Weer hagel in de Bourgogne - Perswijn
Nieuws

Weer hagel in de Bourgogne

Afgelopen zaterdagmiddag, 28 juni, is een deel van de Côte de Beaune nog maar weer eens een keer getroffen door catastrofaal zware hagel nadat het daar in 2012 en 2013 ook al serieus raak geweest was. Volgens eerste berichten uit de streek, o.a. gepubliceerd door Le Bien Public, is hierdoor 40 tot 80 procent van de oogst 2014 in de zone tussen Beaune en Volnay verloren gegaan.


De gemeente Pommard had wederom de twijfelachtige eer het epicentrum van het noodweer te vormen. Ook afgelopen jaar werd juist dit deel van de Côte de Beaune heel zwaar geteisterd en waren de opbrengsten er extreem laag. Ditmaal duurde de bui slechts drie minuten, maar dat was wel voldoende voor een complete ravage. Een uur later kreeg Beaune met een tweede bui af te rekenen. Ook aan de noordkant van Beaune, in de Côte de Nuits ging het mis, zij het iets minder ingrijpend. In crus als Echézeaux en Clos de Vougeot worden de verliezen geschat op ‘slechts’ 20 tot 25 procent.De hagel van dit jaar is in de Bourgogne dubbel ongelegen gekomen. Niet alleen is de voorraadsituatie na de kleine oogsten van 2012 en 2013 uiterst krap, ook de voortekenen voor de oogst 2014 lieten zich na een probleemloos verlopen voorjaar gunstig aanzien. Tot afgelopen zaterdag.    

Reageer op dit item