengte
***(*)

La Serena
in geur en smaak wat aan de overrijpe kant, verder wel goed in balans, aardbeienjam, aangename zuren en tannines, mooie lengte
***(*)

Mastrojanni
open, heel rijp fruit, zacht kruidig; goede smaak, pittig extract, zwart fruit (pruimen), zoethout, stevige tannine, ietsje drogend, goede lengte
***(*)

Pian dell’ Orino
rijpe neus, iets vluchtig; vrij elegante smaak met aardig fruit, wellicht tegen het overrijpe aan, hint van vanille, gemiddeld
***(*)

Poggio di Sotto
rijp en soepel, lekker zoet fruit, spicy, goed in balans, geen trucs, prettig, zit tegen **** aan
(Eccellente, Hosman Vins, VEN)
***(*)

Poggio Il Castellare
redelijke wijn met goed sap, wellicht wat overrijp, custardvla (!), geen harde kantjes
***(*) ?

Tenimenti Angelini
open, ver ontwikkeld, soja, tabak; smaak is beter, zoete kern, pruimen, aangename zuren en tannines,
behoorlijke lengte
(Passport)

Valdicava
moeilijke neus, onzuiver, rustiek, brettanomyces?; smaak is beter, alcoholzoetje, pruimen, rijpe tannine, tabak, nu maar hopen dat de neus nog bijtrekt
***(*)

Verbena
aarbeienjam, tikje overrijp; soepele aanzet, gemiddelde vulling, weer nadrukkelijk aardbeien, licht drogende tannine, redelijke lengte

Valdicava
moeilijke neus, onzuiver, rustiek, brettanomyces?; smaak is beter, alcoholzoetje, pruimen, rijpe tannine, tabak, nu maar hopen dat de neus nog bijtrekt
***(*)

Agricola Centolani
middelintens, salmiak, aards; weinig uitgesproken smaak, redelijk soepel, wat alcohol, vanille, frisse zuren, correct maar mist wat complexiteit
***

Armilla
puur, geconcentreerd; soepele aanzet, vulling, behoorlijk fruit, eindigt echter met vrij strenge tannine, daardoor aan de drogende kant
***

Casanuova della Cerbaie
open, uitgesproken jeugdig fruit, te veel extractie?; iets te veel van het goede, overextractie, zoet in aanzet, alcohol, hout, gevaarlijk astringent in finale, tikje gekunsteld
*** ?

Col d’Orcia
licht onzuiver, vaatdoek; vrij ronde aanzet, bescheiden fruit, wat kruiden en astringentie, nogal gewoontjes, zwakke fles?
(Fourcroy/Lenselink)
***

Fornacella
nogal wee, overrijp, aardbeienjam; zachte, vlakke smaak, mist grip en diepte; Brunello voor de lunch
***

Il Forteto
uitgesproken geur van kersen; vrij beperkte smaakstructuur, ondanks neus weinig fruit, fris zuurtje, bescheiden complexiteit, niet echt slecht maar allesbehalve opwindend
***

Il Poggione
ruwe neus, scherp, aards, tabak; ook in smaak geen toonbeeld van finesse, zoete kern, pittige tannine, plakkend, vrij droog, weer tabak
***

La Fiorita
vreemde geur, hartig, rokerig, ham; gestoofde smaak, zoetje, heel kruidig en wat drogend, jodium, mist wat finesse
(Goessens)
***

La Fornace
weinig zeggende wijn, weliswaar veel kleur maar gebrek aan concentratie in geur en smaak, aan de slappe kant, overrijp, wel ‘makkelijk’
***

La Fortuna
overrijp fruit en aardse tannine en geur en smaak, redelijke vulling maar net iets te drogend, last van ongelijke rijpheid?
(VitisViniferaVoogt)
***

La Togata
portachtige neus, licht oxidatief; zoetige aanzet, sterke roostertonen, alcohol, drogende tannine en wederom wat oxidatief, niet overtuigend
***

La Togata, Vigna
volle, rijpe neus met sterk koffiearoma; volle, zoete aanzet, lading hout, veel te veel van het goede, een en al mokka
***

Sesta di Sopra
gerijpte neus met vanille, caramel, tabak; slanke, levendige smaak, mist wat fruitvulling, zowel zuren als bitters treden daardoor te nadrukkelijk op de voorgrond, weer tabak, wrange finale
*** ?

