Mirabelle du Château de la Jaubertie 2001, Bergerac - Perswijn
Wijn van de week

Mirabelle du Château de la Jaubertie 2001, Bergerac

Voor veel wijndrinkers blijft de Bergerac een streek van onbetekende wijnen, slappe aftreksels van wat in het naburige Bordeaux wordt gemaakt. Vreemd eigenlijk, want waar de Dordogne voor veel Nederlanders een tweede vaderland is, zou je toch ook wat meer kennis verwachten over het belangrijkste wijngebied van deze lieflijke streek in Zuidwest-Frankrijk. Want wie verder kijkt, moet constateren dat veel Bergerac veel meer waar voor zijn geldt biedt dan een vergelijkbare Bordeaux. En dat terwijl precies dezelfde druiven voor de wijnen worden gebruikt, met name cabernet-sauvignon en merlot. In beide streken vinden we goede, en uiteraard ook slechte wijnen, maar die uit de Bordeaux zijn gewoon duurder. Een kwestie van ‘naam’, gewoon reputatie.
Binnen de Bergerac-streek bewijzen een paar wijndomeinen hoe goed de wijnen uit de Bergerac kunnen zijn. Het is een beetje trekken aan een dood paard, dat wel, want niet iedereen is hier overtuigd van het belang van hoge kwaliteit. Een van de bekende goede namen is het Château de la Jaubertie. Château de la Jaubertie werd twintig jaar geleden een van de voortrekkers bij de ontwikkeling van de Bergerac nadat het werd aangekocht door de Engelsman Nick Ryman. Weliswaar maakte het château daarna ook een moeilijke periode door, waarin de wijnen niet meer de hoogste kwaliteit haalden, maar nu het gaat weer beter. We zien dat al aan de smakelijke gewone rode wijn, de Château de la Jaubertie 2000, een lekker stevige Bergerac, met een aardige geur, lichte kruidigheid, ongecompliceerd van karakter (Les Genereux, € 7,70). Maar vooral ook aan de prestigecuvée uit het fantastische jaar 2001, de Mirabelle du Château de la Jaubertie. In de geur heeft hij heerlijk zoet fruit, in de smaak breedte, hij is prachtig complex en soepel, heerlijk verleidelijk, met een mooie lengte, intens en krachtig. Een wijn waar veel Bordeaux niet aan kunnen tippen.

Les Généreux, € 12,45

Pelikaanstraat 4a, 7201 DR Zutphen
Tel.: 0575 – 54 36 67 – Fax: 0575 – 51 54 29
E-mail: genereux@wijnen.net
www.wijnen.net/lesgenereux (eenvoudige website, met alleen de oktoberaanbieding)

Reageer op dit item