Perswijn nummer 2 - Perswijn
Nieuws

Perswijn nummer 2

In dit nummer proeven we Grenache, bezoeken we Somontano, duiken we terug in de tijd naar het donkere Roemenië van jaren geleden, wordt Bordeaux 2009 en 2010 nog eens onder de loep genomen en raadt Grootspraak weer vier bijzondere adressen aan om te eten en drinken!


Is Grenache de druif van de toekomst?

Het zou best eens kunnen. Dat dit enigszins ondergewaardeerde ras prachtige wijnen kan opleveren, bleek tijdens het eerste Concours International des Grenaches du Monde in Perpignan, afgelopen januari. Grenache is bestand tegen hitte en wind, is er in drie kleuren én leent zich voor uiteenlopende wijnstijlen. Lars Daniëls MV doet verslag.

Ambitieuze wijnmakers in Somontano

Aan ambitie geen gebrek in het Spaanse Somontano. Zowel grote als kleine wijnbedrijven werken er hard om deze regio als wijngebied op de kaart te zetten. Het leek er zelfs zo goed te gaan, dat bodega’s als Irius en Laus zeer prestigieuze gebouwen neerzetten, met plannen voor restaurants, hotels en spa’s. Maar toen kwam de crisis…

Hoe het begon: Roemeense varkenshoeders

25 jaar Perswijn is een gebeurtenis die heel wat mooie herinneringen oproept en tegelijk vooruit doet kijken. Redacteur René van Heusden blikt terug. Voorjaar 1996, ergens in een uiterst deprimerende streek in letterlijk deepest darkest Roemenië, waar alles zwart beroet is door industriële activiteiten van de dubieuze soort. Een groepje Nederlandse wijnschrijvers is onderweg naar een co-operatie die behalve varkens- en lamsvlees ook wat wijnen produceert…

Bordeaux 2009 en 2010: balanceren op het randje van tannine

In Bordeaux gaat veel geld om. Het is dan ook vreemd (maar helaas onvermijdelijk) dat de wijnen al in april, als ze nog veel te jong zijn, beoordeeld moeten worden. Daarom zijn we blij met het initiatief van Bernard Burtschy (Le Figaro) om jaarlijks twee wat oudere, gebottelde jaargangen te proeven. Hoe staat het ervoor met de jaargangen 2009 en 2010 van de Linkeroever?

Lekkere trek

Honger? Dorst? In deze rubriek vertellen de eigenaars of chef-koks van vier restaurants waarom we bij hen moeten gaan eten en drinken. Deze keer Lap Man, eigenaar van Royal Mandarin in Hilversum, Paul Bol van Wine Bar Mendoza in Rotterdam, Niels Verburg, sommelier-in-opleiding van Restaurant de Vierbannen in Ouwerkerk en Nic van Lokven, mede-eigenaar van Het Savarijn in Nijmegen. Kijk voor meer recensies in Grootspraak, onze restaurantgids voor wijnliefhebbers.

Maar ook…

Ook in dit nummer: Chenin Blanc, Portugal, Sangiovese, Jancis Robinson over wijntrends, Nicolas Jolyde, 25 favoriete wijnrestaurants van Grootspraak en uiteraard de beste wijn-spijssuggesties, proefnotities, achtergronden en nog veel meer!

Perswijn nummer 2 licht vanaf 15 maart op deurmat en in de winkel!

 

Reageer op dit item