Les Terrasses de Prade 2002, Bergerac - Perswijn
Wijn van de week

Les Terrasses de Prade 2002, Bergerac

De Bergerac-streek heeft het moeilijk. Sinds het crisis is in de naburige Bordeaux, waar de wijnprijzen de laatste tijd hard zijn gedaald, is ook in de Bergerac de stormvlag gehesen. Want Bordeaux is een directe concurrent, dus lage prijzen in de Bordeaux, betekent nog lagere prijzen in de Bergerac. Geen prettig vooruitzicht, als we weten dat deze Bergerac-wijnen in het boze buitenland, dus buiten Frankrijk, ook nog eens worden beconcurreerd door wijnen uit de Nieuwe Wereld. Een probleem voor de Bergerac, de wijnstreek ten zuiden van het gelijknamige stadje, omdat de prijzen voor de wijnen toch al niet zo hoog waren. De crisis in de wijnbouw, met wereldwijd een overschot aan druiven en wijnen, eist hier zijn tol. Extra probleem is het niet altijd bijster goede imago van wijnen uit de Bergerac. Dat wordt veroorzaakt door enkele producenten die zich niet willen houden aan het algemene streven naar een verbetering van de kwaliteit.
Belangrijkste druiven in de Bergerac zjin dezelfde als in de Bordeaux. Dus Cabernet-sauvignon, Cabernet-franc en Merlot. De wijnen ontlenen huncomplexiteit aan het mengen van de verschillende druivenras tot één fraai geheel.
In de Bergerac worden, naast krachtige en hoogstaande wijnen, ook soepele en gemakkelijke exemplaren gemaakt, om jong te drinken. Er staat hier mede om die reden veel merlot aangeplant, omdat deze druif hier gemakkelijker rijp wordt dan de cabernet-sauvignon en precies de juiste souplesse oplevert. Deze wijn wordt opgevoed op tank, zonder hout, en snel daarna ook op fles gebracht, om direct te drinken. Het resultaat is smakelijk en sappig, een hint van paprika, kersen en bessen, een lekker glas, wat tannines, vet van de merlotdruif; direct te drinken.
Konmar, € 3,99

Reageer op dit item