Vilmart: Champagne met eigen signatuur (en weer helemaal terug!) - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Vilmart: Champagne met eigen signatuur (en weer helemaal terug!)

Hoe gaat het met dat soort dingen? Ben je een producent van prachtige champagnes, maar verkoopt je importeur, met meer verstand van kaviaar dan van wijn, te lang flessen die al lang gedronken hadden moeten zijn. Het overkwam Champagne Vilmart in Nederland. Een oxidatieve goût anglais is in de 21e eeuw immers allesbehalve gunstig voor je imago. (Bij kaviaar moet je trouwens wodka drinken, maar dat terzijde.)


Met de komst van een nieuwe importeur die wel waarde hecht aan vers gedegorgeerde flessen lijkt het tij weer ten goede te zijn gekeerd. Gelukkig maar, want Vilmart blijkt onverminderd voortreffelijke wijnen te produceren. Glorieus terug van weggeweest!

Meesterlijk?

Die nieuwe importeur van Vilmart is een bedrijf met de ietwat wonderlijke naam Mooieproducten.nl. Een webwinkel dus, die behalve aan particulieren ook aan de horeca levert. Het gezicht erachter is dat van Reinier Teurlings. Als kersverse importeur sinds najaar 2013 organiseerde de motivatietrainer-met-hedonistische-inslag medio september een proeverij onder de noemer ‘masterclass’. Even een terechtwijzing: een importeur die zichzelf als ‘master’ meent te moeten voordoen, dat kan echt niet. Noem het gewoon een verkoopdemonstratie of, neutraler, een proeverij. Daar is echt niks mis mee. Deze kritische noot echter terzijde. Reiniers enthousiasme is namelijk volkomen terecht. Zijn proeverij bleek inhoudelijk een echte eyeopener.

Meesterlijk!

Ik heb daarom bewust even tot het klassieke ‘champagneseizoen’ aan het eind van het eind van het jaar gewacht met het publiceren van mijn bevindingen. Vilmart verdient mijns inziens namelijk best wel een beetje extra aandacht als potentiële champagne voor dat Kerstdiner waarover we in de lifestylebladen kunnen lezen. In plaats van je geld te verspillen aan zogenaamd ‘sodeknetters wat voordelige’ aanbiedingen van obscure Veuves zus-en-zo en aanverwante muurbloempjes kun je dan maar beter iets aanschaffen met karakter.

En laat dat nu precies zijn wat Vilmart te bieden heeft. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan, maar de kwaliteit van het gebodene is daar naar: meesterlijk in kwaliteit. En, minstens zo belangrijk, Vilmart is een huis met een heel eigen signatuur.

Vilmart & Cie.

Vilmart dus. Gevestigd in Rilly-la-Montagne, een dorpje enkele kilometers ten zuiden van Reims en daarmee in de noordelijke Montagne de Reims. Het dateert van eind 19e eeuw en wordt tegenwoordig geleid door vader René en zoon Laurent Champs. Ze zijn overtuigde voorstanders van een werkwijze waarbij er in de wijngaard geen chemicaliën aan te pas komen. Ze telen biodynamisch en dragen het mij tot nu toe volstrekt onbekende keurmerk Ampelos, maar dat zegt niet zo heel veel in een (wijn)wereld die wel vergeven lijkt van de keurmerken. Als de wijn maar smaakt, en daar zijn helaas nog steeds geen keurmerken voor.Vilmart gebruikt als récoltant-manipulant alleen druiven uit de twaalf hectare eigen premier cru wijngaarden. De aanplant daarvan is verdeeld over ongeveer 60% chardonnay en 40% pinot noir. Pinot meunier doet dus helemaal niet mee. De vergisting en lagering van de stille vins clairs gebeuren op traditionele wijze, d.w.z. op hout. Die lagering voorafgaand aan de assemblage neemt 10 maanden in beslag, voor de millésimés op vaten van 228 liter, voor de overige cuvées op grotere foeders. Voor de belletjesvorming in de kelder, de prise de mousse, krijgen de wijnen volop de tijd. In de meeste gevallen is dat al gauw drie jaar. Een en ander resulteert in een heel uitgesproken, eigen stijl wijnen, met enerzijds dankzij de houtrijping een heel vineus karakter en anderzijds spanning in de zuren dankzij de het vrij hoge aandeel chardonnay.

Gastronomische wijnen


Nooit vergeten: champagne met zijn koolzuur en bescheiden alcohol is in essentie een eetwijn. Voor de wijnen van Vilmart geldt dat in een wel heel sterke mate. Met die stelling sta ik trouwens bepaald niet alleen. Naar goed Frans gebruik komt Vilmart zelf met allerhande suggesties voor oerklassieke combinaties waar men in eigen land kennelijk nog steeds geen genoeg van krijgen, maar waar eerlijk gezegd ook niets tegenin te brengen valt. Klassiek is immers niet zomaar klassiek. Ook bij de proeverij aanwezige sommeliers als Peter Bruins (De Bokkedoorns ), Job Seuren (De Librije) en Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu) bleken de mening toegedaan dat dit echte eetchampagnes zijn. En dat zijn, op z’n zachtst gezegd, de minsten niet. Alleen kun je in hun restaurants op doorgaans wat spannender combinaties rekenen dan in Frankrijk. Dat gastronomische trekje van Vilmart kom je trouwens al meteen tegen in de ‘huiswijn’.