Talenti
moeilijke neus, oud hout, niet helemaal zuiver; strakke, astringente smaak, hoog zuur, weliswaar goede lengte maar het ontbreekt aan fruit, zwakke fles?
(Léon Colaris)
***

Tenuta Silvio Nardi
gestoofd, overextractie, tikje wee; idem in smaak, vettige aanzet, op het machtig af, gevaarlijk droge tannines in de finale, eigen stijl waar je van moet houden
***

Villa Poggio Salvi
krachtige neus, boers, vluchtig zuur; rijpe smaak, kern van zoet fruit, vleugje tabak, moeilijk zuurtje, vrij behoudende stijl
***

**(*)
Canneta
Castiglion del Bosco
Fossacolle
Il Colle
Il Paradiso di Manfredi
Innocenti
Le Chiuse
Le Macioche
Podere Brizio
Sesti
Tenuta Caparzo
Vasco Sassetti

**
Capanne Ricci
Comunali
La Campana
Quercecchio
Tenuta di Sesta

—————————————————————————–

Montescudaio (Mo), Terratico di Bibbona (TdB) & Val di Cornia (VdC) 2001

In Bolgheri en de drie ‘randgebieden’ daarvan schieten wijngaarden nog steeds als paddestoelen uit de grond, met wijnen in de stijl van Bordeaux als grote specialiteit. Toch is het nog oppassen geblazen, omdat de meeste wijngaarden nog jong zijn. Het jaar 2001, toen zowel merlot als cabernets met optimale rijpgheid geplukt konden worden, zorgde voor een hele reeks uitstekende wijnen, een stuk beter dan die uit 2000. Wel moet men hier oppassen niet door te schieten met zaken als overconcentratie en nieuw hout. De geproefde wijnen uit 2002 zijn hier over het algemeen zwak.

cs = cabernet sauvignon, cf = cabernet franc, me=merlot, pv=petit verdot, san=sangiovese, sy=syrah

Castello del Terriccio – Lupicaia IGT (Mo)
90 cs, 10 me; puur, concentratie, cabernet, licht zoethout;
soepele aanzet, vol, rijp, breed, wat hout, plakt, niet droog, goede zuren, mooi fruit, lengte en diepte, goed, kracht en balans
****(*)

Gualdo del Re – I’ Rennero DOC (VdC)
me; exotische neus, modern, rijp zwart fruit, hout, specerijen, rijk; vol, sappig, rond en rijp fruit, mooi gebrand hout, spanning, aangename bitters
****(*)

Il Falcone – Bocccalupo IGT (VdC)
sa, cs e.a; Californisch, rijpe bessen, wat hout, vol:
vol, breed, exotisch, rijp, goed fruit, kruidige tannines, plakkend en zoet, lengte, mes & vork, erg lekker, Nieuwe Wereld
****(*)

Pagani de Marchi – Casalvecchio IGT (Mo)
cs; gesloten, klassiek, bordeauxachtig, cabernet, bessen, wat hout; idem, zachte bordeaux, rijp, fijne tannines, mooi hout, stijl, mooi modern
****(*)

S. Agnese Fratelli Gigli – Spirto IGT (VdC)
70 me, 30 cs; kracht en concentratie, heftig, zon maar niet gebrand, kruidig, ouderwetse Chateauneuf; breed, krachtig, volle rijpe tannine, zachte beet, plakkend, fijne zuren, geen gedoe met hout, bek vol wijn, lengte en diepte en complex, kanjer
****(*)

Villa Caprareccia – Mastremilio IGT (TdB)
50 cs, 50 me; complexe neus, eigenheid, rijp, puur zwart fruit;
idem, prachtig, zacht zwart fruit, rijp, fijne zuren, gepolijste tannine, fijne specerijen, chocolade
****(*)

Ferrari Iris – Penso IGT (TdB)
70 sa + me, cs ; licht exotisch, zinfandel, pruimen, vanille;
evenwichtig, fruit, tannine, fijne tabak, zuren, spel, redelijk complex; geen spektakelwijn, wel goed
****

Gualdo del Re – Federico Primo DOC (VdC)
cs; open, rijp, zoethout, aangenaam; soepele smaak, rijp, vlezig, aangename zuren en tannines, licht drogend, goed
****

Il Falcone – Vallin de’Ghiri IGT (VdC)
sy; open, modern, spicy hout, ceder, zwart fruit; gepolijste smaak, veel hout, zoete kern, structuur en lengte in orde diepte, nu allen nog even dat hout eraf
****

Podere Aione – Aione IGT (Mo)
75 san, 25cs/cf; gesloten, puur zwart fruit; stijlvol, rijpe tannine, spicy, wat hout, bittertje, chocolade, goede lengte
****

