Overpeinzingen op de maandagochtend: alcoholgebruik onder druk - Perswijn
Column Ronald de Groot
Columns

Overpeinzingen op de maandagochtend: alcoholgebruik onder druk

Met de Horecava, die vandaag van start gaat, begint voor de Nederlandse horeca een jaar waarvoor de verwachtingen zonder twijfel heel goed zijn. De bloeiende economie is voor deze bedrijfstak zonder meer een zegen. Wel is het goed te beseffen dat de voortwoekerende discussie over alcoholgebruik en over wetgeving op dit punt niet mag worden genegeerd.

We herinneren ons allemaal hoe roken vroeger ‘normaal’ werd gevonden, en hoe de roker tegenwoordig meer en meer een outcast is geworden. Nu wil ik roken niet vergelijken met het drinken van een glas wijn, natuurlijk. Je kunt rustig dagelijks een glas wijn drinken zonder meteen heel verslaafd te zijn of grote lichamelijke schade te ondervinden. Maar dat is even een andere discussie, die bij een van mijn eerdere overpeinzingen al ter sprake kwam. Zeker is dat alcoholgebruik onder druk staat. En het zijn altijd de excessen die de meeste aandacht trekken. Probleem van alcohol is dat het sociaal geaccepteerd is. Voor zo lang als het duurt.

Ik moest in dit verband even denken aan de fietsenmaker die vorige week door de rechter werd veroordeeld tot het betalen van een boete van € 23.000, omdat hij zich niet hield aan de voorgeschreven openingstijden in zijn winkelcentrum. Dat leek misschien een vreemde uitspraak, maar deze was gebaseerd op het lidmaatschap van de vereniging van eigenaren van het winkelcentrum. Lid zijn van zo’n club –dat was de fietsenmaker- brengt verplichtingen met zich mee. Dat ontdekte ook de KVNW in zijn zaak tegen Wijnoutlet. In juni vorig jaar won de KVNW zijn zaak tegen Wijnoutlet voor de Reclame Code Commissie (RCC), hetgeen met enige bombarie door de KVNW werd gebracht. Maar dat bleek uiteindelijk een pyrrusoverwinning. Want uitspraken van de RCC zijn niet bindend. Dus moest de ‘gewone’ rechter er aan te pas komen. Deze veegde eind september de vloer aan met de eisen van de KVNW. Wijnoutlet is geen lid van die club, dus hoeft het zich ook niet aan de regels van de club te houden. Zie de fietsenmaker. Dus mag je ondertussen net zoveel stunten met wijn (en andere alcoholische dranken) als je wilt. Dat is uiteindelijk vragen om problemen. Want het is de vraag of de politiek het er bij laat zitten.

Ronald de Groot

Reageer op dit item