Op bezoek bij Domaine Alain Voge in Cornas - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Op bezoek bij Domaine Alain Voge in Cornas

Je zou niet zo snel verwachten dat het adres van een van de beste producenten in Cornas te vinden is in een nietig doodlopend steegje. Het bord aan het eind van de Impasse de l’Equerre spreekt echter duidelijke taal. Hier huist Domaine Alain Voge.


De stichter en naamgever van dit huis, inmiddels ver op leeftijd, was enkele decennia geleden een pionier op wijnbouwgebied in Cornas, net als Auguste Clape. Voge heeft het werk inmiddels overgedragen aan zijn zakenpartner Albéric Mazoyer die eerder als technisch directeur voor Chapoutier werkte. Perswijn was bij hem op bezoek.

Geen praatjes

Mazoyer is een man die geen behoefte heeft aan praatjes – in Cornas zijn de meeste producenten nu eenmaal gewoon wijnboer en wars van sterallures –, maar direct voorstelt om de wijngaarden te gaan bekijken. Wie een beetje bekend is met het wijngaardlandschap van de Noord-Rhône weet dat dat geen straf is, mits je gereden wordt in een solide terreinwagen (tenzij je van werkelijk ‘sportief’ wandelen houdt). De hellingen zijn er immers behoorlijk steil. In Cornas lopen ze op van 125 meter hoogte boven zeeniveau aan de rand van het dorp tot ruim 400 meter op de top van de heuvels. Ze liggen in een beschut, naar het oosten en de Rhône gericht amfitheater. Aan de zuidkant sluiten ze aan op die van buurdorp en – appellation Saint-Péray en in het noorden op die van Saint-Joseph. Voge heeft percelen in alle drie de appellations: vier hectare marsanne in het witte Saint-Péray, een hectare syrah in Mauves en zeven hectare syrah in Cornas. De kernactiviteit van het wijngoed is daarom de productie van Cornas. In de boeken clichématig omschreven als de stoerste, maar niet per se de fijnste van de cru uit de Noord-Rhône. Maar klopt dat beeld nog wel?


Homogeen terroir

Het terroir van Cornas is een schoolvoorbeeld van uniformiteit als het gaat om bodemsamenstelling. Met, anders dan in het meer door kalkhoudende gesteenten bepaalde Saint-Péray, graniet als dominante factor. Daarmee is het qua bodem homogener dan bijvoorbeeld Hermitage, waar graniet niet het enige gesteente is. De nuances komen vooral door verschillen in hoogteligging en expositie binnen het amfitheater dat de natuurlijke begrenzing van de appellation vormt. Ook qua aanplant is Cornas een schoolvoorbeeld van homogeniteit. De enige toegestane druif is de syrah. Graniet en syrah vormen nu eenmaal een gouden combinatie.Halverwege de rit naar het hoogste punt van de appellation, met zijn werkelijk schitterende uitzicht over de wijngaardhellingen, het dorp Cornas en de oprukkende urbanisatie vanuit Valence, stopt Mazoyer om even van dichtbij een perceel van zijn wijngoed te laten zien. Het is een prachtig zonnige middag in juni. Overal zijn mensen aan het werk. Handwerk, want de aanplant is zo dicht en de helling vooral zo steil dat je hier met een tractor weinig kunt beginnen. Een paard redt zich hier beter. We kijken even bij het opbinden van de ranken. De stokken syrah worden hier individueel langs palen geleid, en palissade. Op drie verschillende hoogten worden ze opgebonden met riet uit Aquitaine. Dat gebruik van riet in plaats van plastic past binnen de omschakeling die Voge hier maakt naar bio. In Saint-Péray is dat eerder al gebeurd en in 2009 als zodanig gecertificeerd.

