Astrid en Thérèse openen wijnwebwinkel - Perswijn
Nieuws

Astrid en Thérèse openen wijnwebwinkel

Maandag 7 mei was -als gebruikelijk- een drukke dag in wijnland, maar hét feestje dat je eigenlijk niet mocht missen, was er een waarvan het tevoren niet zo duidelijk was ter ere waarvan het werd georganiseerd.Tekst en fotografie: Lars Daniëls MV
De locatie was bijzonder en fraai – het huis en de oranjerie van sterrenbloemist Menno Kroon in Cothen, maar de gastvrouwen nog veel meer: Astrid Joosten en Thérèse Boer. Wat gingen ze doen, was de vraag?

Die vraag werd snel beantwoord: de dames hadden twee jaar lang in het geheim gewerkt aan een wijnwebwinkel, die nu gelanceerd werd: www.astridentherese.nl. Bekende personen (en een enkele minder bekende, zoals ik) van de vaderlandse en zelfs Belgische wijnpers waren uitgenodigd om allereerst een groot deel van het assortiment door te proeven. En om vervolgens de wijnen te proeven bij een BBQ-lunch van de hand van niemand minder dan Jonnie Boer, wie anders. Het zal u niet verbazen dat alleen dat laatste al de weg naar Cothen meer dan waard was.

Het visitekaartje van Astrid en Thérèse

Maar het ging natuurlijk om de wijnen, die deels zelf worden geïmporteerd, ondanks al het smaakvolle uiterlijk vertoon en smakelijke eten. Het werd snel duidelijk dat de dames heel goed weten dat ze geen succesvolle wijnhandel zullen worden, als de kwaliteit van de wijnen niet in lijn is met de kwaliteit van henzelf. En dat ze niet blijvend zullen verkopen alleen om hun bekendheid.

Terecht was er in de eerste plaats veel aandacht besteed aan de selectie van de huiswijnen, het visitekaartje van Astrid en Thérèse. En het resultaat mag er best zijn. Gekozen is voor een trio uit de Languedoc, in wit, rosé en rood, dat speciaal voor de dames gebotteld wordt door Aurélie Trebuchon, van Domaine Preignes Le Vieux, net buiten Vias in de Hérault.

Het zijn geen mono-cépage-wijnen, maar steeds blends van twee druivenrassen, hetgeen commercieel gezien wellicht minder slim lijkt (bepaalde druiven verkopen in Nederland nu eenmaal kritiekloos goed), maar de kwaliteit van de wijnen in deze prijscategorie ten goede komt. De witte, van chardonnay en vermentino, beviel me prima: een wijn met een ‘zomerse geur’, zoals Ellen Dekkers mooi opmerkte, licht floraal en licht kruidig, met een frisse, maar redelijk volle smaak en aardige lengte.


De rosé van grenache noir en cinsault heeft een mooie Provence-kleur, en is simpel, maar zuiver; om gewoon zó te drinken maar ook om wat bij te eten. Op de rode, van syrah en merlot, valt meer aan te merken, maar hij is in ieder geval zuiver en verteerbaar.

Het overige assortiment

Over de rest van het assortiment, tenminste dat wat wij te proeven kregen, kan ik kort zijn: kwalitatief goed, niet zo spannend (nog) voor de echte liefhebber, maar heel passend voor de brede doelgroep van de dames.

Mijn favoriete witte wijnen waren opvallend genoeg twee witte wijnen op basis van sauvignon blanc, buiten Vincent Girardin’s Meursault Les Narvaux 2008 dan hè. Allereerst de keurige Bordeaux blanc sec ‘Les Cinq Pattes’ 2011, een label van Sovex Woltner dat in België al jaren lang scoort, en nu dus ook in Nederland verkrijgbaar is.

En de favoriete wijn van Astrid Joosten: een beschaafde, redelijk complexe Sauvignon 2010 uit de Awatere Valley van Marlborough (Nieuw-Zeeland), van McNaught & Walker. Dat is een boeiend gezelschap daar in de koele vallei aan de Clifford Bay, ten zuiden van de bekendere Wairau Valley. Nigel en Joy McNaught zijn bekend van hun wijngoed in Franschhoek, Zuid-Afrika (Stony Brook Vineyards) en Stephen en Alice Walker stammen uit Nederland. Ze worden geholpen door viticulturist Richard Bowling, en wijnmaker George Elworthy, beide bekende figuren in de wijnwereld van Nieuw-Zeeland.

