Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1) - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Master of Wine worden, zo doe je dat (deel 1)

Marije Bockholts wil Master of Wine worden. Begin september is ze tot de opleiding toegelaten die als de zwaarste ter wereld geldt. Haar eerste kennismaking met wat haar de komende jaren te wachten staat, zit erop. Op de site van Perswijn zal Marije de komende tijd verslag uitbrengen van wat haar zo al overkomt tijdens haar studie. In deze eerste aflevering maken de lezers kennis met haar en vertelt zij over haar eerste bezoek aan Londen.

Eerste kennismaking

Op 1 september kwam het verlossende bericht: aangenomen!!! Ik mag beginnen aan de opleiding Master of Wine. Een uitstekende reden om aan de champagne te gaan. Er zijn dit jaar door het Institute of Masters of Wine wereldwijd 88 mensen aangenomen, uit 46 landen. Ik voel me dus best speciaal. Langzaam dringt het echt tot me door dat ik weer student ben en dat de komende jaren in het teken zullen staan van veel studeren, veel reizen en vooral veel wijnproeven. Dat wordt leuk.
Marije Bockholts
Misschien moet ik me eerst maar eens even voorstellen. Mijn naam is Marije Bockholts en wijn is voor mij een ‘ietwat’ uit de hand gelopen hobby. Ik heb al jaren mijn eigen adviesbureau en heb daar de laatste jaren vooral advies gegeven op het gebied van tunneltechnische installaties en tunnelveiligheid. En dan de wijn. Tja, met deze achtergrond is het natuurlijk wel te begrijpen dat een van mijn favoriete wijndomeinen Domaine du Tunnel uit Cornas is. Mijn wijnavontuur begon zo’n 15 jaar geleden aan de andere kant van de wereld tijdens een reis door Nieuw-Zeeland. Na het proeven van diverse wijnen daar was mijn nieuwsgierigheid gewekt en bij terugkomst in Nederland ben ik aan mijn eerste wijncursus begonnen. Nu heb ik nog al eens last van nieuwsgierigheid. Meer leren over een onderwerp betekent meestal ook dat je beter weet wat je allemaal nog niet weet. Dus na die eerste wijncursus volgde er een hele reeks wijnopleidingen. Na het behalen van Weinakademiker in 2014 was mijn honger naar kennis nog steeds niet gestild. En dus heb ik toelatingsexamen gedaan om aan de opleiding Master of Wine te mogen beginnen.Het is nu oktober, en het echte werk begonnen. Snipverkouden ben ik op het vliegtuig gestapt naar Londen voor de eerste lesdagen. De adviezen over hoe alles aan te pakken duizelen door het klaslokaal. Waar ik eerst een redelijk idee had van wat mij te wachten staat, heb ik nu vooral een chaos van gedachten. Dat moet ik straks terug in Amsterdam maar eens een beetje ordenen. De groep studenten is leuk en vooral ook heel divers, naast de diversiteit van nationaliteiten zijn ook de achtergronden en leeftijden erg uiteenlopend. Gelukkig begrijpen we allemaal dat het een grote uitdaging is waar we voor staan en al snel vormen zich de eerste studieclubjes.
Foto: Bob Campbell MW
Er wordt door de docenten, zelf allemaal Master of Wine, veel uitgelegd over de examens. Het bestaat uit een theoriedeel dat alle aspecten van de wijn wereld omvat, dus bijvoorbeeld over het aanplanten van druiven maar ook  marktstrategieën van grote merken als bijvoorbeeld Jacobs Creek. Het praktijkdeel bestaat uit drie examens waarin blind geproefd wordt en er over deze wijnen allerhande vragen beantwoord moeten worden, bijvoorbeeld over het druivenras en de herkomst van de wijn. Tijdens de eerste lesdagen wordt vooral veel aandacht besteed aan het oefenen van de praktijk. Bijna geheel volgens de examencondities krijgen we twee blindproeverijen van twaalf wijnen. Eerst een serie wit, daarna een serie rood. Oh wat is dit lastig, en dan ben ik ook nog gehandicapt door mijn verkoudheid. Maar ook mijn niet verkouden medestudenten hebben het zwaar. Ik vermoed haast dat de docenten deze eerste twee series extra moeilijk hebben gemaakt, zodat iedereen zich er goed van bewust is dat er nog flink wat werk verzet moet

worden. Dat is ook de mededeling op de tweede dag: “Jullie staan nu nog aan het begin, en je hoeft het nog niet allemaal te weten”. Dat is dan gelukkig weer een hele geruststelling.  Aan het eind van die tweede dag begin ik weer een klein beetje tot rust te komen. Ik heb al iets beter door wat ik moet gaan doen en hoe mijn studieplan er uit moet gaan zien. Morgen vlieg ik terug naar Amsterdam, met een waslijst vol actieplannen. Ik heb er zin in!

(Wordt vervolgd.)

Marije Bockholts

Reageer op dit item