Nieuwe lichting: wat drinkt de sommelier? - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Nieuwe lichting: wat drinkt de sommelier?

In deze nieuwe rubriek op de Perswijnsite leggen we elke twee weken het vuur aan de schenen van een jonge sommelier in Nederland. Waarom heeft hij of zij voor dit vak gekozen, wat is de meest bijzondere wijn ooit gedronken en wat is de lekkerste wijn-spijs combinatie? Deze week: Sabas Joosten van De Librije en Librije’s Zusje.

Met wie spreken we?

“Sabas Joosten.”

Bij welk restaurant ben je werkzaam?

“De Librije en Librije’s Zusje.”

Sinds wanneer zit je in het vak?

“Fulltime sinds 2011.”

Wat is je vooropleiding?

“HBO Communicatie, Turbo-opleiding Gastheer-Cuisinier Academie voor Gastronomie en Gastronoom-Sommelier Academie voor Gastronomie. Op dit moment volg ik de WSET Diploma Course.”

Wat vind je mooi aan het vak?

“In allerlei vormen bezig zijn met de meest fascinerende drank die er bestaat.”

Favoriete wijn?

“Ik sta open voor alles, probeer van iedere wijn te leren. De elementen waar ik naar zoek in een wijn zijn balans, frisheid en verfijning.”

Favoriete gerecht?

“Goed gegaarde platvis met een mooie saus.”

Mooiste wijnervaring?

“Ik ben ooit ‘per ongeluk’ terecht gekomen op de jaargangproeverij 2009 van Molitor. Ik was overweldigd door de verscheidenheid van zijn wijnen maar vooral de kwaliteit.”

Mooiste eet- en drinkervaring tot nu toe?

“L’Auberge de l’Ill. Een wijnarrangement is er niet, maar een geweldige wijnkaart wel. Topniveau in alle facetten.”

Houdt niet van?

“Arrogantie.”

Wie zou je nog wel eens aan tafel willen hebben?

“Jamie Goode. Hij is op een voor mij heel interessante manier met wijn bezig.”

Welk gebied zou je nog graag eens bezoeken?

“Douro, Portugal, en Mornington Peninsula, Australië.”

Welk restaurant zou je nog graag eens bezoeken?

“Voor de hand liggend misschien, maar: El Celler de Can Roca (Gerona, Spanje). En In de Wulf (België).”

Liefhebberijen buiten de wijn? Guilty pleasures?

“Ik ben Ajaxsupporter. Verder lukt het te weinig, maar sport ik graag.”

Favoriete wijn-spijscombinatie in De Librije of Librije’s Zusje?

“We hebben bij Librije’s Zusje een tijdje zeeduivel met rode biet, verveine, aardappel en appel-beurre blanc geserveerd. Daarbij schonken we de 2011 ‘Kritt’ van Kreydenweiss, biodynamische Elzas Pinot Blanc/Auxerrois. Een wijn die qua mondgevoel prachtig in balans was met het gerecht, en een ronde, rijke stijl had die door het gerecht ook op zijn frisse kant werd aangesproken. Het gerecht leek voor de wijn gemaakt.”

Tenslotte: wat zou jouw wijnadvies zijn bij … chili con carne? Eenmaal een budget-tip, eenmaal extravagant.

“Bij pittige chili con carne hebben we een zoetje nodig, Mosel Feinherb komt bij me op. Of Alsace Pinot Gris. Als het wat meer mag kosten een mooie ontwikkelde Riesling Spätlese of Vendange Tardives.”

www.librije.com

www.librije.com/librijes-zusje

Reageer op dit item