Perswijn nummer 7 + Koopgids Najaar & Winter 2016 - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 7 + Koopgids Najaar & Winter 2016

Perswijn nummer 7 is uit, met hierin o.a.: De invloed van klimaatverandering op wijnbouw, de Mosel als speeltuin, Rioja: frisser & fruitiger, Alto Piemonte: mooie wijnen uit mini-DOC’s, en uiteraard de vertrouwde columnisten, rubrieken en proefnotities! Perswijn nummer 7 is te bestellen via onze webshop met de Koopgids Najaar & Winter als bijlage. Lees verder!

De invloed van klimaatverandering op wijnbouw


Klimaatverandering is uiteraard ook voor wijnbouw een groot en essentieel vraagstuk. Daarom een tweetal artikelen over dit verschijnsel. Dit eerste deel gaat over de klimaatverandering in het algemeen, de oorzaken ervan en de gevolgen voor wijnbouw. Een uitgebreid artikel met hierin o.a. de veranderende lucht –en bodemtemperaturen, CO2-concentratie, neerslag, druivenrassen en aroma’s behandeld. Lars Daniëls MV brengt verslag uit.

De Mosel als speeltuin

Werken in Steillagen is extreem arbeidsintensief en duur. Moselaner zullen om te overleven hun kaarten meer op kwaliteit moeten zette dan op kwantiteit. Wie het goed aanpakt, blijkt tegenwoordig namelijk serieuze prijzen te kunnen rekenen. René van Heusden bezocht 11 verschillende wijnmakers en doet verslag over de trends en het potentieel van de Mosel. De Mosel kan een speeltuin worden van producenten met visie en durf!

Rioja: frisser & fruitiger

Rioja is een van Spanjes iconische wijngebieden. Op de oevers van de Ebro worden wijnen gemaakt die wereldwijd bekend zijn. Maar die bekendheid wordt misbruikt door grote bedrijven om de supermarkt te veroveren met goedkope Rioja. Dit tot verdriet van kleinere producenten in Rioja Alavesa, die juist streven naar kwaliteit en terroirexpressie. Ronald de Groot bracht een bezoek aan wijnboeren in de Rioja Alavesa. Dit Baskische deel van de Rioja wordt samen met het stukje Rioja Alta op de noordelijke oever van de Ebro beschouwd als het interessantste deel van de Rioja. De bijzondere afwisseling van ondergronden, microklimaten, exposities, hoogten en een nieuwe generatie wijnboeren zorgen voor echte terroirwijnen.

Alto Piemonte: mooie wijnen uit mini-DOC’s

Noord-Piemonte is een interessant gebied met veel piepkleine DOC’s en mooie, elegante en complexe wijnen. De streek kenmerkt zich verder voor uitdagende klimatologische omstandigheden en kleinschalige landbouw. Door het föhneffect van de Alpen zijn de winters uitgesproken zacht, waardoor de stokken vroeg uitlopen. Maar de zomers zijn relatief koel, zodat de nebbiolo hier vaak pas in de tweede helft van oktober kan worden geoogst. Alto Piemonte is klein, obscuur, misschien tot uitsterven gedoemd, maar absoluut de moeite waard!

Daarnaast o.a. artikelen over het wijnmuseum La Cité du Vin, Chili versus Argentinië en de getalenteerde jonge wijnmakers David en Nadia uit Zuid-Afrika, Kees van Leeuwen licht La Tour Carnet door van bodem tot het glas, Lars Daniëls MV over Archetypen in de wijn met L’Enclos de Chateau Latour & cabernet sauvignon, René van Heusden over de biodynamische Champagne Leclerc Briant, en natuurlijk onze vaste rubrieken, onze vaste columns, en de vertrouwde pagina’s proefnotities, dit keer van:

* Droge Duitse Riesling, soms met een stiekem likje zoet

* Interessant & elegant: Cabernet Franc wereldwijd

* Niet goedkoop, maar wat kwaliteit: wit & rood uit Alto Adige

* Rioja verrast met fris & fruitig


De Koopgids Najaar & Winter 2016

Honderden wijnen werden door vele importeurs ingestuurd voor het Perswijn Wijnconcours Najaar & Winter, binnen de thema’s Mousserend, Rood, Zoet & versterkt, en het seizoensthema Cabernet. Na twee proefrondes kwamen hier wijnen uit naar voren die op zijn minst een eervolle vermelding verdienden. Binnen verschillende categorieën werden door het proefpanel winnaars, nummers 2 en 3 bepaald, en alle wijnen werden met uitgebreide beschrijvingen en proefnotities gebundeld in de Perswijn Koopgids Najaar & Winter 2016. Benieuwd naar de winnaars? Lees het hier!Met deze gids wijzen wij u de weg naar de beste wijnen voor de feestmaanden en koelere dagen: wijnen voor aan tafel, of bij een winterse maaltijd, en wijnen die geen reden nodig hebben.Alle abonnees van Perswijn hebben de gids gratis bij nummer 7 thuis gestuurd gekregen. In de losse verkoop is de gids meegeseald bij Perswijn. Tevens is die nu via onze webshop los te verkrijgen. Wees er snel bij, de voorraad is beperkt!

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine?

Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 7 ook los bestellen in onze webshop.

Reageer op dit item