Overpeinzingen op maandag: Giftig klimaat - Perswijn
overpeinzingen op maandag-Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op maandag: Giftig klimaat

Afgelopen week kregen we -op vakantie in de Dordogne- een seintje van een familielid. ‘Je moet naar het journaal kijken, want er komt een item over problemen van spuiten met gif in de wijngaarden van Bordeaux’. Gelukkig staat de moderne techniek voor niets, en kunnen we ook hier zonder problemen naar het journaal kijken. Gelukkig hoeft dat niet elke dag.
We moesten lang wachten. Na een hele trits onderwerpen met een hoog komkommertijd-gehalte kwam dan eindelijk het lang verbeide item over het spuiten met gif in Bordeaux. Volgde een inderdaad treurig verhaal van een vrouw, Sylvie Berger, die nu met Parkinson worstelde, wellicht als gevolg van het werken in de wijngaard. Wat bij dit soort journaal-items echter gemakkelijk verloren gaat, is de nuance.

Onze medewerker Kees van Leeuwen, professor in Bordeaux, schreef er een goede reactie op, na vragen over dit item uit Nederland. Het probleem is, schrijft hij, dat zonder enige vorm van behandeling de druivenstokken eind juni al geen bladeren en geen druiven meer zouden hebben. En dat behandelingen eigen zijn aan alle vormen van landbouw, en dat voor appelen of aardbeien nog veel meer bestrijdingsmiddelen (moeten) worden gebruikt. Hij ergerde zich enorm aan Stephanie Barousse van Châteu La Dauphine in Fronsac, die suggereert dat daar niet gespoten wordt. Dat is niet waar, want ook bij biologisch boeren wordt gewoon gespoten, maar met andere middelen.

Het tragische van dit verhaal is natuurlijk dat de vrouw in het filmpje zo’n 20 tot 30 jaar geleden in de wijngaard werkte. Van Leeuwen: ‘De stoffen die destijds gebruikt werden waren veel giftiger en het was toen toegestaan om werknemers de wijngaard in te sturen op dagen dat er gespoten werd. Nu mag dat niet meer, afhankelijk van het type spuitmiddel mogen de werknemers één of twee dagen niet meer in de wijngaard werken na een behandeling.’

In Nederland maakt men zich (terecht) zorgen over het gif wat bij de bollenteelt wordt gebruikt, en het effect daarvan op omwonenden. Het is in het algemeen terecht om zich zorgen te maken over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. En veel wijnbouwers proberen daar ook iets aan te doen. Het is daarom onterecht om met de beschuldigende vinger alleen naar Bordeaux te wijzen.

Ronald de Groot

Reageer op dit item