Het lijkt een onstuitbare ontwikkeling. De Elzas krijgt steeds meer concurrentie van de wijnstreek net over de grens, aan de noordkant: de Pfalz. Niet eens zo vreemd. De twee streken liggen in elkaars verlengde, op de linkeroever van de Rijn. Zo langzamerhand heeft de Pfalz zich dan ook kunnen profileren met dezelfde druiven als de Elzas, maar dan met een Duitse naam, zoals weissburgunder of grauburgunder.
Het lijkt een onstuitbare ontwikkeling. De Elzas krijgt steeds meer concurrentie van de wijnstreek net over de grens, aan de noordkant: de Pfalz. Niet eens zo vreemd. De twee streken liggen in elkaars verlengde, op de linkeroever van de Rijn. De Elzas zuidelijk, in Frankrijk, de Pfalz direct ten noorden, in Duitsland. Zo langzamerhand heeft de Pfalz zich dan ook kunnen profileren met dezelfde druiven als de Elzas, maar dan met een Duitse naam, zoals weissburgunder (pinot blanc) of grauburgunder (pinot gris).
Gewurztraminer verschilt alleen in zijn puntjes, de umlaut op de u, die wel in het Duits, maar niet in het Frans wordt gehanteerd. De wijn zelf verschilt in stijl eigenlijk net zo weinig. In Duitsland wordt hij keurig ‘halbtrocken’ genoemd, maar dat is hij in Frankrijk in de praktijk meestal ook. Alleen wordt het niet op het etiket vermeld. En of je er van houdt? Dat blijft een kwestie van smaak. Je vindt hem heerlijk, of je vindt hem afschuwelijk. U mag het zelf invullen. Ach, een gewürztraminer op zijn tijd kan in elk geval helemaal geen kwaad. Altijd te herkennen uit duizenden door zijn bijzondere combinatie van exotisch fruit en die typische aroma’s van lychee. Dit is een gewürztraminer zoals hij moet zijn, met wit fruit, kruiden, lychee natuurlijk, een licht zoetje, met tropisch fruit, in balans, wat perzik. En dat allemaal voor een héél schappelijke prijs. Leve de wijnen uit de Pfalz.
Twentsch Wijnhuis, € 4,75