Rubbia al Colle Muratori – Rumpotino IGT (VdC)
San; in geur en smaak rijp en gemiddeld in intensiteit,
wat zoet fruit, rijpe tannine, balans, aangenaam, tabak
overtuigt vooral in afdronk, niet getruct
****

S. Agnese Fratelli Gigli – Libatio Lunae IGT (VdC)
90 san, 10 cs; gesloten maar compact, kruidig fruit; spicy smaak, rijp, stevige tanninebitters maar niet te droog, goede lengte
****

San Luigi – Fidenzio IGT (VdC)
85 cs + me, cf; warm, rijp, zoet fruit, licht exotisch, jeugdig, nog bijna pimair; vol, breed, uitgesproken zoet, zeer rijp, mokka, koffie, plakkende tannine, lage zuren, portachtig
****

Ciarcia Massimo – Le Carraie IGT (TdB)
san e.a.; aparte neus, zilt, zeewier; smaak is beter, vrij klassiek, strak, bittertje, iets drogend, rokerig, goede zuren, eigen stijl, intrigerend
***(*)

Pagani de Marchi – Casa Nocera IGT (Mo)
me; puur, iets zuiders, eerder sangiovese dan merlot; frisse aanzet, vrij hoog zuur, Italiaans, spicy tannines, aparte stijl, goede lengte
***(*)

Pagani de Marchi – Principe Guerriero IGT (Mo)
san; open, exotisch, gelikt, nieuw hout; idem in smaak, zinfandel, weer veel hout, specerijen, drogende tannine, behoorlijke lengte
***(*)

Rubbia al Colle Muratori – Olpaio VdT (VdC)
me; wat ingetogen, onbestemd; zacht, midintens, grenache (!), vanille, vrij zachte tannine, komt pas echt in afdronk
***(*)

Volpaiole – Rosso 2000 DOC (VdC)
san, cs, me; Italiaans, zuiderse zuren, zon, roostertonen; idem in smaak, gedroogd fruit met zuren, tikje ruwe finale
***

Castello del Terriccio – Castello del Terriccio 2000 IGT (Mo)
50 sy, 25 me, 25 pv; zacht, middelintens, rijp fruit, wat ceder, vrij klassiek; elegante stijl, bescheiden fruit, licht spicy, wat drogende finale
***

Poggio Gagliardo – Rosso 2002 DOC (Mo)
san e.a.; midintens, zoethout, zuidelijk, wat gestoofd; wat droppige smaak, weinig fruit, licht vegetaal, bittertje
onrijp, jonge stokken?, toch redelijk voor het jaar
***

**(*)
Abrosini Lorella – Riflesso Antico 2001 IGT (VdC)
Bulichella – Coldipietrerosse 2000 DOC (VdC)
Ferrari Iris – Viburno 2002 IGT (TdB)

**
Banti Jacopo – Trafui 2001 DOC (VdC)
Castello del Terriccio – Tassinaia 2001 IGT (Mo)

————————————————————–

Bolgheri 2001 en 2002

Ornellaia – Masseto 2001 IGT
me; prachtige neus, zoet en rijp met finesse, of: hoe mooi hout kan zijn!, ook fruit (kersen en bessen), complex; schitterende smaak, rijp, zoet fruit, kersen, prachtig hout, geconcentreerd, jeugdig, puur, super balans, magnifiek potentieel, numero uno!
(Vinites)
*****+

Le Macchiole – Paleo Rosso 2000 DOC
70 cs, 30 cf; mooie neus, open, duur hout, puur fruit, roostertoon, mokka, koffie; pure, klassieke smaak, streng maar rijp, getoast hout, goede materie, enorm extract, goede zuren, sigarenkistje, eten & drinken, top!
*****

Michele Satta – Cavaliere 2001 IGT
San; vol, getoost, breed, rokerig; volle, rijpe aanzet, warm fruit, tabak, spicy, diepte, goede zuren en tannines, natuurlijke kracht en concentratie, mooie lengte
(Wijn van Joàn)
*****

Ornellaia 2001 DOC
65 cs, 30 me, 5 cf; klassiek, puur, bessen, donkere tonen, aards;
soepele aanzet, dik fruit, pittige tannines maar rijp, fijne houttoon, lengte, beklijvend, laten rijpen
(Vinites)
****(*)

Aia Vecchia – Sor Ugo 2001 IGT
60 cs, 35 me, 5 pv; lichtelijk ‘sauvage’, aards; straffe maar rijpe cabernet, pittig, ongepolijst, zoete kern, machtige tannines, enorme power en lengte ****(*)

Enrico Santini – Montepergoli 2001 DOC
40 me, 35 cs, 25 sy; vol, rijp fruit, vanille; fluwelige aanzet, volop rijp fruit, spicy, aangename tanninebeet, wel plakkend maar niet drogend, goed versmolten hout, charmeur
****(*)

