Jonathan Zandbergen winnaar 48e Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ - Perswijn
Persberichten

Jonathan Zandbergen winnaar 48e Prix Culinaire ‘Le Taittinger’

Op 22 oktober 2014 vond de 48e editie van de Prix Culinaire ‘Le Taittinger’ voor de Benelux plaats. De Nederlandse winnaar is Jonathan Zandbergen, chef de cuisine bij Het Veerhuys in Almere. Zandbergen zal Nederland vertegenwoordigen tijdens de internationale finale in Parijs op 25 november 2014.


Voor Jonathan Zandbergen is het de vierde keer dat hij mee deed aan deze culinaire wedstrijd op topniveau. Zijn hoogste uitslag was de derde plek in de grote finale in Parijs in 2012. Zandbergen is vastbesloten om dit jaar hoger te eindigen in Parijs. Zandbergen: “Het is een zeer uitdagende competitie omdat de focus ligt bij het klassiek Frans koken. Een techniek die in Nederland meer en meer naar de achtergrond verdwijnt. De Prix Culinaire is één van de meest interessante kookwedstrijden. De jury is onafhankelijk en zeer professioneel en de organisatie is één van de beste in Nederland. Daarnaast krijg je als winnaar een geldbedrag, een Jéroboam Champagne Taittinger en ’s avonds een leuk feest!”

Voorronde “Le Taittinger”

De kandidaten vertegenwoordigen de landen België en Nederland. Iedere kandidaat dient een persoonlijk recept voor 8 personen in te dienen, dit jaar gebaseerd op het volgende thema: Canard croisés, uitgebeend, gevuld en rosé geserveerd. Twee garnituren waarvan één naar vrije keuze en één op basis van champignons. Begeleid door een rode wijn saus. Zandbergen gaat samen met de Belgische winnaar Xavier Bernes door naar de Internationale finale in Parijs op 25 november 2014.

De jury

De jury bestaat uit 14 topkoks uit Nederland en België en wordt aangevoerd door de heer Pierre Fonteyne, voorzitter van de Belgische jury en de voorzitter van de Nederlandse jury, Jean Jacques Menanteau. Onder leiding van de voorzitters heeft de jury de hele dag gerechten geproefd en beoordeeld bij het Hotelschool CERIA in Brussel. In de avond werd in het Crowne Plaza La Palace in Brussel door de voorzitter aan de kandidaten een beker uitgereikt, samen met een diploma en een Champagne Taittinger Brut Réserve Jeroboam (3 liter). Voor de winnaars werd daar nog eens een cheque van € 2400,- en een ticket voor de finale in Parijs aan toegevoegd.


Over Prix Culinaire ‘Le Taittinger’

Ter nagedachtenis aan Pierre Taittinger en om de ontwikkeling van de Franse keuken te bevorderen werd in 1967 voor het eerst de Prix Culinaire International Pierre Taittinger georganiseerd. Deze internationale culinaire wedstrijd op het allerhoogste niveau is sindsdien uitgegroeid tot een jaarlijkse traditie. Meerdere landen organiseren elk hun eigen voorronde, waarna de winnaars in Parijs strijden om de internationale titel. De bedoeling was om de man in het wit, de chefkok die gewoonlijk onzichtbaar zijn werk doet achter het warme fornuis, eindelijk de aandacht te geven die hij verdient, en aan een keuken eer te bewijzen die de klassieke regels van de kookkunst combineert met een zekere mate van creativiteit.

Over Taittinger

Taittinger is een van de weinige familiebedrijven in de Champagne, geleid door Pierre Emmanuel Taittinger. Het werd opgericht in 1734 door Jacques Fourneaux. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan bijna 300 hectare eigen wijngaarden gelegen op de beste locaties. De meest verkochte champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millésimé), voert Taittinger een voortreffelijke Brut Rosé, de after dinner champagne Nocturne Sec, de single vineyard Les Folies de la Marquetterie en ook de bijzondere Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé. Wijnen die de grootsheid van Champagne Taittinger verder benadrukken.

Foto 1: Winnaar Jonathan Zandbergen                        

Foto 2: Winnaar Jonathan Zandbergen NL, Pierre Emmanuel Taittinger en Winnaar Xavier Bernes BE

Meer informatie: Willem Geljon, Oud Reuchlin & Boelen

Reageer op dit item