Een goed zomerglas (2): Crémant - Perswijn
Reportages & Reizen

Een goed zomerglas (2): Crémant

Crémants, ultieme zomerwijnen met een feestelijk accent. In Nederland drinkt men een mousserende wijn meestal alleen tijdens speciale gelegenheden. Maar waarom eigenlijk? Zeker een Crémant is een drempelloze bubbel, want zeer betaalbaar. Bovendien is deze te vinden in elke middelgrote supermarkt. Prosecco, move over.


Ooit stond de vermelding ‘Crémant’ op het etiket voor wijnen met minder CO2 dan het echte werk: de Champagne. Deze discrete bruiswijn had een lichte mousse die ‘crémig’ aanvoelde in de mond. Tegenwoordig zit het helemaal goed met het koolzuurgehalte van een Crémant, deze is nu hetzelfde als in een Champagne. Crémants onderscheiden zich nu vooral door hun terroir.

Eigen smaak

Sinds 1975 is de naam Crémant voorbehouden aan mousserende wijnen uit een bepaald herkomstgebied. Ze zijn geproduceerd volgens de ‘methode traditionelle’. Vandaag de dag komen de Crémants uit de grote wijngebieden van Frankrijk (en Luxemburg): Loire, Limoux, Bordeaux, Die, Jura, Alsace en in de Bourgogne. Al deze Crémants hebben hun eigen kenmerkende smaak, logisch natuurlijk, gezien het feit dat elk gebied zijn eigen voorwaarden heeft voor het gebruik van de bepaalde druivenrassen.

Druiven

Deze verschillen werden helemaal duidelijk tijdens een bliksembezoek aan het meest oostelijke wijnproducerende gebied: de Jura. Hier vond het 23ste ‘Concours National des Crémants’ plaats. Dé gelegenheid om alle Crémants die in Frankrijk gemaakt worden te proeven, en ook Luxemburg was van de partij. De conclusie die hieruit getrokken kan worden is dat de druivensoorten chardonnay en pinot noir de back bones blijven van de meeste Crémants;

vooral in de Bourgogne zijn dat naast wat gamay en aligoté de hoofddruiven.De cépages die voor de andere Crémants gebruikt worden en daarmee hun typiciteit geven zijn voor de Loire de ‘sterdruif’ chenin blanc, met daarnaast de cabernet franc. In de Limoux is de mauzac de smaakbepaler, boven op de basis van chardonnay en pinot noir. En in Bordeaux is dat de sémillon naast de sauvignon blanc. Clairette, aligoté en muscat geven de Crémant de Die een heel eigen gezicht, terwijl drie kleuren pinot, auxerrois, riesling en chardonnay de Crémant d’Alsace een uitgesproken karakter geven. De accenten in de smaak van de Crémants van buurland Luxemburg komen van de auxerrois en de pinot blanc.


Crémants de Jura

Maar de meeste aandacht tijdens dit concours ging uit naar de Crémants van gastlocatie Jura. Ook hier weer overwegend chardonnay en soms pinot noir naast de toegestane trousseau. Maar 5% savagnin (naast 95% chardonnay) maakte het grote verschil tussen een prima en een excellente Crémant de Jura. Dit zijn duidelijk proefbare verschillen. Het is wel zaak om te weten waar de voorkeur naar uitgaat qua smaak.Niet dat de keuze overweldigend groot is; het meest verkocht in Nederland is de Crémant de Bourgogne die in veel supermarkten op de schappen staat. De Marsigny Crémant Blanc de Noirs van de C1000 behaalde de hoogste score bij de Kassa consumententest. Daarna, op een goede tweede plaats volgt de Crémant d’Alsace. Naar een Crémant de Jura moet goed gezocht worden. Slechts 12% van de totale productie is bestemd voor de export. Een Perswijn kooptip is de Labet Crémant van importeur De Geluksdruif (zie Perswijn Koopgids Voorjaar & Zomer).De belangrijkste afnemers van Crémants zijn landen als Duitsland, Engeland, Australië, de Verenigde Staten en Japan, maar het grootste deel van de Crémantproductie wordt geconsumeerd in eigen land. Savoir vivre, dat zal ‘m zijn.

Crémants, waar te koop:

Crémant de Bourgogne: AH, C1000, Jumbo, Boni, Coop, Codis, Deen, Jan Linders

Crémants de Alsace: Wijnen uit de Elzas, Mitra

Crémants de Jura: De Geluksdruif, Ton Overmars

De Crémant de Jura Blanc Brut van Bethanie (Fruitière Vinicole d’Arbois, zie onderste foto) was de mooiste Crémant de Jura geproefd. Helaas niet te koop in Nederland.

Reageer op dit item