Balans


Mazoyers benadering in de kelder is er een van zo weinig mogelijk forceren en zo veel mogelijk de ‘natuur’ haar gang laten gaan, zonder daarbij in extremen te vervallen. Je ziet dat bij zijn kijk op het gebruik van steeltjes in zijn rode wijnen. Binnen Cornas wordt daarover heel verschillend gedacht. Een producent als Clape werkt volledig, met hele trossen, terwijl de familie Colombo juist alles ontsteeld. Het resulteert in behoorlijk verschillende typen wijn. Meevergisten van steeltjes draagt bij aan een stevige tanninestructuur, maar essentieel is wel dat ze niet groen zijn. Rijp plukken is dus wel wenselijk. Overrijp niet, want diezelfde steeltjes zorgen met hun afgiste van potassium voor lagere zuren in de wijn. In warmere jaren, zo menen de voorstanders, zorgen de steeltjes ook voor een zekere frisheid in de wijn. Anderen zweren dan juist weer bij een stijl met de nadruk op fruit.Mazoyer neemt een tussenpositie in. Als de steeltjes perfect rijp zijn vergist, werkt hij met hele trossen, als ze niet optimaal rijp zijn wordt er ontsteeld. In de kelder is zijn politiek er een van zo veel mogelijk laissez-faire. Zo kan het voorkomen dat bepaalde cuves zelfs in juni nog niet helemaal uitgegist zijn. De meeste wijnen krijgen een opvoeding op barriques, of in het geval van Saint-Péray vergisting, maar het aandeel nieuwe is gering. Met andere woorden: het hout heeft een louter dienende taak. Zo hoort het natuurlijk ook.Voor de wijnen geldt dat ze zeer kenmerkend zijn voor hun herkomst. Afgezien van de instapcuvées vragen ze al gauw een jaar of vijf voor ze zich helemaal ontplooien. En wat die uit Cornas betreft: stoer zijn ze zeker, maar allesbehalve rustiek. Integendeel.

Geproefd

Albéric Mazoyer liet onder meer zijn jaargang 2012 proeven. Om te beginnen echter een mousserende Saint-Péray van het millésime 2010.


Saint-Péray Les Bulles d’Alain 2010

Saint-Péray had ooit de naam producent van vooral mousserende wijn te zijn. Die tijd lijkt voorbij, want nog maar 15% van de huidige productie bestaat uit bubbels. De Bulles d’Alain is evenals de stille witte wijnen gemaakt van 100% marsanne, een druif die nu niet bepaald bekend staat als rijk aan zuren. Vinificatie à la champenoise met 3 jaar sur lattes en nul komma nul dosage maken er niettemin een interessante wijn van. Zeer fijne en lang aanhoudende belletjes, fruitig, zuiver, lichte kruidigheid, karakteristiek bittertje van de marsanne.

Saint-Péray Harmonie 2012

Open, exotisch, vleugje honing. Toegankelijke, ronde smaak, (gekonfijt) fruit, kweepeer, perzik, kamperfoelie, middelintens corps, mineraal, lage zuurgraad, wat kruidigheid. Instapper op niveau.

Saint-Péray Terres Boisées 2012

Vinificatie op zijn Bourgondisch met vergisting en opvoeding op hout. Terughoudender in de neus, concentratie, wit fruit, ietsje hout, nootachtig. In de smaak wel wat hout maar heel discreet, roosteraroma, hechte structuur, appel, fijne bitters, balans. Duidelijk een stap hoger dan de Harmonie.

Saint-Péray Fleur de Crussol 2012

De terroirwijn, afkomstig uit een perceel met wat kalk in de bodem, vlak tegen Cornas aan. In geur en smaak toonbeeld van concentratie en spanning. Ondanks de rijpheid van het fruit in 2012 voor marsanne opmerkelijke zuren. Geur van witte bloesem. Kweepeer, mandarijn, mineraal, diepgang, complex. Rijpingspotentieel. Zo goed kan dat wit uit Saint-Péray dus zijn.


​Saint-Joseph Les Vinsonnes 2012

Afkomstig van een uitstekend granietterroir in Mauves, net even ten noorden van Cornas. Expressief aromatisch, viooltjes, zwart fruit, uitgesproken syrah. Ook in de smaak uitgesproken fruitig van karakter met aangename grip van tannine en een ondertoon van zoethout. Verleidelijk soepel, heerlijk drinkbaar, maar allesbehalve simpel.

Cornas Les Chailles 2012

Genoemd naar de lokale benaming voor cabannes, wijngaardhuisjes. Staat als een huis en heeft meer stoerheid dan bij de Saint-Joseph. Compacter, krachtiger en aardser, pittige tannine, bosaroma’s, bramen, spicy, goede zuren, wijn met beet en diepgang.

Cornas Les V.V. 2012

De cuvée op basis van fruit van vielles vignes, oftewel oude stokken, met 25% hele trossen en 20 maanden opvoeding op barrique. Geweldige kleur. Intens graniet, bramen, pikant en zilt, mineraliteit. Vol, gebalde kracht, mineraal, structuur om op te kauwen of mes en vork op los te laten. Plakt en hangt heel lang na. Geduld a.u.b.

Importeurs: 

Dielen en L’Hexagone

Reageer op dit item