Perswijn nummer 2: Bordeaux uit de fles 2011 en 2012 - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 2: Bordeaux uit de fles 2011 en 2012

In deze editie van Perswijn: Bordeaux 2011 en 2012, reportages uit Rueda, Puglia, en Napa Valley, op wijnreis door München, Lars Daniëls MV over oerdruiven, en daarnaast interviews, columns en de vetrouwde proefnotities. Perswijn nummer 2 is vanaf vandaag verkrijgbaar! Lees verder!


Bordeaux 2011 en 2012

Begin januari reisde hoofdredacteur Ronald de Groot voor de vierde keer naar Bordeaux om op initiatief van Bernard Burtschy (wijnschrijver voor Le Figaro / Avis Vin) de twee laatste gebottelde jaargangen van de Linkeroever te proeven. Voor Perswijn is dit een mooie aanvulling op de primeurproeverijen. Dit jaar hadden we de jaargangen 2011 en 2012 in het glas, door de bank genomen respectievelijk medio 2013 en 2014 gebotteld. Januari 2015 is dus een goed moment om ze te proeven. een uitgebreid verslag in Perswijn nummer 2, en de proefnotities vindt u deze week op deze site.

Rueda. Ambitieus, efficiënt en volwassen

De wijnstreek Rueda heeft een sterke band met Nederland: ons land was afgelopen jaar weer de grootste afzetmarkt voor deze witte wijn uit Castilla y León. Nederlandse wijndrinkers houden blijkbaar van het droge, aromatische en licht fruitige karakter van deze wijnen, meestal gemaakt van verdejo. Maar ook de billijke prijs speelt zonder twijfel een flinke rol. Die wordt mogelijk gemaakt door een zeer efficiënte productiewijze – waar natuurlijk ook gevaren aan kleven. Perswijn doet verslag.

Oerdruiven: de (vergeten) voorouders van onze wijn

Het mooiste wijnboek van de laatste jaren, Wine Grapes van Jancis Robinson, Julia Harding en José Vouillamoz, heeft de wijnliefhebber veel meer inzicht gegeven in de geschiedenis en genetische herkomst van druivenrassen. DNA-onderzoek heeft de afgelopen twintig jaar veel van de klassieke ampelografie bevestigd, of soms ontkracht, en heel fascinerende relaties aangetoond. Met dr. José Vouillamoz zelf als bron duikt Perswijn in de wereld van oerdruiven en vergeten druiven.

Op wijnreis door München: leuk!

Denk je aan München, dan denk je aan voetbal en bier: Bayern München en de Oktoberfesten. Maar wist u ook dat de inwoners van München de hoogste wijnconsumptie per hoofd hebben van heel Duitsland? De belangstelling voor wijn groeit nog steeds, vooral onder dertigers, met als gevolg steeds meer wijnwinkels en wijnbars. Tijd voor een verkenning.

Puglia gaat voor supertrio druiven

Nog niet zo heel lang geleden maakten ze er in Puglia een potje van bij de voorstelling van hun wijn aan de buitenwereld. Uren in de bus, veel wachten, nauwelijks iets proeven. Dat maakte geen al te positieve indruk. Nu kijkt een groep vooruitstrevende bedrijven, verenigd in het Consorzio Puglia Best Wine, naar de collega’s in Sicilië om te zien hoe het wel moet. Perswijn was in Brindisi bij het evenement ‘Apulia Wine Identity’: eindelijk een omslag van kwantiteit naar kwaliteit.

Daarnaast o.a. artikelen over Opus One en Dominius in Napa Valley, wijntoerisme in de Languedoc, interviews met Pascal Agrapart, Klazien Vermeer van de Wijnacademie, de Wijnwebwinkel van het Jaar (www.degoudenton.nl) en Grootspraaks Wijnbar van het Jaar: Wijn & Ko. En natuurlijk onze vaste rubrieken, onze vaste columns, en de vertrouwde pagina’s proefnotities, dit keer van:

* Bordeaux en Bordeaux Supérieur: lekker & prettig geprijsd

* Griekenland: verrassend eigenzinnige, fraaie wijn

* Viognier / Marsanne / Rousanne: voor zin in anders

* Buitengebieden Rhône: zomer in de bol!

* Châteauneuf-du-Pape: opvallend elegant (en duur)

* Chianti anno nu: levendig & verfijnd

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de AntiOx van Bossenbroek (t.w.v. €19,95) gratis bij u in de bus. Klik hier om u aan te melden!

U kunt Perswijn nummer 2 ook los bestellen in onze webshop.

Reageer op dit item