Bourgogne 2012 van Joseph Drouhin: weinig volume, veel kwaliteit - Perswijn
Reportages & Reizen

Bourgogne 2012 van Joseph Drouhin: weinig volume, veel kwaliteit

In aansluiting op het artikel over Bourgognehuis Joseph Drouhin in Perswijn nummer 1 uit 2014, een uitgebreide impressie van het oogstjaar 2012 voor zover het de wijnen uit Drouhins eigen domaine betreft.


2012 was een jaar van meteorologisch hollen en stilstaan dat in de wijngaard voor grote problemen zorgde, maar zich in de kelder van een veel betere kant toonde. Een enerverende rit in de achtbaan met een goede afloop. De kleine opbrengst lijkt samen te gaan met een goede tot zeer goede kwaliteit.

Grilligheid troef

Gelukkig is men in de Bourgogne wel het een en ander gewend als het op grillige weersomstandigheden aankomt. Welnu, 2012 stond er bol van. Uitdagend, heet dat dan. De winter was aan de zachte kant met alleen in februari een periode van twee weken aanhoudende vorst. Hier en daar leidde dat tot wat schade. Het voorjaar zette al vroeg in met een ongewoon warme maand maart. Gevolg: een snelle start van de vegetatie.

Door koel en regenachtig weer in april en mei werd die snelle vegetatie echter weer getemperd. Eind mei zorgde met meer dan gemiddeld hoge temperaturen voor een veelbelovend begin van de bloei, maar daarop volgend wisselvallig weer met plaatselijk felle hagelbuien gooide roet in het eten door op vrij grote schaal coulure te veroorzaken. De verre van optimale vruchtzetting betekende dat men slechts een bescheiden opbrengst tegemoet kon zien.

Ook de zomermaanden waren wisselvallig, met nu eens zonnige dagen en dan weer buien. Hagel zorgde vooral in gemeenten in de Côte de Beaune zoals Volnay, Meursault en Puligny-Montrachet op grote schaal voor schade. Anders dan in de Côte d’Or bleef het in Chablis droog tot half september. Eind augustus liepen de temperaturen zo hoog op dat soms zonnebrand optrad. Waar men evenmin op zat te wachten, al helemaal niet bij bedrijven als Drouhin die volledig biologisch werken, waren donzige en poederige meeldauw.


Gezonde druiven

In de wijngaarden van Drouhin begon de pluk op 19 september in de Côte d’Or en op 24 september in Chablis. Voor andere producenten was dat nauwelijks anders. Het volume was overal structureel klein en door de hagel soms extreem klein. Een gunstig aspect was dan weer wel dat de trossen niet compact waren, daardoor dankzij goede beluchting geen last kregen van rotting (pourriture grise) en dus gezond bleven. De kleine druifjes hadden een dikke schil, veel concentratie en een voldoende mate van rijpheid.

Om verzekerd te zijn van fruit in de best mogelijke conditie, werd de selectie ‘aan de poort’ niet alleen uitgevoerd door te werken met sorteertafels, maar bovendien door toepassing van optische lasercontrole. ‘Hagelsmaak’ lijkt in de Bourgogne sowieso tot het verleden te behoren.

Vinificatie op maat

Ook waren, met het oog op de te verwachten kleine volumes, diverse tanks van klein formaat aangeschaft om een vinificatie op maat mogelijk te maken. Veel percelen binnen Bourgondische wijngaarden zijn immers van anekdotische omvang, waarbij eerder in are dan in hectare gemeten wordt. En wanneer de opbrengsten dan ook nog eens heel klein zijn…

Technisch directeur Véronique Drouhin en haar rechterhand Jérôme Faure-Brac hebben bij de vinificatie van 2012 enkele doelbewuste keuzes gemaakt:

– langere inweking voorafgaand aan de alcoholische vergisting

– klaring van de most na persing

– geen of slechts geringe bâtonnage bij wit

– bij rood uit de Côte de Nuits slechts 10 à 15% niet ontsteelde trossen; minder dan normaal

– langere inweking dan gewoonlijk bij rood in het algemeen, variërend van drie tot vier weken

– rode wijnen uit de Côte de Nuits zijn bewust lang op hun fijne gistbezinksel gelaten om hun structuur te verrijken

In overeenstemming met de standaardpolitiek bij Drouhin om vooral het fruit in de wijnen tot uitdrukking te laten komen, is de duur van de houtopvoeding in de regel beperkt gebleven tot 13 maanden voor zowel wit als rood. Slechts in enkele gevallen kan die 15 tot 18 maanden in beslag nemen. In Chablis, waar men helemaal beducht is voor te veel hout en ook de grands crus deels op tank gevinifieerd worden, zijn diverse wijnen overigens al eind juli gebotteld.

