Riesling schittert óók in Nederland en België: eerste impressies van de RieslingTafel - Perswijn
Reportages & Reizen

Riesling schittert óók in Nederland en België: eerste impressies van de RieslingTafel

De zogenaamde RieslingTafel vond 21 juli plaats. Een gezelschap Nederlandse en Belgische wijnboeren en een aantal wijnjournalisten en wijnbloggers proefden de hele dag door een uitgebreide reeks Rieslings van de Lage Landen, verschillende jaargangen. Belangrijk: we vergeleken ze blind met internationale benchmarks, wijnen die bij kenners bekendstaan om hun kwaliteit. Het was dus een evaluatie van de eigen wijnen met gebruik van een mondiale standaard. Hetzelfde gebeurde in het verleden al voor Pinot Noir en Pinot Gris. Het had veel voeten in de aarde maar ik ben erin geslaagd om nagenoeg alle belangrijke Rieslingproducenten rond de tafel te verzamelen. Dit gebeurde op het prachtige landgoed van De Apostelhoeve in Maastricht, dé pionier van Riesling in de Lage Landen.

Waren aanwezig: De Apostelhoeve (NL, Maastricht), Nekum (NL, Maastricht), Steenberg (NL, Epen), Thorn (NL, Thorn), Aldeneyck (BE, Aldeneik), en Thilesna (BE, Dilsen). Eén belangrijke afwezige: wijndomein Gloire de Duras (BE, Wilderen) kon niet aanschuiven omdat het opendeurdagen had dit weekend. Wijnbouwer Peter Nijskens deed alle moeite om zijn kersverse Rieslingwijnen en grondige informatie erover op tijd ter beschikking te stellen. Merk op: dit zijn allemaal Limburgse wijndomeinen. Thorn, Thilesna en Aldeneyck behoren tot de enige landsgrensoverschrijdende appellatie ter wereld: BOB Maasvallei Limburg.

Er is momenteel weinig aanplant van riesling in Nederland en België. Ik denk dat we zelfs niet aan 10 hectare komen. Maar toch zijn dergelijke proeverijen belangrijk voor de toekomst van onze wijnbouw(ers): hoe doet Riesling het bij ons en wat zijn voor- of nadelen van eventuele nieuwe aanplant? Ook: zullen de wijndomeinen deze Rieslings verkocht krijgen, wetende welke vooroordelen consumenten soms naar de druif hebben (te zuur, te zoet, liebfraumilch)? Ook kenners zullen misschien twijfels hebben over het potentieel van de druif in eigen land.

Ik deed zondag heel wat impressies op en die zal ik de volgende weken verwerken in een overzichtsartikel waarin de typiciteit van onze eigen Rieslings besproken wordt, verschillen en gelijkenissen met de Rieslings uit andere landen en de invloed van terroir op wijnstijl. Uiteraard ook een grondige bespreking van de geproefde wijnen. Nu toch al mijn eerste impressies. De Lage Landen-Rieslings presteerden naar mijn mening, en dat was ook de teneur van de aanwezige wijnpers, zeer goed. Ik wist wel dat België en Nederland goede Riesling hadden maar de kwaliteit komt toch pas écht tot expressie als je ze naast benchmarks zet. Bij verschillende eigen Rieslings had ik emotie, echt een wauw-gevoel. En daar draait het toch rond. De gemiddelde kwaliteit van de Lage Landen-Riesling was trouwens hoog, wat wijst op toewijding en veel vakmanschap.

Ik zet even mijn lievelingswijnen uit de Lage Landen op een rijtje, volgorde willekeurig.

  • NL. Wijnhoeve Nekum Riesling 2014: perfecte zuur-zoet balans, mooi gerijpt, structuur, rijp fruit zoals perzik, opvallend wat zoethout/drop, lengte. Wat een terroir daar toch: Louwberg, Jekervallei, Maastricht! (2016 en 2017 ook mooi)
  • NL. Wijndomein Steenberg Riesling 2016: een piepklein en te weinig gekend wijndomein waarvan ik hoop dat het in oppervlakte zal uitbreiden. Prachtige wijn, subtiel in de neus, bloemig, natte steentjes, zeer precieze abrikoos in de neus, gedroogde perzik, citruszeste, subtiel.
  • BE. Wijndomein Aldeneyck Riesling 2018: komt later in het jaar op de markt, zeer mooie wijn, perzikbloesem, perzik, mango, geconcentreerd en compact, kalkachtig, precies, knap zoet-zuur, lang, emotie.
  • BE. Wijndomein Thilesna 2018: komt hopelijk snel op de markt, zéér fijne, verfrissende, zachte zuren, groene kruiden, groene appel, citrus, krokant, verfijnde wijn.
  • NL. Wijndomein De Apostelhoeve Riesling 2008: fantastische wijn, mooi fruit, veel spanning, mineraal/rokerig/vuursteen, emotie, deed weinig onder voor ook een magistrale, complexe Ostertag Grand Cru Muenchberg 2007 (ook Apostelhoeve 2012 en 2016 magnifiek).
  • NL Wijngoed Thorn Riesling 2013: typische Thorn-stijl, brede lagen van tropisch fruit in combinatie met strakheid van appel, lang en edel, stevige maaltijdwijn, smaakbom. De meeste proevers vonden de befaamde Elzas Zusslin Bollenberg 2014 sterker maar ik niet.
  • BE. Gloire de Duras Riesling Cuvée Speciale 2018: heerlijke feinherb-wijn, zoet-zuur perfect, knap en héél zuiver fruit, fraîcheur, het woord ‘lekker’ viel het meeste bij de bespreking van de 3 GdD-Rieslings maar nog het meeste bij deze, de meest typische Riesling ook op dit moment, de Speciale. Die nam het met gemak op tegen de Eva Fricke Mellifuous 2018, een wijn in feinherb-stijl uit Rheingau, ook een mooie wijn.

Meer details en een grondigere bespreking dus later. De foto’s tonen welke flights er waren en met welke benchmarks werd vergeleken.

Stefaan Soenen

Reageer op dit item