Perswijn nummer 8: veel bubbels en feestelijk zoet - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 8: veel bubbels en feestelijk zoet

De laatste Perswijn van 2014 (editie 8) ligt vanaf maandag 8 december in de winkels of bij u op de mat! Met onder meer reportages vanuit Zuid-Afrika, Dão, Reims en Prosecco. Daarnaast onder andere een artikel over edelzoete wijn, een interview met Jonnie en Thérèse Boer, de Wijntoppers van 2014, en de gehele redactie van Perswijn 'Aan Tafel'. Lees verder!

Zuid-Afrika, twintig jaar later


Toen Nelson Mandela op 11 februari 1990 als vrij man de toenmalige Victor Verstergevangenis tussen Franschhoek en Paarl uitliep, had de Zuid-Afrikaanse wijnbouw er weliswaar al een geschiedenis van ruim 300 jaar opzitten, maar stond hij tegelijkertijd nog in de kinderschoenen. Met de eerste democratische verkiezingen in 1994 brak de moderne tijd aan voor de wijnindustrie van Zuid-Afrika, die sindsdien een enorme vlucht heeft genomen. Het prachtige land met zijn bewogen historie is nu een van de meest dynamische en spannende wijnlanden ter wereld. Lars Daniëls MV nam polshoogte.

Moderne Dão: geen plaats meer voor harde wijnen

Zo’n dertig jaar geleden genoten de wijnen uit Dão al de nodige bekendheid, op een moment dat Portugal als land voor rode wijnen nog volledig buiten beeld was. Daarom heeft Dão voor Ronals de Groot iets vertrouwds, net als Rioja in Spanje. Alsof je de wijnen altijd hebt gekend. Wel waren de wijnen nogal droog van karakter – érg droog zelfs. Maar inmiddels is het roer in Dão volledig om. De streek is gemoderniseerd en maakt aantrekkelijke wijnen waarin het fruit de eerste viool speelt, met touriga nacional als concertmeester.

Thérèse en Jonnie Boer: ‘Doe nooit concessies in kwaliteit’

Een paar apart, zo mag je Thérèse en Jonnie Boer wel noemen. Met hun restaurant De Librije bereikten ze de top van de internationale gastronomie. En als je ziet wat ze daarnaast allemaal nog doen, begint het je te duizelen. Een tweede restaurant, een hotel, winkel, kookatelier, een evenement als Chef’s Revolution, gastoptredens in het buitenland… Niet gek voor twee eenvoudige plattelanders uit Giethoorn die elkaar daar ooit in de kroeg ontmoetten. Geboren ondernemers met visie. En voor alles vakmensen. René van Heusden sprak met ze, tussen twee verhuizingen door.

Toppers van 2014

Geen woorden, maar daden! Dat devies onderscheidt de ware vakmensen van de rest. Visie, passie, daadkracht en vakkennis, daar komt het ook in de wereld van wijn en gastronomie op aan. Wie boven het maaiveld durft uit te steken, verdient alle lof. Perswijn verdeelt dan ook dit jaar weer de titels 'Lunch van het Jaar', 'Proeverij van het Jaar', 'Importeur van het Jaar', 'Producent van het Jaar', 'Evenement van het Jaar', 'Man en Vrouw van het Jaar', 'Comeback van het Jaar' en 'Sommelier van het Jaar'.

Aan tafel met: De redactie van Perswijn

In het laatste nummer van dit jaar geen importeur aan tafel, maar de voltallige redactie van Perswijn zelf. Elke redacteur koos een favoriet gerecht en zocht er wijnen bij. Of andersom natuurlijk. Het zijn tenslotte wijnfreaks. 

Daarnaast o.a. artikelen over godello en mencía uit Gallicië,  Champagnestad Reims, edelzoete wijnen, Prosecco, en Kees van Leeuwen over Bordeaux 2014. En natuurlijk onze vaste rubrieken 'Lekkere Trek', 'Winkelen', 'Het Einde!', onze vaste columns, en de vertrouwde pagina's proefnotities, dit keer van:

* Champagne brut van grote en kleine huizen

* Mousserend uit Centraal-Europa: fruitig naast fraai

* Jaargang 2004 opnieuw geproefd (en goed bevonden)

* Feestelijk zoet uit Bergerac, Bordeaux & Nieuwe Wereld

* Rioja wit en rood: gevarieerd & interessant 

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de AntiOx van Bossenbroek (t.w.v. €19,95) gratis bij u in de bus. Klik hier om u aan te melden!

   

Reageer op dit item