Overzichtsproeverij Résidence Wijnen toont breed assortiment - Perswijn
Geproefd & Beoordeeld

Overzichtsproeverij Résidence Wijnen toont breed assortiment

Voor buitenlanders moet ‘Roelofarendsveen’ een lastige naam zijn om uit te spreken. Evenals ‘Veenderveld’, de naam van het bedrijventerrein waar Résidence Wijnen sinds vijf jaar gevestigd is en waar die producenten jaarlijks aanwezig mogen zijn om hun wijnen te presenteren.
Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, want Schiphol is vlakbij. Bovendien werd het pand voor de komst van Résidence gebruikt door een bloemenhandel. Wat dat als voordeel voor wijn heeft? Een ruim bemeten koelcel voor het opslaan van bijzondere wijnen onder perfecte condities!

 

Trends

Misschien ten overvloede, maar Résidence levert ondermeer de wijnen aan de winkels die aangesloten zijn bij De Gouden Ton groep en aan betere horeca. Ook dit jaar zijn hield het zijn jaarlijkse proeverij in Roelofarendsveen.

Directeur Fonger Kranenburg liet aan Perswijn weten tegen alle trends in een uitstekend jaar te hebben gedraaid en noemde daarbij nadrukkelijk de inbreng van Hans Vianen, een ervaren verkoopman die overkwam van Activin. Wat minder reden tot genoegen is dan weer het verlies van producenten als Allegrini en Gosset. Maar ja, zo gaat dat nu eenmaal in wijnland.

 Keurig

En dan de proeverij. Prima verzorgd, laten we dat eerst maar eens aanstippen Proefaccessoires als glazen en karaffen waren bijna vanzelfsprekend van Riedel, aangezien die door Résidence geïmporteerd worden, en voor hartige versterking van de innerlijke mens in vaste vorm was ook keurig gezorgd.

Op tafel de wijnen van overwegend producenten uit klassieke Europese landen en als sublieme afsluiting een serie wonderschone Calvados. Overigens stond lang niet het complete Résidence-assortiment op tafel. Maar ja, dan zou je aan een dag ook lang niet genoeg hebben.

Afgaande op een representatieve steekproef van bijna zestig wijnen en een paar distillaten kan gesteld worden dat het assortiment onverkort heel gedegen en betrouwbaar in elkaar zit – wat al jaren het geval is – en dat de kracht ervan duidelijk in Europa ligt.

Hoogst betrouwbaar

Nog iets. Aan de door Résidence beleverde winkels van De Gouden Ton kleeft bij sommigen het vooroordeel dat de wijnen daar nogal ‘duur’ zouden zijn. Duur vanuit welk gezichtspunt? Als industrieel massawerk in de supermarkt de norm is, dan klopt dat wel. Wanneer je echter uitgaat van het meer reële criterium wat je krijgt voor je geld, dan blijkt het grote flauwekul.

Want kwalitatief blijken de wijnen gewoon heel goed te zijn. Technisch onberispelijk, representatief voor hun herkomst en zonder de noodzaak om een uur lang uit te leggen waarom je ze lekker zou moeten vinden. Kortom, hoogst betrouwbaar. Bovendien heb ik zelf zeer goede ervaringen opgedaan met het vakmanschap en de serviceverlening bij diverse vestigingen.  

Onderstaand een paar aanraders. Let wel, het is maar een willekeurige greep.

Collavini

Producent van keurige spumante voor als het geen champagne kan, mag of hoeft te zijn en wanneer je toch iets wilt hebben dat veel fatsoenlijker is dan die zo vaak banale prosecco. Klassieker in het assortiment van Résidence. Meer dan terecht. Omgerekend overigens goedkoper dan de prosecco van het huis

Il Grigio Spumante Brut, € 14,50

Prima bubbel voor kenner en liefhebber met balans en frisse zuren.

 Champagne Palmer & Co

Samenwerkingsverband van producenten zonder ‘compagnon’. Om de lieve vrede met Château Palmer te bewaren, voegden ze destijds ‘& Co’ aan hun merknaam Palmer toe. Daarmee was de zaak afgedaan. Zo makkelijk ging dat nog  halverwege de 20e eeuw. Moet je nu eens proberen…   Blanc de Blancs 2007, € 39,95

Frisheid van de chardonnay, maar ook goede vulling. Keurig geprijsd.

Rosé Rubis, € 36,00

Assemblage met 15% stille rode wijn, op barrique opgevoed en met een solera van 8 tot 10 jaar. Geeft een heel eigen stijl met een mooie belegen toets en een uitgesproken gastronomisch karakter.  