In het glas

Onderstaande wijnen, die een representatief beeld geven van de myriade aan niet altijd even doorzichtige herkomstbenamingen binnen de Bourgogne, zijn medio november geproefd in Beaune. Dat wil zeggen: in min of meer gerede staat. De meeste waren toen juist gebotteld of zouden dat binnenkort worden. Een deel ervan is inmiddels al op de markt gekomen; voor de meeste zal dat gebeuren in de loop van voorjaar 2014. Jammer genoeg is er maar weinig van beschikbaar. Per wijn soms een paar vaten, soms zelfs maar één enkel vat…


● Mâconnais & Côte Chalonnaise witMâcon-Lugny 2012

Lichtste wijn van de serie ‘Chardonnay’. Op staal gevinifieerd en eind mei 2013 gebottelde village-wijn. Open, zacht fruit, appel, vuursteen, frisse zuren, strak mineraal, pikant. Niet overmatig rijk of complex, wel levendig. Jong drinken.

Saint-Véran 2012

Deels op staal gevinifieerd en deels op vaten van 500 liter, medio juni 2013 gebotteld. Ook in deze wijn uit de Mâconnais een opvallend minerale pittigheid, maar met duidelijk meer vlees op de botten. Dat beetje hout lijkt ook voor meer ronding te zorgen. Citrustoets, volop spanning, lekker wat beet.

Rully 2012

Afkomstig uit de overwegend witte gemeente Rully in de nog altijd ietwat vergeten Côte Chalonnaise. Acht maanden houtopvoeding, botteling medio juni 2013. Wijn met een van nature betrekkelijk slanke structuur waarin momenteel nog wat hout terug te proeven is. Pikant, strak, ziltige finale.

● Chablis    Chablis ‘Réserve de Vaudon’ 2012

Genoemd naar Drouhins domaine in Chablis. Pluk tussen 23 september en 8 oktober. Afkomstig uit wijngaarden halverwege de premiers crus Mont de Milieu en Montée de Tonnerre. Volledig op tank gevinifieerd. Gesloten, na beluchten minerale kruidigheid en een grassige toets. Geconcentreerde smaak, gespierd, strak, goede zuren, appel, pit. Staalachtig, ‘typisch’ Chablis!

Chablis 1er Cru Montée de Tonnerre 2012

Grote, toonaangevende premier cru met in de bodem witte klei en stenen en een uitstekende expositie. Pluk op 26 september. Opvoeding van 12 maanden op tank, eind september 2013 gebotteld. Ingetogen geur, citroenbloesem. Verrassend brede smaakaanzet, duidelijk voller dan de Réserve de Vaudon. Ook hier de bijna vanzelfsprekende pikant minerale toets (vuursteen), maar minder nadrukkelijk. Vriendelijker dankzij meer fruitexpressie. Rijk mondgevoel, prima lengte en complexiteit in afdronk. ♥

Chablis Grand Cru Vaudésir 2012

Zeer goede grand cru, enigszins ingesloten in een vallei en daarmee profiterend van warmte. Druiven van vieilles vignes, geplukt op 24 september, opvoeding van slechts 10 maanden op tank en eerder gebruikte vaten van 500 liter met het oog op optimale frisheid, botteling eind juli 2013. Volledige malolactische vergisting, wat min of meer standaardprocedure en begrijpelijk is in een gebied als Chablis. Open, ‘vuursteen’, vrij rijke smaak, met én rijp fruit (zelfs een vleugje ananas) én mineraliteit, uitgebalanceerde zuren, puur, zilte finale. ♥♥

