Wolfgang Hehle (Weingut Deutzerhof) overleden - Perswijn
Nieuws

Wolfgang Hehle (Weingut Deutzerhof) overleden

Weer moet de Ahr het overlijden van een grootheid van de lokale wijnbouw betreuren. Op de leeftijd van slechts 59 jaar overleed op donderdag 14 maart Wolfgang Hehle, eigenaar en wijnmaker van Weingut Deutzerhof – Cossmann-Hehle te Mayschoß.

Tekst: Lars Daniëls MV

Nog geen twee maanden nadat Gerhard Stodden van Weingut Jean Stodden in Rech het gebied ontviel is er weer een overlijden te betreuren.

Wolfgang Hehle was van oorsprong belastingadviseur, maar ging na zijn huwelijk met zijn vrouw Hella werken voor het in 1952 gestarte wijnbedrijf van zijn schoonvader Alfred Cossmann. Langzaam maar zeker maakte hij Deutzerhof, prachtig gelegen aan de voet van de wijngaard Mayschosser Mönchberg, tot een van de topproducenten van Duitsland op het gebied van Spätburgunder.

Het domein, sinds 1994 lid van de VDP, bezit negen hectare wijngaarden over de gehele lengte van het mooie wijngebied Ahr, Europa’s meest noordelijke gebied voor goede rode wijn. 75% daarvan is beplant met spätburgunder (pinot noir), maar Deutzerhof is ook een van de weinige producenten aan de Ahr die serieus goede Riesling maakt. Verder bestaat de aanplant uit frühburgunder, dornfelder en wat chardonnay en portugieser.

Meer nog dan om zijn wijnen uit de beste wijngaarden van Mayschoß, was Wolfgang Hehle beroemd om die uit Altenahrer Eck, tenminste, wat mij betreft. Dit is de meest westelijk gelegen Erste Lage van de Ahr en zonder twijfel een van de mooiste. Als je onderaan Eck staat, wordt het onwillekeurig eens duidelijk dat deze zeer steile in terrassen aangelegde Weinberg naast een Stairway to Heaven net zozeer een Devil’s Staircase is. Want om wijnen te maken als Deutzerhof’s Altenahrer Eck Spätburgunder Grosses Gewächs 2003 -de hemel-, moet je eerst door de ‘hel’ van het jarenlang bewerken van terrassen van sterk verweerde leisteen.

Deutzerhof’s Altenahrer Eck en daarmee Wolfgang Hehle, die ik meerdere keren mocht bezoeken, staan voor altijd in mijn hart gegrift. De Ahr heeft helaas wederom en te vroeg een zeer goede Winzer verloren, en een die sterk heeft bijgedragen aan de enorme kwaliteits- en stijlverbeteringen van de laatste twintig jaar.

Wie willen proeven hoe Wolfgang Hehle over wijn dacht, kan in Nederland o.a. terecht bij Tire Bouchon (www.tirebouchon.nl) en Heisterkamp Wijnkopers (www.heisterkamp.com).

Tekst: Lars Daniëls MV

Reageer op dit item