 

Wieninger

What’s in a name? Wieninger = Wiener Wein! Zo simpel is dat. En dan ook nog Weense wijn op zijn best. Assemblages uit gemischter Satz, d.w.z. uit wijngaarden met diverse druivenrassen door elkaar heen aangeplant.

Wiener Gemischter Satz 2012, € 12,95

Dorstlesser op niveau, fris, elegant, sappig, pittige finale.

Nussberg Alte Reben Gemischter Satz 2011, € 24,95

Mix van negen druivenrassen met de nodige kracht en diepte, echte eetwijn met veel complexiteit.

 

Loimer

Nog een Oostenrijker. Fred Loimer produceert in het Kamptal diverse Veltliners, Riesling en daarnaast ook een verrassende Pinot Noir.

Pinot Noir Terrassen 2011, € 24,95

Echte Pinot, een en al fruit, sap en soepelheid. Verleidelijk.

Heinrich

En nog een Oostenrijks wijngoed, nu uit het uit het Burgenland. Achter de naam Heinrich schuilt het duo Gernot en Heike Heinrich, gespecialiseerd in rood als Blaufränkisch, Zweigelt en St. Laurent

St. Laurent 2011, 23,95

Druif met overduidelijke trekjes van pinot noir. Puur fruit, solide en toch hoogst verteerbaar.

 Domaine de la Montine

Chique naam, dat Grignan-lès-Adhémar. Vroeger heette het Coteaux du Tricastin, maar die naam raakte belast door een lekkende kernreactor. Vandaar maar liever een nieuwe benaming. Tikje onderschat gebied aan de noordelijke periferie van de Zuid-Rhône. Met als voordeel dat de echt goede wijnen ervandaan veel waar voor hun geld bieden. Zoals die van Montine.

Viognier 2012, € 13,50

Normaliter ben ik niet zo weg van Viognier, maar hiervan wel. Voorbeeldige balans, niet te veel alcohol, niet te weinig zuren, wel verleidelijk fruit.

Emotion Rouge 2011, € 13,50

Echte Rhône van vieilles vignes, met de nodige body, kruidigheid en grip.

 Château Mourgue des Grès

Administratief gezien perifere Rhône, maar wijntechnisch gezien volbloed Languedoc.

Costières de Nîmes Terre d’Argence 2010, € 14,95

Assemblage van 90% syrah en 10% grenache, percelen van 50 jaar oud. Volop concentratie, fruit, pit en lengte.

 Cossetti    

Producent van mild geprijsde wijnen uit Piemonte in wit, rood en fruitig zoet.

Barbera d’Asti ‘La Vigna Vecchia’ 2010, ± € 17,00

Superieure versie van Barbera waar wat hout aan te pas komt. Lekker veel vlees op de botten. Charmeur.

Brachetto d’Aqui ‘Theo’ 2012, ± €18,00

Laaggradige, fruitig zoete mousserende rosé met een DOCG en een weldegelijk serieuze smaak. Echt Piemontese specialiteit, heel zuiver en levendig, verrukkelijk bij rood fruit.

 Siro Pacenti

Uitstekende producent in Montalcino. Met behalve de grote Brunello ook een prima Rosso voor minder dan de helft van de prijs.

Brunello di Montalcino 2007, € 65,00

Prachtige Brunello uit een uistekend jaar met rijpheid, zoet fruit, structuur, mooie tannines en vulling.Artadi & El Sequé

Twee namen, twee gebieden – Rioja en Alicante –, een en dezelfde (Riojaanse) eigenaar: Artadi.

Artadi Rioja Viñas del Gain 2010, € 19,95

Expressief, een en al gebald fruit, grip, diepte, heerlijk.

Artadi Pagos Viejos 2010, € 60,00

Prestigewijn van fruit uit oude percelen, concentratie, complex, lengte. Of: hoe goed Rioja kan zijn.

El Sequé Dulce 2011, ± € 31,50 (0,375 l)

Verrassend versterkt zoet met 18,5% alcohol en 90 gr/l restzoet. Rijk, maar toch levendig, dus niet mierzoet. Allez, toch maar aan chocolade denken.

 Roger Groult

Helemaal aan het einde Calvados van Groult. Last best! Gepresenteerd door Jean-Roger Groult, die ik tot de absolute toppers in zijn gebied reken. Steengoed van de jonge Réserve 3 Ans d’Age tot en met de sensationele, stokoude en uiteraard wel iets duurdere Réserve Ancestrale.

 Genoemde prijzen zijn consumentenprijzen inclusief BTW.  

Reageer op dit item