Chablis Grand Cru Les Clos 2012

Grootste en beste grand cru van Chablis. Compacte witte kleibodem met ietsje mergel. Identieke gegevens als bij Vaudésir. Nog een fractie voller en krachtiger dan die toch bepaald niet kinderachtige Vaudésir. Sleutelwoorden: concentratie en volheid. Opvallend intens fruitkarakter met verder de onvermijdelijke (citrus)zuren en markante mineralen, mooi verpakt, enorme diepte. Schitterende wijn. ♥♥♥

● Côte de Beaune wit

Wijnen staan gerangschikt per gemeente van noord naar zuid.

Corton-Charlemagne 2012

Direct van start met de noordelijkste witte grand cru van de Côte d’Or. Perceel: Les Languettes, hoog op de helling. Al op 19 september geplukt als een van de vroegste crus voor wit. Lange opvoeding van 15 tot mogelijk 18 maanden (op het moment van proeven nog niet precies vastgesteld). Zit nog helemaal in zijn schulp, zoals gebruikelijk bij jonge Corton-Charlemagne. Gesloten en discreet in de neus. Compacte smaak, veel concentratie, strak, onmiskenbare zuren en mineralen, diepte, heel puur, typisch 2012. Lastig te beoordelen. Vraagt geduld.

Beaune 1er Cru Clos des Mouches 2012

Drouhins ‘huiswijn’ onder de premiers crus, afkomstig uit een wijngaard tegen Pommard aan waarvan het ruim de helft in bezit heeft. Ongebruikelijk voor het overwegend rode Beaune is dat die met zowel pinot noir als chardonnay is aangeplant. Opvoeding van 13 maanden op hout, botteling eind november 2013. Open, rijp, bloemig, wit/geel fruit, zacht kruidig hout. In de smaak ook mooi wit fruit en vooral veel spanning dankzij fijne zuren. Synthese van Corton-Charlemagne en Puligny-Montrachet? ♥

Meursault 2012

Village-wijn van fruit uit overwegend hoger gelegen delen van Meursault. Opvoeding: 13 maanden op hout. Geproefd na de Rully en vergeleken daarmee een heel stuk voller. Wat nog niet betekent dat het een boterbal is. Integendeel, allesbehalve het vette werk met ook hier de naar het lijkt kenmerkende stijleigenschappen van 2012: markante maar fijne zuren, citrusfruit (citroen), licht roosteraroma van het hout (?), delicaat bitter na.

Meursault 1er Cru Perrières 2012

Beste wijngaard van Meursault, met stenige bodem, tegen Puligny aan. In 2012 geplaagd door hagel. Vergisting en opvoeding gedurende 13 maanden hout, botteling eind november 2013. Kracht en verfijning. Delicate neus, witte bloemen, citroenbloesem. Tegelijk stevig en gespierd. Citrusfruit, breed en vullend. Nadrukkelijk mineraal, strak, compact, pittige zuren, veel inhoud, nog heel lichte houttoon. Groot potentieel. ♥♥

Puligny-Montrachet 2012

Gemaakt van fruit van vieilles vignes. Vergisting en lagering van 13 maanden hout, botteling eind november 2013. Jeugdige tint, groene reflex, middelintense neus, nog wat gesloten, heel puur, witte appel, citrus. Vibrerende smaak in de inmiddels vertrouwde 2012-stijl, slank, spannend, levendig, mineraal en toch ook heel ‘chardonnay’.

Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières 2012

Tja, het is misschien makkelijk praten als je weet wat je in je glas hebt, maar je proeft toch weer het verschil tussen een village en een premier cru die ertoe doet. Waaraan? Aan het surplus aan rijkdom. Fransen hebben er de term ‘onctueux’ voor. Volheid, breedte, filmend mondgevoel. Dat soort dingen. Maar pas op: in die romigheid zitten wel zuren en mineraliteit verpakt. ♥

Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot  (Marquis de Laguiche) 2012

Premier cru aan de zuidkant van Chassagne, tegen Santenay aan. Bij Drouhin in een stijl die afwijkt van die van andere producenten, d.w.z. minder weelderig maar juist staalachtig. Druiven van vieilles vignes, lagering van 13 maanden op hout, botteling eind november 2013. Open, floraal, milde citrustoets. Slanke smaak met vieve zuren – très 2012! –, spanning en, jawel, mineralen.

