Perswijn nummer 7 en de Koopgids Najaar & Winter - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 7 en de Koopgids Najaar & Winter

Het novembernummer van Perswijn (editie 7) is vers van de pers en ligt deze week in de winkels of bij u op de mat! Met onder andere reportages vanuit Spanje, Piemonte en Oostenrijk. Daarnaast artikelen over o.a. ​Grosse Gewächse 2013, de (onder)waardering van Chenin Blanc, en als supplement de Koopgids Najaar & Winter 2014. Lees verder!

Spanje is toe aan een tweede revolutie


Spanje kan in 2015 terugkijken op veertig jaar democratie. De gewijzigde politieke verhoudingen hebben er een enorme impuls aan de wijnbouw gegeven; de term ‘revolutie’ is vaak gevallen. De wijnen zijn in technisch opzicht enorm verbeterd. Nu is het tijd voor Spanje om de volgende stap te zetten. René van Heusden ging op zoek naar tekenen van een tweede omwenteling.

Een nieuwe generatie in Piemonte

Piemonte is revolutionair veranderd. De ‘angry young men’ van de jaren negentig, producenten als Elio Altare en Domenico Clerico, hebben de wijnen van een streek als Barolo sterk gemoderniseerd. Gaja deed hetzelfde in Barbaresco. Met als gevolg een flinke clash tussen ‘modernisten’ en ‘traditionalisten’. Voor de strijders van het eerste uur is nu het moment gekomen het stokje over te geven aan de nieuwe generatie. Die heeft de strijdbijl begraven: het is tijd voor samenwerking.

Österreichische Traditionsweingüter: zonder terroir geen toegang

Terroir is en blijft een magisch woord in de wijnbouw. Wijnen die blijvende faam willen oogsten, moeten ‘terroirexpressie’ hebben, hun bijzondere herkomst in zich dragen. Vandaar dat op veel plaatsen in de wijnwereld wijngaardclassificatie hoog op de prioriteitenlijst staat. Zo ook bij de producenten van de verenigde Österreichische Traditionsweingüter, gevestigd in een aantal van de belangrijkste wijngebieden van Niederösterreich.

Grosse Gewächse 2013: matig jaar met meevallers

Het is geen geheim dat Lars Daniëls MV en René van Heusden alle twee verknocht zijn aan Duitse Rieslings, al dan niet in de vorm van Grosse Gewächse die het neusje van de zalm zouden moeten vormen. Bij de jaarlijkse VDP-proeverij van Grosse Gewächse in Wiesbaden moeten de heren helaas vaststellen dat 2013 tegenvalt, en slechts een handjevol toppers telt. Spätburgunder 2012, dat andere visitekaartje van Duitsland, is gelukkig een heel ander verhaal.

Chenin Blanc verdient meer bling

Ronald de Groot wordt al jaren gefascineerd door Chenin Blanc, een bijzondere wijn die (te) lang is miskend. Geen wijn kent zoveel gezichten als Chenin Blanc: van beendroog tot zeer zoet, van demi-sec tot mousserend, van eenvoudig tot zeer complex. In de Loire werken producenten hard aan de officiële erkenning van deze wijnen, maar dat gaat soms bijzonder moeizaam.

Daarnaast o.a. artikelen over Willi Klinger, directeur van de Österreichische Weinmarketing Gesellschaft (ÖWM), Monique Breuer, wijnmaker in Zuid-Afrika, het beroemde Amarone-huis Bertani, en het wijn- en popfestival Collisioni. En natuurlijk onze vaste rubrieken ‘Lekkere Trek’, ‘Winkelen’, ‘Het Einde!’, onze vaste columns, en de vertrouwde pagina’s proefnotities, dit keer van:

* Wit uit Zuidwest-Frankrijk: flinke contrasten

* Van alledaags tot top: Cabernet van het zuidelijk halfrond

* Eilandwijnen met karakter & pit

* Amerikaanse Westkust: fruitig zoet, intens of verfijnd

* Aangename verrassingen uit Navarra! Lekker rood voor weinig geld


De Koopgids Najaar & Winter 2014

Meer dan 550 wijnen werden door 50 importeurs ingestuurd voor het Perswijn Wijnconcours Najaar & Winter, binnen de thema’s Mousserend, Rood, Zoet/Versterkt, en het seizoensthema Pinot Noir. Na twee proefrondes kwamen hier 103 wijnen uit naar voren die op zijn minst een eervolle vermelding verdienden. Binnen twaalf categorieën werden door het proefpanel winnaars, nummers 2 en 3 bepaald, en alle 103 wijnen werden met uitgebreide beschrijvingen en proefnotities gebundeld in de Perswijn Koopgids Najaar & Winter 2014.

Met deze gids wijzen wij u de weg naar de beste wijnen voor de kouder wordende dagen en feestdagen: wijnen als aperitief, wijnen die goed passen bij spijs, en wijnen die geen reden nodig hebben.

Alle abonnees van Perswijn krijgen de gids gratis bij nummer 7 thuis gestuurd, en ook zal de gids in de losse verkoop meegeseald worden. Het zal tevens via onze webshop los te verkrijgen zijn. Wees er snel bij, de voorraad is beperkt!

Heeft u nog geen abonnement op Perswijn Magazine? Als u nu abonnee wordt, ontvangt u de wijnkoeler van Screwpull-by le Creuset gratis bij u in de bus. Klik hier om u aan te melden!

 

Reageer op dit item