Terug uit het eetwalhalla - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Terug uit het eetwalhalla

Zo, we zijn gisteravond weer teruggekomen naar Frankrijk van een uitstapje naar Spanje. De vakantie is een ideaal moment om op eigen houtje wat wijngebieden te bezoeken waar je anders nooit komt. In dit geval lag de bestemming in Valdeorras en in Ribeira Sacra, twee wijngebieden in het binnenland van Galicië. Een flink eind rijden, maar de moeite waard. We genoten van prachtige landschappen, ruig en afgelegen, langs de rivieren de Sil en de Bibei. En van bijzondere wijnen, zoals die van het bijzondere project van Telmo Rodriguez in Valdeorras of het perfectionistische Dominio do Bibei in Ribeira Sacra.

Maar het blijft natuurlijk ook vakantie, dus het is ook even ontspannen, geen te grote afstanden per dag afleggen en vooral ook lekker eten. Dat kan heel eenvoudig zijn, maar ook meer uitgebreid en bijzonder, net zoals het uitkomt. Wat uit eten gaan betreft is Spanje voor mij een soort walhalla. Je kunt hier fantastisch eten en drinken voor prijzen die voor onze begrippen zeer laag zijn. Als je in en rond San Sebastian gaat eten, betaal je nog redelijk wat. Hier gaan veel toeristen heen, en Fransen die goedkoop over de grens gaan eten.

Dieper het land in wordt het soms zelfs belachelijk goedkoop. Je geneert je bijna voor wat je moet betalen. De eerste avond in Spanje hadden we een restaurant gereserveerd iets buiten het centrum van het fraaie Burgos, La Fábrica. Strak en modern, het zag er goed uit, met fraaie gerechten op de website en een bib gourmand van de rode gids. Een ‘menu degustacion’ kwam op € 50. We wisten niet wat we zagen. Inclusief de amuses kregen we een elftal gerechtjes voorgeschoteld, het ene nog mooier dan het andere. Wat een avond! We combineerden het menu met een fles Viña Tondonio Reserva blanco 2005 voor € 30 per fles. Ook al spotgoedkoop, en een prachtige wijn, een gastronomisch hoogstandje. Dit is Spanje, weg van de toeristische plekken. Ik kan het iedereen aanraden. Als je in een gebied als Valdeorras in een goed restaurant zit, kosten de meeste streekwijnen op de kaart minder dan € 20 per fles. Ik begrijp heel goed dat de kosten in Nederland veel hoger zijn, maar eten in Spanje voelt daarmee als eten in een gastronomisch paradijs. Ik kan het iedereen aanbevelen.

www.fabricarestaurante.com

Ronald de Groot

Reageer op dit item