Criots-Bâtard-Montrachet 2012

Kleine grand cru binnen de grenzen van Chassagne. Pas op 27 september geplukt als een van de laatste witte crus – alleen in de Clos des Mouches werden op 28 september nog wat druiven geoogst –, 15 tot 18 maanden houtopvoeding (op moment van proeven nog niet definitief bepaald). Vatmonster dus. Heel open en expressief, intens, rijp, rokerige houttoets. Vol en weelderig, rijp, zoete fruitkern, weer hout, roosteraroma’s, weer rokerig. En niet te vergeten, bijna op het clichématige af: mooie mineraliteit. Minimale productie. ♥

Montrachet (Marquis de Laguiche) 2012

Terug naar Puligny, want deze Montrachet uit die gemeente hoort nu eenmaal aan het einde. Het 2 hectare en 8 are grote perceel van Marquis de Laguiche ligt in het deel van Montrachet binnen Puligny. Drouhin is daarmee de grootste producent van de in totaal 8 hectare grote Montrachet. Geplaagd door hagel, geoogst tussen 22 en 25 september, opvoeding van minimaal 15 en mogelijk 18 maanden (op het moment van proeven nog niet definitief bepaald). In de geur breed en rijk, opvallend rijp fruit, bijna liquoreux, hazelnoot, discreet hout. In de smaak een wijn met twee gezichten. Weelderige smaakaanzet, weer rijpheid, maar daarnaast ook flink wat zuren. Is en blijft een heel bijzondere wijn. ♥♥

● Côte Chalonnaise roodRully 2012

Bijna per definitie rood in een wat lichtere stijl. ‘Elegant’ is dan het passende woord. Fruitig, zuiver, rechttoe rechtaan. Ongecompliceerd en verteerbaar rood. Expressief pinotkarakter, speels, bittertje na. Voor de lunch, chique picknick of anderssoortige maaltijd buiten met een vogeltje of een visje.

● Côte de Beaune rood

Wijnen staan gerangschikt per gemeente van noord naar zuid.

Savigny-lès-Beaune ‘Clos des Godeaux’ 2012

Afkomstig uit het niet geklasseerde climat Les Godeaux in Savigny, onmiddellijk ten noorden van Beaune. In alle opzichten duidelijk rijker dan de Rully. Nog een tikje sauvage in de geur. Lekker volle smaak, uitnodigend rood fruit, pit, aardse toets. Niet de meest verfijnde wijn van de sessie, wel een heel bevredigende. Zeker interessant vanwege een niet al exorbitante prijs.

Côte de Beaune 2012

Wie heeft dit curiosum onder de Bourgogneappellations ooit bedacht? Niet te verwarren het district Côte Beaune of de appellations Côte de Beaune Villages en Hautes Côtes de Beaune. Zit wat betreft de klassering van de eigen wijngaarden tussen gemeenteappellation Beaune en premier cru in, maar is ook te gebruiken voor ‘gedegradeerde’ wijn uit premiers crus. Volgen we nog? Drouhin verwerkte voor deze AC in 2012 druiven uit negen verschillende perceeltjes. Dat resulteerde in een heldere, middelintens geurende en smakende wijn. Licht in vergelijking met de rest van het veld. Geparfumeerd en fruitig (framboos) met ook een bittertje. Lunchbourgogne, om zo te zeggen.

