Le Jardin de Vignes Rares de Cicéron - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Le Jardin de Vignes Rares de Cicéron

Claude Vialade: Femme du Vin et Ambassadrice de la Culture Biologique

Wijnmaakster en biologisch voorloopster Claude Vialade van Domaines Auriol in Languedoc-Roussillon kreeg haar liefde voor de natuur met de paplepel ingegoten. Passie voor wijn is bij haar familie een vanzelfsprekendheid, bewust wijn maken nog meer. Ik proefde vier experimentele wijnen van haar laatste project: Le Jardin de Vignes Rares, een droogteresistente druiventuin met bijzondere druivenrassen en specifieke kloon- en onderstokselecties.

Biologisch Erfgoed

Natural Innovation: Feeling, Loving, Innovating, Sharing’. De tekst bovenaan de flyer van Les Domaines Auriol laat geen twijfel over de drive van Claude Vialade. Vader Jean Vialade – lokaal door gedrag en haardracht beter bekend als Le Lion – was in zijn tijd al een visionaire trendsetter op het gebied van biologische wijnbouw. Hij maakte van ‘hun’ Ribaute het eerste volledig biologisch werkende wijndorp van Europa. Logisch dus dat dochter Claude op jonge leeftijd al bewust was van het belang van het ecosysteem dat hun druiven omringde. Het grootste deel van de 60 tot 70 wijnen van hun huidige assortiment is dan ook biologisch of biodynamisch. Daarnaast heeft ze zelfs nog een vegan lijn op de markt gebracht.

 

Global warming vs. duurzame wijnbouw

Met haar laatste, in 2013 gestarte project gaat ze nog een stapje verder. Le Jardin de Vignes Rares is een experimentele wijngaard van 10 hectare rondom hun Château Cicéron, in het westelijk deel van het departement Aude, Corbières. De wijngaard maakt deel uit van het omvangrijke innovatiebeleid dat Vialade zowel in haar bedrijf als op haar wijngaarden doorvoert: het streven naar volledig duurzame wijnbouw, daarbij rekening houdend met de hedendaagse milieukwesties.

Vialade: “Door te streven naar een harmonieus evenwicht tussen de natuurlijke omgeving en het werken in de wijngaard, geef je het leven terug aan de bodem. Deze vier wijnen zijn authentiek en trouw aan hun terroir, een symbiose tussen bodem, klimaat en wijnstokken.” Het ultieme doel van haar zoektocht naar de perfecte ras-aanpassing door gebruik te maken van specifieke kloon- en onderstokselecties, zijn wijngaarden met droogteresistente wijnstokken die zonder problemen kunnen gedijen in deze tijd van global warming. Want waterbesparende wijnbouw is volgens haar de enige duurzame vorm van wijnbouw.

 

Le Jardin de Vignes Rares – 4 cépages

Haar ‘Jardin’-wijngaarden liggen op hooggelegen terrassen met bodems van mergel en percelen uit het Kwartair. De vier atypische druivenrassen en de kloon- en onderstokselecties zijn elk afgestemd op een specifiek stukje terroir en het heersende klimaat. Vialade is met deze wijnen nog meer dan normaal op zoek naar het perfecte midden tussen smaak en duurzame landbouw. Er wordt in de wijngaard gebruik gemaakt van ‘controlegreppels’ om de enorme verscheidenheid aan lokale bodemsoorten te identificeren.

De vier wijnen van Le Jardin de Vignes Rares zijn cépagewijnen gemaakt van albariño, cabernet franc, marselan (kweekdruif: cabernet sauvignon x grenache) en de Rueda-druif verdejo. Domaines Auriol was vier jaar geleden de allereerste producent die verdejo-wijnstokken in Frankrijk plantte en eerder dit jaar werd de eerste jaargang (2018) ervan op de markt gebracht. Als kers op de taart worden in 2020 alle vier de wijnen officieel biologisch gecertificeerd (Château Cicéron is sinds 2018 in conversie).

 

Proefnotities

Na een boeiende ontmoeting met Claude Vialade (ik ontmoette haar eerder op Cicéron; wat een inspirerende vrouw) en haar zoon Jordi tijdens Prowein afgelopen maart, ontving ik de vier Vignes Rares om ze thuis om ze nog even na te proeven. Hieronder mijn bevindingen:

 

Le Verdejo | Le Jardin de Vignes Rares de Ciceron, Domaines Auriol

IGP Pays d’Aude, 2018, alc. 14%.

Perceel: La Longe, bodem: Marne Sparnacienne.

3 jaar oude stokken. Handmatige oogst, rendement 35 hl/ha, direct geperst met droogijs om oxidatie te voorkomen. Daarna 3 tot 5 dagen koude stabilisatie en circa een week vergisting bij max. 16°C.

In het begin wat gesloten en alcoholisch, komt later beter los (en de volgende dag helemaal): fris wit fruit en kruiderijen. Prettige zuurgraad, wat mineraliteit, ziltigheid en een subtiel bittertje in de afdronk.

 

L’Albariño | Le Jardin de Vignes Rares de Ciceron, Domaines Auriol

IGP Pays d’Aude, 2018, alc. 13,5%.

Perceel: Le grand carré, bodem: Terroir de Graves.

Handmatige oogst, rendement 40 hl/ha, direct geperst met droogijs om oxidatie te voorkomen. Daarna 5 dagen koude stabilisatie en circa een week vergisting bij 16°C., geen hout.

Licht pétillant, vrij complexe neus met wat kamille, tropisch fruit en munt. In de mond vol en rond met frisse tonen als anijs, iets alcoholisch. Licht ziltig, maar niet zoals zijn gemiddelde Spaanse broer. Goed gastronomisch inzetbaar (gegrilde vis).

 

Le Jardin des Vignes Rares de Cicéron Le Cabernet Franc 2017, Domaines Auriol 15%

IGP Pays d’Oc, 2017, alc. 15%.

Perceel: Fer à cheval, bodem: Marne.

4 jaar oude stokken. Handmatige oogst vroeg in de ochtend, rendement 45 hl/ha, ontsteeld en daarna gesorteerd. Direct vergist met zacht overpompen. Malo en opvoeding gedurende 9 maanden (70% RVS, 30% eiken vat).

Beetje vlezige, hartige neus met donker fruit, verse paprika en theeblaadjes. In de smaak kruidig, soepel en fluweelachtig smooth. Een karakteristieke Cabernet Franc met een mediterraan randje: vol, rond en lekker.

 

Le Jardin des Vignes Rares de Cicéron Le Marselan 2017, Domaines Auriol

IGP Pays d’Oc, 2017, alc. 15%.

Perceel: Le grand carré, bodem: Terroir de Graves.

5 jaar oude stokken. Handmatige oogst vroeg in de ochtend, rendement 45 hl/ha, ontsteeld en daarna gesorteerd. Direct vergist met zacht overpompen. Malo en 9 maanden vatopvoeding.

Intens paars gekleurd met een verleidelijke neus van bosaardbei, donker bosfruit en garrigue. Zeer zachte tannines, vol en rond in de smaak met jammy braam en kers. Mooie balans: alcohol is aanwezig, maar stoort absoluut niet. Past goed bij gegrild rood vlees en BBQ.

 

Romy Kooij | Miss WineLane

2 Reacties

Reageer op dit item