Phebus: wijnen van de Argentijnse zon - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Phebus: wijnen van de Argentijnse zon

Na bijna een jaar goede ervaringen, vond Koninklijke Distilleerderij M. Dirkzwager BV het hoog tijd hun nieuwe Argentijnse wijnen aan de pers voor te stellen. Phebus is een bodega van de familie Fabre, van Bodegas Fabre, en maakt wijnen bedoeld voor een groot publiek. Geen grootspraak over terroirwijn in Mendoza dus, maar gewoon goede, commerciële wijnen. Ook die moeten er zijn.

Prestigieus terroir

Eigenaar en hoofd wijnmaker Hervé Joyaux Fabre stamt uit een familie van Bordeauxse wijnhandelaren. Begin jaren ’90 van de vorige eeuw raakte hij gefascineerd door Mendoza en met name door de kwaliteit van Malbec aldaar, zo anders dan die uit Bordeaux of Cahors. Hij wilde gaan investeren in Mendoza en besloot een eigen wijnmakerij te bouwen. Snel kwam daar een aantal hectare malbec bij in Vistalba, een prestigieus terroir binnen Mendoza’s traditionele topzone Luján de Cuyo. En niet zo maar wat wijngaarden, maar percelen aangeplant in 1908, die de basiskwaliteit leverden waarnaar Fabre op zoek was.Uitbreidingen volgden vlot, niet alleen naar hogere delen van Mendoza, zoals Valle de Uco, maar ook naar Patagonië. Daar in de Alto Valle del Río Negro waren ze een van de eerste grote investeerders van internationale komaf. De Fabres hebben tegenwoordig drie bodegas: Fabre-Montmayou, Viñalba en Phebus. Afgelopen donderdag 12 maart werden de wijnen die verschijnen onder het label Phebus, dat verwijst naar de zon, gepresenteerd. Op een heel fijne plek trouwens: restaurant Apicius in Bakkum.

Zomerse dorstlesser

De basiswijnen – allemaal varietal wines, dus gemaakt van een enkel druivenras – komen uit Mendoza en bestaan uit een Chardonnay, een Torrontés, een rosé en rode wijnen van cabernet sauvignon, syrah en natuurlijk malbec. De Torrontés*** is een prettig ingetogen versie van deze druif, die snel erg geparfumeerd (en wat ordinair) kan overkomen. De Chardonnay***(*), komend van grote hoogte in de Uco vallei, valt op door zijn goede, natuurlijke zuren. Het meest beviel me echter de Rosé ****, die opmerkelijk ‘Frans’ overkomt: bescheiden qua kleur, niet te snoeperig qua geur en goed droog qua smaak. Een prima zomerse dorstlesser.De rode wijnen op instapniveau – met prijzen van ± € 6,00 in de winkel – zijn uiteraard niet zo spannend voor de zeer verwende wijndrinker, maar wel zuiver, sappig en fris. Niet voor het eerst had ik op dit niveau een voorkeur voor de Cabernet Sauvignon***(*), een druif die al heel snel wijnen met karakter geeft.


Goede grip en lengte

Zoals het een Zuid-Amerikaans wijnbedrijf betaamt, is Reserva het niveau volgend op de varietal wines, bij Phebus Reservado genaamd. Uit Mendoza komen een Merlot Reservado***, een Cabernet Sauvignon Reservado**** en een Malbec Reservado***(*), die correct tot prima zijn voor hun winkelprijs van zo’n € 9,00.De voor mij interessantste wijnen waren de Reservados uit Patagonië, waarvan de prijzen ook nog onder €10,00 liggen. De Patagonia Cabernet Sauvignon Reservado 2012**** is meer ingetogen qua fruit dan die uit Mendoza en heeft een vrij klassieke geur, met wat grafiet, cederhout en een hint van munt. De wijn heeft goede grip, maar de tannine is gewoon heel anders dan in Mendoza; hij komt fijner over, net alsof deze minder drogend of rul is en wat meer bijdraagt aan de lengte van de wijn.

Mooi Malbec

U merkt het wellicht, het is lastig uit te leggen wat het precies is, maar anders is het zeker. Wie denkt dat malbec het niet doet in Patagonië, moet de Phebus Patagonia Malbec Reservado 2012****(*) eens proeven. Deze wijn zit heel goed in elkaar, met een goede basisstructuur (niet zwaar, maar wel vol) en is mooi ingetogen fruitig, aards, passend warm en lang. Voor mij de wijn van de proeverij. Uiteraard stond ook nog de ultra premium-wijn van Phebus op tafel, de Malbec Gran Reservado 2011****, uit Mendoza. Deze wijn bleek genoeg kracht en warmte te hebben om overeind te blijven die de decadent lekkere moelleux au chocolat ter afsluiting van de middag. De wijnen van Phebus worden geïmporteerd door Intercaves en zijn te koop bij vele slijters en wijnspeciaalzaken. Ook in de horeca komt u ze tegen, via Vos en Partners.

NB: de wijnen zijn beoordeeld op basis van sterren (* tot ****). Voor uitleg hieromtrent, klik hier.

Reageer op dit item