Beaune 1er Cru Grèves

Bekende, centraal aan de westkant van Beaune gelegen cru. Met 35 hectare de grootste van heel Beaune en wellicht ook de beste. Toch nog een beetje overzichtelijkheid en houvast in de Bourgogne? Intense kleur, nog ietwat ongepolijste en onrustige neus, al merk je wel dat er een stevige smaak aan zit te komen. Dat blijkt te kloppen. Breed in aanzet, rijp rood fruit, fluwelig, roostertoon, nootachtig, aardse toets, ziltige finale. Mondvol wijn. ♥

Beaune 1er Cru Clos des Mouches

Niet te verwarren met Clos de la Mousse; ook in Beaune, en leverancier van rood. Een beetje zand in de bodem geeft rode wijnen van Clos des Mouches een zekere elegantie mee die een mooie aanvulling op hun kracht vormt. Serieus rood met concentratie in kleur, geur en smaak. Heel kenmerkend voor Beaune: rijp rood fruit, rond, soepel en mondvullend. Daarnaast een subtiele houttoets en zachte mineraliteit. Heerlijke wijn. ♥

Volnay-Santenots 1er Cru

Over ingewikkelde constructies gesproken! Hier is er nog een, zo mogelijk nog een graadje gecompliceerder dan Côte de Beaune. Rood uit de overwegend witte gemeente Meursault, dat volgens Bourgognelogica de appellation van de rode buurgemeente Volnay draagt. Als de wijngaarden tenminste aan die kant liggen, want we hebben ook nog Blagny. Let trouwens op de afwijkende schrijfwijze. Voor de liefhebbers: het perceel van Drouhin ligt binnen het gedeelte van de cru met de naam Les Santenots Dessous. Weer een rode met veel kleur, onbestemde neus, een beetje ‘wild’ nog en onaf. Ferme smaak met zwart fruit, ietsje hout, grip van de tannines, goede lengte.


● Côte de Nuits rood

Wijnen staan gerangschikt per gemeente van zuid naar noord.

Nuits-Saint-Georges 1er Cru Procès 2012

Een op zijn zachtst gezegd nogal aparte naam van een cru even ten zuiden van het dorp Nuits die je vanwege zijn bescheiden omvang van 1,35 hectare maar zelden op etiketten tegenkomt. Een naam die je doet denken aan gedoe rond classificaties of aan de beklemmende roman van Franz Kafka, zij het dat er in dit geval een gelukkige afloop is. Een zekere strengheid in de neus, op het Bordeauxachtige af, pittig fruit, aards, wat hout. In de aanzet eveneens de nodige pit maar ook een geruststellende dosis fruit. En prima lengte. Al bij al wel een stuk aardser dan de meeste andere wijnen uit de Côte de Nuits.

Vosne-Romanée 1er Cru Petits Monts 2012

Spreek alleen al langzaam maar nadrukkelijk de naam ‘Vosne-Romanée’ uit en het water loopt je uit de mond. Hier hebben we dan ook te maken met een superieure premier cru binnen die gemeente, net als die andere al even exceptionele premier Cros Parentoux grenzend aan Richebourg. Alleen iets hoger gelegen. En ja, zoals die Richebourg smaakt deze wijn eigenlijk ook. Of in ieder geval bijna. Een korte notitie volstaat daarom: hoe beter de wijn, des te minder woorden er nodig zijn. Pure rijkdom, fluwelig kersenfruit, prachtige tannine, loepzuiver. Volmaakte balans. In één woord: schaamteloos lekker! Wat jammer alleen dat er in 2012 slechts drie vaten van gemaakt zijn. Met Amoureuses een absolute favoriet. ♥♥♥

Echézeaux 2012

Uit het perceel Orvaux tegen Chambolle aan met zijn dunne toplaag. Enorme kleurintensiteit! (Wie durft nog beweren dat pinot noir geen wijn met kleur kan geven?). In de neus gesloten, een en al concentratie, zwarte bessen, mineraal, heel puur. Ook in de smaak compact en hecht, intens fruit, zwarte kersen, bessen, spannende zuren, pittige tannine. Wijn waarin heel gebeurt en nog te gebeuren staat. Zijn lengte verraadt een voortreffelijk potentieel. ♥

Clos de Vougeot 2012

Met in totaal 51 hectare zo’n ruim bemeten cru dat er voor iedereen wel een perceel(tje) te regelen was. Nou ja, bij wijze van spreken. Om snobistische redenen evenzeer overschat als onderschat. Wat zeggen we dus? De naam van de producent geeft de doorslag. Zoals overal in de Bourgogne. Drouhin heeft hier 0,91 hectare. Fractie lichter van kleur dan Echézeaux. Heel open en fruitig in de neus, vleugje hout en enigszins spicy. Tegelijk brede en elegante smaak, ook nu rijk aan fruit, rijpe tannine, uitgebalanceerd. ♥

