Op bezoek in de Kaiserstuhl: Weingut Michel in Achkarren - Perswijn
Nieuws

Op bezoek in de Kaiserstuhl: Weingut Michel in Achkarren

Duitsland heeft veel bijzondere wijnbouwgebieden en daarvan is de Kaiserstuhl in Baden de meest bijzondere. Het is een gebiedje dat in veel opzichten volkomen op zichzelf staat. Zowel het klimaat, de bodem als de wijnmakers in dit gebied zijn volkomen uniek.

Duitsland heeft veel bijzondere wijnbouwgebieden en daarvan is de Kaiserstuhl in Baden de meest bijzondere. Het is een gebiedje dat in veel opzichten volkomen op zichzelf staat.

Geologisch gezien is Kaiserstuhl, zelfs mondiaal beschouwd, uniek. Dat is voor de wijnbouw een belangrijk aspect. De Kaiserstuhl is een compact gebergte, met als hoogste punt de Totenkopf van 557 meter. De bodem bestaat, vooral in het voor de wijnbouw belangrijke westelijke gedeelte, uit overwegend vulkanisch gesteente met lokaal dikke lagen löss, dat in de laatste ijstijd is komen aanwaaien. Het vulkanisch gesteente is rijk aan mineralen en het löss is rijk aan kalk, twee kenmerken van de bodem, die de wijnen een uniek karakter geven. De grote wijnen komen van de hellingen van vulkanisch gesteente, met slechts een beperkte lösslaag.

Beschermd tegen kou en neerslag
Klimatologisch is het gebied ook bijzonder. Het wordt aan alle kanten beschermd tegen kou en overmatige neerslag, want de Vogezen in het westen en het Zwarte Woud in het oosten omsluiten de Kaiserstuhl bijna helemaal. Slechts aan de zuidwest kant is een opening, de zogenaamde Bourgondische Poort, maar daardoor wordt vooral warme, mediterrane lucht uit het Rhônedal aangevoerd. Deze gegevens maken de Kaiserstuhl tot een van de warmste plekken van Duitsland. Vooral het zuidwestelijke deel, in het bijzonder de op het zuiden en westen gelegen hellingen bij de dorpen Ihringen en Achkarren, zijn voor Duitse begrippen ware bakovens. Daarbij is de gemiddelde neerslag niet heel laag, vergelijkbaar met gebieden als Rheinhessen en de Pfalz. Onder deze omstandigheden zijn er maar weinig druivenrassen die niet goed rijp worden.

Burgunder gedijt goed
Vooral de zogenaamde Burgundersorten, te weten weißburgunder, grauburgunder en spätburgunder, gedijen hier geweldig, hoewel bepaalde producenten ook nog goede rieslings weten te produceren, een knappe prestatie. Het mag dan ook niet verbazen dat de beste plekken op de hellingen van dorpen als Ihringen, Achkarren, Oberrotweil en Burkheim bijna uitsluitend met de pinot-familie zijn beplant. Bovenstaande dorpen liggen allemaal aan de (zuid-) westkant van het gebergte en profiteren zodoende optimaal van de warme lucht van de Bourgondische Poort én de lange zonneschijn. Enkele beroemde wijngaarden zijn de Jechtinger Eichert, de Burkheimer Feuerberg*, de Oberrotweiler Henkenberg*, de Oberrotweiler Eichberg, de Oberrotweiler Kirchberg* en de warmste helling van wijngaard van Duitsland, de Ihringer Winklerberg*.

De Achkarrer Schloßberg
Maar primus inter pares in de Kaiserstuhl is de magnifieke Achkarrer Schloßberg*. Een hoge (320 meter) en op plaatsen enorm steile berg, met exposities die variëren van zuidoost tot west. Op vele plekken zijn muurtjes geplaatst om erosie te voorkomen. De bodem bestaat uit verweerd donker vulkanisch gesteente, met daarop een laag löss, die zeker op de steile stukken erg dun is en door de muurtjes op zijn plaats wordt gehouden.

De wijnberg, want dat is het in dit geval echt, heeft beroemde eigenaren, waarvan de bekendste ongetwijfeld Weingut Dr. Heger is. Hij heeft enorm veel heeft gedaan voor de bekendheid van de grote wijnen van de Kaiserstuhl. Maar Heger wordt terecht meer geassocieerd met de Ihringer Winklerberg en maakt ook niet meer de mooiste wijnen van de Achkarrer Schloßberg; dat doet al een paar jaren Josef Michel van Weingut Michel in Achkarren zelf.

Weingut Josef Michel
Begin april ben ik bij Michel op bezoek geweest en het werd een proeverij, die mij nog lang zal heugen. En niet alleen om de bijzonder overtuigende wijnen, maar ook om de persoonlijkheid van Josef Michel. Hij is een enorm sympathieke, oprechte figuur, enerzijds zelfverzekerd, maar anderzijds soms ook op een gezonde manier onzeker en sowieso kritisch op zichzelf. En hij heeft ook nog humor.

Michel bezit verschillende percelen in de wijngaarden van Achkarren. Op de Schloßberg liggen ze her en der verspreid en ze vertonen behoorlijke verschillen van bodem, expositie en hoogte. Dat geeft Michel de luxe om ‘te spelen’, zoals hij het zelf zegt. De oogstmomenten verschillen nogal; de totale duur is gemiddeld drie weken, waarbij de beste druiven meestal eind oktober worden binnengehaald. Elk perceel wordt apart vergist, pas in de kelder vindt de definitieve assemblage plaats. Uiteraard is in de wijngaard wel al bepaald welke druiven aan de basis van de hogere kwaliteiten zullen staan. De wijnen vinifieert hij allemaal op lage temperatuur in RVS, waarna ze een periode op een gisten blijven (Feinhefelagerung). De hogere kwaliteiten, vanaf spätlese-niveau, rijpen daarna nog een tijd in grote oude eikenhouten vaten. Slechts een aantal Spätburgunders rijpt in barriques, maar ook hier is van echte houtinvloed geen sprake, want hij heeft al een aantal jaren geen nieuwe meer gekocht. Rond de eeuwwisseling is Josef Michel namelijk met rasse schreden teruggekomen van het idee dat zijn wijnen nieuw hout nodig hadden, een in de Kaiserstuhl breed gedragen opvatting. Tegenwoordig zoekt hij de finesse, de elegantie en het herkomstkarakter in zijn wijnen. Gelukkig maar.

