Kwast Wijnkopers Voorjaarsproeverij - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Kwast Wijnkopers Voorjaarsproeverij

Afgelopen 19 maart hield Kwast Wijnkoperij de Voorjaarsproeverij. Onder het genot van zeer goed verzorgde hapjes konden de genodigden 115 wijnen proeven. En Perswijn was erbij!tekst en foto's: Gerard Reijmer
Veel particuliere wijndrinkers zal de naam Kwast niet zoveel zeggen. Kwast levert namelijk niet direct aan particulieren. Wel is Kwast een belangrijke leverancier in horeca en detailhandel. We zien op de proeverij dan ook veel -en opvallend veel jonge- horeca mensen.

Ze zijn hier om de nieuwe jaargangen te proeven van de wijnen die op hun wijnkaart staan en om nieuwe ontdekkingen te doen. Kwast heeft enkele grote namen in zijn assortiment zoals Taylor's en Gaja, maar binnen de horeca zijn ze vooral bekend vanwege een brede keus aan betaalbare wijnen.

Arrangement

En waar zijn de sommeliers uit de horeca met name naar op zoek? Naar wijnen voor het arrangement. Want er wordt tegenwoordig meer omgezet aan arrangementswijnen dan aan verkoop van wijnen van de wijnkaart. En als het om wijnen voor het arrangement gaat dan is een goede prijs-kwaliteit verhouding erg belangrijk. Er waren dan ook veel wijnen open met een inkoopprijs van minder dan 8 euro.

We proefden bijvoorbeeld een lekkere en stuivende Tour de Mirambeau blanc die prima in dat plaatje past. Of een lekker frisse Sauvignon Blanc uit de Gascogne van het huis Et Voila. We werden door een van de aanwezige sommeliers getipt: de Ranquet Lafleur merlot is een hardloper in hun bedrijf. Zeker interessant; voor nog geen vijf euro een stevige rode wijn met gestoofd rijp fruit. Zelf waren we meer onder de indruk van de Domaine de Grangeneuve, Esprit de Grenache: fris, sappig, elegant en licht tannine in de afdronk.

Haha: elegant

Er waren ook een paar producenten uitgenodigd. Met twee daarvan hebben we nader kennis gemaakt. Uit Nieuw Zeeland was Ashton Ireland ingevlogen van HãHã Wines. De naam betekent in het Maori zoiets als lekker of hartig. In Wairau Valley maakt zijn bedrijf verschillende wijnen waarvan Kwast sinds kort de Sauvignon Blanc en de Pinot Noir voert.

De Sauvignon is heel fris en aromatisch, met niet teveel groene paprika en buxus. Hij blijft fris en elegant. Volgens Ashton komt dat door het koele klimaat in de Wairau vallei en het goede moment van oogsten. De Pinot Noir is bessig, sappig en elegant. Niet teveel hout, wel voldoende fruit en een herkenbaar Pinot karakter. Wij vonden beide wijnen aangenaam en zuiver.

Morgenster: Olijfolie en wijn

Bij de tafel van Morgenster werden we enthousiast welkom geheten door Huibré Hoff. Ze had twee wijnen bij zich en twee flessen olijfolie. Verrassend; olijfolie uit Zuid-Afrika. En verrassend lekker ook die olie. En dat vinden wij niet alleen: in de olijfolie gids (er zijn wijngidsen, dus ook olijfolie gidsen!) van Marco Oreggia krijgt de olijfolie van Morgenster maar liefst 97 punten op een schaal van 100. De eigenaar van Morgenster is een Italiaan, dat verklaart het een en ander.

De twee rode wijnen bevielen overigens ook erg goed. De Morgenster Lourens River Valley is krachtig, kruidig, met een frisse lange afdronk en een duidelijk houtlagering. Zijn prijs van net boven de 10 euro dubbel en dwars waard. De topwijn van het landgoed die simpelweg Morgenster heet, heeft van alles meer: meer fruit, meer kracht, ook meer zoet, meer zuur en meer tannine. Deze krachtpatser is dubbel zo duur als zijn kleine broer. De kleine Morgenster uit Lourens river Valley heeft een betere prijs kwaliteit verhouding. Ik voorspel dat we de 'kleine' Morgenster vaak zullen tegenkomen in de betere arrangementen!

Reageer op dit item