Villa Maria, nog altijd een voortrekker - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Villa Maria, nog altijd een voortrekker

Onlangs was Alastair Maling MW, de general manager van de wijnmakers van Villa Maria, in Nederland om een kleine groep genodigden een tweetal nieuwe biologische wijnen te laten proeven.


Tijdens een lunch in restaurant Merkelbach legt hij uit dat het het het streven van Villa Maria is om binnen tien jaar 30% van de productie biologisch te maken. Wederom een voorbeeld waaruit blijkt dat Villa Maria haar voortrekkersrol wil blijven uitvoeren.

Geschiedenis

Villa Maria Estate is Nieuw-Zeeland’s meest onderscheiden wijnhuis. Oprichter Sir George Fistonich bottelde zijn eerste oogst Villa Maria al meer dan 50 jaar geleden. Voor Nieuw-Zeelandse begrippen is dat een bijzondere mijlpaal als je kijkt hoe lang of kort er pas wijn wordt gemaakt.Villa Maria heeft in Nieuw-Zeeland een bijzondere positie, omdat het tussen de grootste wijnbedrijven het enige is dat nog in familiehanden is. George Fistonich, zelf van Kroatische afkomst, heeft er bewust voor gekozen om wel groot te zijn, maar nooit extreem groot. Er is hier dus bewust gekozen voor een tussenpositie; de ambitie om per se de grootste zijn, bestaat hier gewoon niet. Fistonich is er van overtuigd dat dit de enige manier is om wijnen van een hoog niveau te blijven maken. Grotere bedrijven moeten meer concessies doen aan de kwaliteit, en dat wil Villa Maria niet.

Voortrekkersrol

In tal van opzichten heeft Villa Maria altijd vooropgelopen bij vernieuwingen in de Nieuw-Zeelandse wijnbranche. Het was een van de voorvechters van de schroefdop, nu omarmd door alle wijnproducenten in Nieuw-Zeeland. Ook werkte het bedrijf jarenlang aan het doorvoeren van duurzaamheid op alle fronten. Onlangs ontvingen zij daarvoor een beloning in de vorm van de Supreme Green Ribbon Award voor het meest ‘Groene Wijnhuis’ van Nieuw-Zeeland.Op wijngebied heeft Villa Maria de kwaliteit van de wijnen vooral te danken aan hard werken in de wijngaard. Eigen wijngaardbezit is voor Villa Maria heel belangrijk, omdat daar de kwaliteit natuurlijk het beste onder controle kan worden gehouden. Maar er is bewust ook voor gekozen om te werken met een flink aandeel contract growers, waar ook een sterke relatie mee bestaat. Dat zorgt weer voor flexibiliteit en het wordt gezien als belangrijk voor de wijnstreken van Nieuw-Zeeland, Marlborough voorop.In Marlborough is grofweg de helft van de druiven voor Villa Maria afkomstig van de 400 hectare wijngaarden in eigen bezit en de andere helft van contract growers. De filosofie van het bedrijf kun je goed samenvatten als ‘De beste wijnmakers, de beste wijngaarden’. Dat zorgt voor kwaliteit op alle vlakken. Dat is ook terug te proeven in de wijnen.

Geproefd

Private Bin, Organic 2013, sauvignon blanc

Niet heel krachtig, kruisbessen, open en exotische neus met groene tonen. Komt terug in het glas, sappig en smakelijk. 13,5 punten.

Templar Organic 2013, Single Vineyard, sauvignon blanc

Rijkere stijl, lekker stevig, tropisch fruit, wat room, lekker rond en zacht met finesse en lengte, stevigheid maar nergens zwaar. 14,5 punten.

Taylors Pass 2007, Single Vineyard, chardonnay

Rond en zacht, wat hout, nog zeker niet te oud, balans en complexiteit, tropisch fruit, maar ook nog sap en frisheid. 15 punten.

Cellar Selection 2011, Organic, chardonnay

Ook lekker aromatisch, tropisch fruit, room, boter, zacht en rond, verleidelijk, mag net iets spannender, maar wel een lekker stevig glas wijn met veel smaak. 14,5 punten.

Cellar Selection 2012, Organic, pinot noir

Licht van kleur, rode kers, sap, heerlijk op het fruit, goede zuren, aardbei, voldoende stevigheid, maar vooral gemaakt op de elegantie en frisheid. 14 punten.

Gimblett Gravels 2009, reserve, merlot/cabernet

Heel anders. Krachtig en stevig, bramen, zwarte bes, nog heel jong en fris, lekker sappig, erg stevig, breed en rijp, toch nergens te zwaar, aantrekkelijk. 14,5/15 punten.

Reageer op dit item