Een geweldige proeverij
Ik proefde achtereenvolgens de volgende wijnen:

2007 Achkarrer Castellberg Rivaner kabinett trocken
lichtgeel van kleur; frisse geur, appels, hint van muskaat; sappig, licht kruidig, aangenaam.

2007 Achkarrer Castellberg Weißburgunder trocken QbA
lichtgeel; frisse, vrij elegante geur, fruitig; al heerlijk sap en goede zuren.

2007 Achkarrer Schloßberg Weißburgunder kabinett trocken
lichtgeel; zeer zuivere, compacte geur, rijp geel fruit; mooi fruitig, veel sap en pikante zuren; heerlijke zomerwijn.

2007 Achkarrer Schloßberg Weißburgunder spätlese trocken
lichtgeel, voller dan de kabinett; rijke geur, terroir, zeer rijp geel fruit; volle smaak, breed, pikante zuren, goede afdronk; jonge wijn, nog wat geslotener dan de kabinett maar een  niveau hoger.

2007 Achkarrer Castellberg Grauburgunder trocken QbA
lichtgeel met strogele weerschijn; ander type fruit dan de weißburgunder, meer ananas, wat rook, licht kruidig; heerlijk sappig, goede zuren en al een krachtige afdronk.

2007 Achkarrer Schloßberg Grauburgunder kabinett trocken
prachtige kleur, licht goudgeel; zeer mooie geur, exotisch fruit, bonbonvulling, frisse kruidigheid; indrukwekkend veel fruit, prachtige zuren en mineraliteit, zeer zuiver.

2007 Achkarrer Schloßberg Grauburgunder spätlese trocken
nog vollere kleur; geur nog wat gesloten, een jonge krachtpatser, heel veel inhoud, rijp pitfruit, rook, amandel; enorme vulling, zeer krachtig, maar niet zwaar, filmend op frisse wijze; geweldige wijn, grote terroirexpressie.

2007 Achkarrer Schloßberg Chardonnay spätlese trocken
vol geel; prachtige geur, exotisch chardonnay-fruit, oxidatieve opvoeding doet aroma veel goeds; smaak zeer vol, heel fruitig en elegant, enorme kracht in de finale; waarschijnlijk één van Duitslands beste Chardonnays.

Na deze prachtserie, besloot Michel (wat kan het leven toch mooi zijn!) nog even wat vatmonsters te halen van zijn witte topwijnen: de zogenaamde Dreistern Spätlesen trocken, intern geclassificeerd als hoogste wijnen door middel van ***.

2007 Achkarrer Schloßberg Weißburgunder spätlese trocken***
vol geel; wat een geur! Zeer vol en expressief, barstensvol rijp geel fruit en terroir; enorme kracht en geweldige inhoud, alle elementaire smaken zijn harmonieus present, enorme afdronk; hele grote wijn, prachtige mineraliteit en zuren geven grote elegantie.

2007 Achkarrer Schloßberg Grauburgunder spätlese trocken***
Licht goudgeel, hint van strogeel; zeer veelbelovende geur, druivig, kruidig, goede frisheid; smaak is rond, filmend, heeft enorme Schmelz. Ongelooflijk krachtig ook en er is warme kruidigheid en mineraliteit; hele grote wijn.

Tot slot volgde een serie Spätburgunders:

2007 Munzinger Kapellenberg Spätburgunder trocken QbA (Tuniberg)
vrij lichte pinot noir-kleur; schoon pinot noir-fruit, beetje bosgrond, mooi typisch allemaal; sappige, fruitige smaak, licht maar zeker niet karig; originele wijn, gewoon hele lekkere zomerse Spätburgunder.

2006 Achkarrer Schloßberg Spätburgunder trocken QbA
licht ontwikkelde kleur; rijke pinot noir-geur, zoetig rood bosfruit, wat bodemgeuren; rondeur, veel sap, warmte, tikje liquoreux van smaak; mooie wijn.

2006 Spätburgunder Alte Reben
Dit is een wijn van minstens 25 jaar oude stokken, uit goede, maar niet de allerbeste percelen, in oudere barriques opgevoed.

Na de eerste fles helaas te hebben moeten afkeuren (inderdaad, kurk komt ook in Duitsland voor), bracht de tweede fles alles waar ik op hoopde: fijne neus, met prachtig fruit, geconcentreerd, beetje Würze van het hout en mineraliteit; smaak zeer puur en fruitig, compact en diep; prachtige wijn met geweldige afdronk.

Wat afgepeigerd, maar volkomen voldaan (en met een kofferbak vol prachtige wijn) reed ik daarna het kleine stukje naar hotel Achkarrer Krone, mijn overnachtingsplek, onderaan die bijzondere Schloßberg. Mooier kan het op zo’n moment niet.

De wijnen van Weingut Michel zijn in Nederland verkrijgbaar bij Wijnkooperij De Lange in Oosterhout, telefoon: 0162-447847.

Lars Daniëls MV

*) De wijngaarden gemarkeerd met een sterretje zijn Erste Lagen.

Achkarrer Schloßberg

Reageer op dit item