Proef op de som

Brut Grande Réserve s.a.

Standaard Brut Sans Année van 70% pinot noir en 30% chardonnay, slechts voor 20% afkomstig van de eerste taille. Gevinfieerd zonder ‘malo’ en met ruim twee jaar sur lattes. Ontkracht het cliché dat goede champagne alleen van de eerste persing zou kunnen komen. Bleke tint, jeugdig en vief. Fijne belletjes, lang aanhoudend. Middelintense geur, fruit en toast, kruidig en pittig, specerijen. Volle aanzet, breed, weer kruidig, voor een gewone BSA vlezig, heel lichte houttoets, perfect versmolten, mineraal en romig, dosage 8 g/l, goede balans.

€ 43,50

Brut Grand Cellier s.a.

Superieure Brut met als samenstelling 70% chardonnay en 30% pinot noir en drie jaar rijping sur lattes. Ook nu weer een prachtige, levendige stroom fijne belletjes. En ook weer die uitgesproken kruidige neus, pittig, aroma’s van kreupelhout maar ook van exotische zaken als gember.

Tja. Volle, ronde smaak, hazelnootachtig en romig accent van de chardonnay, maar de eveneens van de chardonnay afkomstige zuren geven een opmerkelijke spanning. Aanbevolen.

€ 54,00

Rosé Rubis s.a.

Assemblage van 90% pinot noir en 10% chardonnay met drie jaar sur lattes. Bleek zalmroze van kleur en een fijne mousse. Middelintense neus, heel vineus en duidelijk door pinot noir gedomineerd. Fruitrijke smaak, weer verleidelijk vineus, framboos en aardbei, aantrekkelijk romig mondgevoel, minerale toets, subtiel koffiebittertje na.

€ 59,00

Rosé Grand Cellier Rubis 2009

Jaargangrosé van 60% pinot noir en 40% chardonnay. Gemaakt zonder bijkleuring. Zalmroze, krachtig schuimend. Fijne geur, ingetogen rood fruit van de welbekende vruchten, aardse toets, vleugje vanille, behoorlijk complex. Puur, pittig en mineraal met markante citruszuren van de chardonnay en vinositeit van de pinot. Hechte structuur, veel mondgevoel. Prima wijn met een prachtig achtergrondverhaal over oude stokken, maar sorry, de prijs is niet reëel.

€ 107,00

Grand Cellier d’Or 2008


De ‘gewone’ millésimé van Vilmart, als je dat tenminste zo mag zeggen. Assemblage van 80% chardonnay en 20% pinot noir. Bleke tint, krachtig schuimend. In neus en smaak fris, pikant en spannend met tegelijk een fijn mondgevoel. Vinrus karakter, hazelnoot, botertje, citruszuren en overeenkomstige –want merkbare – dosage, mineralen (krijt!), grip en lengte. Prachtwijn, gewoon erg goed.

€ 69,00

Grand Cellier d’Or 2009

Dezelfde assemblage als 2008, maar deze wijn laat vreemd genoeg een heel wat minder sterke indruk achter. Al wat ontwikkeld, minder precies en spannend. Valt daarmee eigenlijk nogal uit de boot. Laten we hopen dat het aan een incidenteel zwakke fles lag. Definitief oordeel daarom voorbehouden.

€ 69,00

Cœur de Cuvée 2006

Prestigecuvée van druiven van 55 jaar oude stokken, gerijpt op nieuwe (!) eiken vaten. Zacht strogeel. Nog opvallend gesloten, witte bloemen, appel, citrusfruit, wat hout. Verrassend rijke smaak, romige mousse, ronding, geen hout meer waarneembaar, wel hazelnoot en brioche, goede zuren, cacao. Complex en lang in afdronk. Grote wijn!

€ 97,00

Cœur de Cuvée 2005

Nogmaals een schoonheid. Zeer fijne mousse in het glas. In de geur nog terughoudender dan 2006. Opent pas na een tijdje beluchten. Aangename aanzet, vol en fris, fractie pittiger en nog meer mineraal van smaak. Uitgesproken vineus ook. Ondanks een schuchter begin van ontwikkeling een wijn met nog volop potentieel voor verdere rijping. Schoolvoorbeeld van een gastronomische champagne. Voor het hoofdgerecht bijvoorbeeld.

€ 97,00 Importeur

Mooieproducten.nl

Vermelde prijzen zijn inclusief BTW.

Fotografie: Champagne Vilmart

Reageer op dit item