Chambolle-Musigny 2012

Wijn uit het vlakke deel van Chambolle langs de D974. Niettemin erg goed voor een village-wijn. Pinot in super elegante gedaante, eerder rood dan zwart fruit, viooltjes. Ook in de smaak volop raffinement, framboos, afgewogen zuren en tannines, delicaat en al gevaarlijk drinkbaar. Beslist een aanrader voor wie geen hoofdprijs wil of kan betalen. ♥

Chambolle-Musigny 1er Cru Baudes 2012

Kleine premier cru aan de noordkant van Chambolle langs de Route des Grands Crus met als bekendere overbuurman Bonnes Mares. Veel kleur. Volle geur, rijp zwart fruit, kresen, ceder. Smaak met inhoud, nog wat sporen van hout, grip en beet, rijk geschakeerde afdronk. Jammer dat niet iedere wijn een hartje kan krijgen…

Chambolle-Musigny 1er Cru 2012

Geen wijn uit een individueel climat, maar verzamelnaam voor een cuvée van postzegeltjes perceelgrond in zes ook al niet overmatig bemeten premiers crus, Borniques, Hauts Doix, Plantes, Combottes, Echanges en Noirots. Inderdaad, geen echt gangbare namen. Gesloten qua geur. Slanke stijl, puur fruit, precisie, vol spanning. Goed. ♥

 

Chambolle-Musigny 1er Cru Amoureuses 2012Zo’n poëtische en verleidelijke naam alleen al doet je het water in de mond lopen. En terecht, want de wijn uit deze premier cru die kan wedijveren met diverse grands crus maakt die verwachting dubbel en dwars waar. Wat een prachtige wijn: diep gekleurd, aroma’s van zwart fruit en ceder, soepel als fluweel, gelaagd fruit, volmaakte balans, complexiteit en lengte. Toppunt van finesse en zeldzaam verleidelijk. Ontroerend als Schubert. Coup de coeur! ♥♥♥

Musigny 2012

Parel in de kroon van Chambolle, deze grand cru van het allerhoogste kaliber met veel klei en betrekkelijk weinig actieve kalk in zijn bodem. Mag derhalve niet ontbreken in de collectie van een producent met een aantoonbare voorliefde voor die gemeente. Drouhin is met 0,67 hectare de op drie na grootste eigenaar. Vroeg geplukt en vergeleken met andere grands crus met 13 maanden maar kort op hout gelagerd. Geweldige kleur, in de geur gesloten (net gebotteld). Net als bij Amoureuses een fluwelige smaakaanzet, zeldzaam puur fruit, om op te kauwen, plakkende tannine, een en al rijkdom en precisie, magnifieke lengte. ♥♥


Morey-Saint-Denis 1er Cru Clos Sorbè 2012

Vreemd genoeg een wat ongrijpbare gemeente, dat Morey-Saint-Denis, zowel geografisch als stilistisch het midden houdend tussen Gevrey en Chambolle. Clos Sorbé is een kleine cru van 3,5 hectare met een stenige bodem. Toonbeeld van rijpheid met body, ronding, fruit zoals dat alleen van pinot noir kan komen, tannine, ondersteunend hout. Fraai mondgevoel, veel lengte. ♥

Gevrey-Chambertin 2012

In zijn categorie een meer dan geslaagde village-wijn, al heeft hij het natuurlijk lastig in het geweld van alle crus. Rijp fruit, voldoende inhoud, aardse ondertoon. Rechttoe rechtaan.

Gevrey-Chambertin 1er Cru Cazetiers 2012

Op het moment van proeven nog niet klaar voor botteling. Gevrey in een ogenschijnlijk nogal stoere, viriele stijl. Zeker in vergelijking met de finesse van de wijnen uit Chambolle aan de wat ‘mannelijke’ kant. De structuur getuigt echter van diepgang en precisie. Volop materie, stevige tannine, aards, wijn die staat als een huis.

