De Bergerac-streek heeft het moeilijk. Sinds het crisis is in de naburige Bordeaux, waar de wijnprijzen de laatste tijd hard zijn gedaald, is ook in de Bergerac de stormvlag gehesen. Want Bordeaux is een directe concurrent, dus lage prijzen in de Bordeaux, betekent nog lagere prijzen in de Bergerac. Geen prettig vooruitzicht, als we weten dat deze Bergerac-wijnen in het boze buitenland, dus buiten Frankrijk, ook nog eens worden beconcurreerd door wijnen uit de Nieuwe Wereld. Een probleem voor de Bergerac, de wijnstreek ten zuiden van het gelijknamige stadje, omdat de prijzen voor de wijnen toch al niet zo hoog waren. De crisis in de wijnbouw, met wereldwijd een overschot aan druiven en wijnen, eist hier zijn tol. Extra probleem is het niet altijd bijster goede imago van wijnen uit de Bergerac. Dat wordt veroorzaakt door enkele producenten die zich niet willen houden aan het algemene streven naar een verbetering van de kwaliteit.
Belangrijkste druiven in de Bergerac zjin dezelfde als in de Bordeaux. Dus Cabernet-sauvignon, Cabernet-franc en Merlot. De wijnen ontlenen huncomplexiteit aan het mengen van de verschillende druivenras tot één fraai geheel.
In de Bergerac worden, naast krachtige en hoogstaande wijnen, ook soepele en gemakkelijke exemplaren gemaakt, om jong te drinken. Er staat hier mede om die reden veel merlot aangeplant, omdat deze druif hier gemakkelijker rijp wordt dan de cabernet-sauvignon en precies de juiste souplesse oplevert. Deze wijn wordt opgevoed op tank, zonder hout, en snel daarna ook op fles gebracht, om direct te drinken. Het resultaat is smakelijk en sappig, een hint van paprika, kersen en bessen, een lekker glas, wat tannines, vet van de merlotdruif; direct te drinken.
Konmar, € 3,99
Misschien ook iets voor u
Overpeinzingen: Koude sanering
Enige tijd geleden stond er een interview op de website vitisphere.com met Jacques Lurton, de president van de appellation Pessac-Léognan....
Overpeinzingen: Sous la flotte
Afgelopen week mocht ik even naar Bordeaux voor een proeverij op Château Beychevelle. Ik durfde het bijna niemand te vertellen,...
Txomins kelder, ofwel zestig jaar Rekondo
Sinds mijn partner en ik iedere zomer naar ons vakantiehuis in Portugal rijden is restaurant Rekondo in San Sebastian een...
Overpeinzingen: Stroeve campagne Bordeaux primeurs 2023
Op het moment dat ik in Bordeaux was voor de proeverijen van de monsters van de oogst 2023, eind april,...
Overpeinzingen: Brood & Spelen, dat willen we
Het is zo oud als de mensheid, denk ik: spelen, en liefst wedstrijden. Niet voor niets is een van de...
Wijnwetenschappers: Kees van Leeuwen (deel 2)
Prof. dr. Kees van Leeuwen is hoogleraar wijnbouw aan de landbouwuniversiteit van Bordeaux (Bordeaux Sciences Agro). Hij was ruim 25...