Bij het rood zitten minder spannende wijnen, maar de keuzes zijn overwegend kwalitatief goed en goed doordacht, met als voorbeelden de Côtes du Rhône 2009 van Guigal en de Amarone della Valpolicella Classico 2007 van Lenotti.

BBQ à la Jonnie Boer

Zoals gezegd, we konden de wijnen ook aan tafel proeven, bij een parade aan gerechtjes van Jonnie Boer en zijn brigade. En wat was dat een feest! Zelden heb ik zo’n mooi opgedekte tafel mogen aanschouwen, vol met prachtige bloemen van Menno Kroon en mooi rustiek gepresenteerd eten van De Librije.

Voordat we aan al het heerlijks van de BBQ konden, waren er Gillardeau-oesters, Raalter asperges, ingemaakte kerstomaatjes (héérlijk met de Pouilly-Fumé 2011 van Daniel Maudry), salade van makreel, dikke plakken gerookte zalm en ganzenlever. Ook erg lekker en mooi gepresenteerd (aan een ‘waslijn’): zolderspek.

Daarna was het tijd voor lekkers van de BBQ en het spit. De gegrilde kreeft en de lamsbout waren slechts de opmaak voor het hoogtepunt: speenvarken van het spit. Het was overduidelijk dat Jonnie Boer dit soort werk als het roosteren van een heel speenvarken, nog prachtig vindt om te doen, of wellicht juíst dit. Schitterend om te zien en nog beter om te proeven, inclusief de wangetjes natuurlijk!

Afgesloten werd er met een zeer mooi assortiment aan Nederlandse kazen, waarbij weer diverse wijnen op tafel kwamen: twee Tawny Ports van Andresen, de Amarone van Lenotti, de 2006 Château Hanteillan (Haut-Médoc) en de rode huiswijn.

Kwaliteit en doelgroep

Enfin, dit was een feestje dat de lancering van een nieuw project van twee zo bekende en kundige dames meer dan waard was. Dat ‘kundige’ zeg ik natuurlijk niet voor niets, want het lijkt erop dat het feit dat Astrid Joosten en Thérèse Boer, naast dat ze BN-ers zijn, ook heel goed zijn in wat ze ondernemen, en meer dan genoeg kennis hebben van wijn, wat al te gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. De wat sceptische reacties op Twitter lieten dat mooi zien. Zo zei iemand dat hij “het nog niet wist, wijn kopen bij BN-ers. Alleen meerwaarde als ze zich op kwaliteit kunnen onderscheiden.”

Een op zich terechte opmerking natuurlijk, maar we hebben het hier niet over Geer & Goor die ineens wijn gaan verkopen. Astrid Joosten en Thérèse Boer zijn beide Vinoloog van de Wijnacademie. Bovendien -het is haast gek om te moeten zeggen- runt Thérèse een restaurant met drie Michelinsterren; zij heeft al het moois van de wijnwereld weleens in het glas gehad. Astrid begon al in 2002 met de opleiding tot Vinoloog, slaagde direct dat jaar voor het proeftechnisch examen (met alle 12 wijnen goed, ik stond er zelf naast). Bovendien heeft ze het doorzettingsvermogen en de passie getoond om dit jaar (2012) alsnog te slagen voor ook de laatste theoriemodules. Wat ik maar wil zeggen, in de basis kwaliteit genoeg dus.

Dit alles wil natuurlijk niet zeggen dat het per definitie ook een groot succes wordt. Nederland is nog niet zo gevorderd als het gaat om wijn kopen via internet, dat heb ik zelf mogen meemaken. Daar verandert ook een goed uitziende en werkende website niet veel aan. De echte wijnliefhebbers hebben allemaal hun vaste adressen, en wisselen niet snel van leverancier.

Maar Astrid en Thérèse moeten het ook niet hebben van echte wijnliefhebbers, valt te vermoeden. Ze zijn dit project gestart omdat ze veel mensen spraken die “het moeilijk vinden om uit het grote wijnaanbod een keuze te maken.” Die mensen zullen zeker vertrouwen op het advies van Astrid en Thérèse. Daarbij zal er ongetwijfeld belangstelling zijn vanuit de societyhoek. Met charmante en qua image zeer passende ambassadeurs als Irene Moors, die de eerste bestelling deed.

Lars Daniëls MV.

www.astridentherese.nl

www.librije.com

www.mennokroon.nl

Reageer op dit item