Gevrey-Chambertin 1er Cru Lavaux-Saint-Jacques 2012

Eerste oogst voor Drouhin in deze relatief ‘koele’ cru die anders dan Cazetiers al eind oktober gebotteld is. Open, rijp, puur rood fruit, floraal accent, Oosterse specerijen. Vrij slanke maar gespierde smaak, heel puur in het fruit, aardig wat tannine van de betere soort, goed potentieel. ♥

Griotte-Chambertin 2012

Met slechts 2,73 hectare een kleintje binnen de Chambertinfamilie. Of je er kersen in proeft? Mwa, laat je niet misleiden door de naam, al zou het natuurlijk wel zomaar kunnen dat je kersen tegenkomt. Nog niet klaar voor botteling op het moment van proeven. Diepe kleur. Ietwat reductie in de neus, na beluchten geconcentreerd zwart fruit. Toch die kersen? In de smaak gereserveerder dan Clos de Bèze, betimmerde structuur, waarin zuren en tannines duidelijk present zijn, aardse toets, diepte. Vraagt nog even geduld. ♥

Chambertin-Clos de Bèze 2012

Grotere broer van Griotte aan de andere kant van de weg. Daar wil je dus wel mee gestraft worden. Eind oktober gebotteld. Voor de zoveelste keer een prima kleur met veel diepte. Uitnodigende geur, fruitconcentratie essentie van pinot noir. Haast zwoele smaak met super verleidelijk fruit, breed, mondvullend, rond, zelfs wat zoet aandoend door een hint van karamel, solide onderliggende structuur. Complete wijn, pure verwennerij. ♥♥

Tot slot

Zoals uit de hoeveelheid hartjes blijkt, was ik zeer te spreken over de proeverij bij Drouhin. Maar uiteraard is het onmogelijk om de algemene beoordeling van een oogstjaar van slechts één producent te laten afhangen. Omgekeerd kan wel gesteld worden dat de wijnen van Drouhin in grote lijnen de indruk bevestigen die 2012, mede op grond van wijnen van andere producenten en geluiden uit het veld, tot nu toe gemaakt heeft. Het jaar lijkt wijnen te hebben voorgebracht met én fruit én zuren die elkaar in de regel goed in evenwicht houden. Bij de rode geldt dat ook voor de tannine: duidelijk aanwezig, maar harmonieus. Zuren en tannines verlenen de wijnen een goede structuur, spanning en houdbaarheid, terwijl het fruit voor het charmerende aspect zorgt.

Bij rood zit 2012 tussen 2010 en 2009 in. Met wellicht net even wat minder je ne sais quoi dan 2010, maar wel het royale fruit en de inhoud van 2009. Ondanks het onmiskenbaar aanwezige ontwikkelingspotentieel voorspelt Véronique Drouhin dat de wijnen van 2012 zich niet zullen sluiten en daarmee aansluiten bij 2009 en 2005. Ze hebben waarschijnlijk wel wat meer spanning in huis. Enfin, on verra.

Bij wit onderscheidt Chablis zich in 2012 door een opvallende fruitigheid, de Côte de Beaune door concentratie – als gevolg van bedroevend lage opbrengsten van soms maar 15 hl/ha – die met name in de zuren naar voren komt. 2012 komt voor wit naar alle waarschijnlijkheid niet helemaal aan het niveau van 2010, maar laat zich wellicht vergelijken met 2008.

De gevolgen van de kleine opbrengst hebben zich inmiddels al laten voelen in de prijzen. Immers, 2012 is geen incidentele uitschieter geweest als het om een Bourgognejaar met een (te) kleine opbrengst gaat en al helemaal niet als het om rood van pinot noir gaat. Sinds 2007 heeft wat dat aangaat alleen 2009 een normale oogst qua volume voorgebracht. Alle andere jaren, met als meest recente 2013, zijn ruim tot extreem ver onder het langjarige gemiddelde gebleven. Er is zondoende veel te weinig wijn om aan de internationale vraag te voldoen. Wat dat betekent, laat zich gemakkelijk raden.

Importeur: WalravenǀSax


Tekst: René van Heusden

Fotografie: Joseph Drouhin

Reageer op dit item