Guado al Tasso 2001 DOC
60 cs, 30 me, 10 sy; vol, rijp, cederhout, vanille, roostertonen;
modern, rond, flink hout, zoet fruit, warme alcohol, goede zuren, ietsje drogende tannine, gelikt in goede zin
(L’Exception/Cordier)
****(*)

Campo alla Sughera – Arnione 2001 IGT
cs, cf, me; gedomineerd door hout, licht lijmachtig, exotisch;
idem in smaak, vgl. cognac of whisky, stevige materie doet goed potentieel vermoeden, beet van tannine, moet nog rijpen en het hout kwijtraken
****?

Collemassari – Grattamacco 2001 DOC
65 cs, 20 me, 15 san; exotisch hout, gom, vleugje zinfandel; idem in smaak, nog veel hout maar ook concentratie, straffe tannine, ietsje drogend, vraagt geduld
****

Michele Satta – I Castagni 2001 DOC
40 cs, 40 sy 20 overige; rijp, cederhout, versmolten maar onbestemd; klassieke smaak, gestoofd fruit, pruimen, zoetje, ook stevige tanninebitters, diepte, vraagt geduld
(Wijn van Joàn)
****

Rosa Gasser – Rubino dei Greppi 2001 DOC
40 sa, 30 cs, 30 me; bessig, cabernet; idem in smaak, rijp, bessen, mooie tannines, tabak, beet, diepte, wordt steeds mooier naar het einde toe
****

Casa di Terra – Mosaico 2002 IGT
40 cs, 40 me, 20 sy; hout, verder even weinig; moderne smaak, rokerig whiskyvat, extractie, tikje drogend, opvallende zuren,
best goed voor 2002
***(*)

Castello di Bolgheri 2001 DOC
70 cs, 25 me, 5 cf; vol, rijp, evolutie, nootachtig, duur hout;
idem in smaak, veel hout, toost, veel extractie, goede zuren en zoet fruit, licht exotisch
***(*)

Ceralti – Alfeo 2002 DOC
40 cs, 40 me, 20 san; open, beetje zwart fruit, kruiden, wierook; redelijke structuur, fruit, iets drogend, geen grootheid maar best geslaagd voor jaar
***(*)

Cipriana – San Martino 2001 DOC
90 cs, 5 me, 5 sy; midintense geur; vrij strenge smaak, straffe cabernet, bitters, vrij drogend, mist wat zoet op de botten
***(*)

Le Fornacelle – Guarda Boschi 2002 IGT
70 me, 30 cf; modern, exotisch hout knalt eruit, specerijen; veel hout, zoet fruit, tikje droge finale, goede lengte, jong drinken….
***(*)

Michele Satta – Piastraia 2002 DOC
cs, cf, me + sy; vrij vol, rokerig, ham, worst; behoorlijke structuur, balans en zelfs wat fruit, geen groenigheid, goede lengte, gewoon heel aangenaam voor het jaar
(Wijn van Joàn)
***(*)

Ornellaia – Le Volte 2002 IGT
50 san + me, cs; donker fruit, extractie; bevestiging in smaak, geen overextarctie, vrij kruidig, spicy, ook zoet, tikje strak op eind, het beste ervan gemaakt
(Vinites)
***(*)

Giovanni Chaiappini – Guado de’ Gemoli 2002 IGT
80 cs, 20 me; weinig geur, licht vegetaal; extractie in aanzet, maar onrijpe ondertoon, cabernet, tikje boers, redelijk voor het jaar
***

Ornellaia – Serre Nuove 2002 DOC
80 cs 20 me; wat onbestemde neus, extractie, redelijk fruit;
aardige aanzet, gemiddelde intensiteit, toch ook wat onrijpheid, ietsje kort, waardering geldt specifiek voor het lastige jaar
(Vinites)
***

San Guido – Sassicaia 2001 DOC
85 cs, 15 cf; vreemde geur, wat vegetaal en zilt (!?), nauwelijks fruit; idem in smaak, weer wat groen, droge tannine, weinig vulling, eerder schraal, teleurstellend; wat is hier aan de hand?
(VEN)
***

**(*)
Grascete – Grale 2002 IGT
Michele Satta – Rosso 2002 DOC
Rosa Gasser – Greppi Cupi 2002 DOC
San Guido – Guidalberto 2002 IGT

**
Guado al Melo – Rosso 2002 DOC
Serni Fulvio Luigi – Acciderba 2002 DOC

Reageer op dit item

nl Nederlands