Knottsgekke proefmarathon - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Knottsgekke proefmarathon

Of Frank Jacobs ML, Lars Daniëls MV en ik zelf eens een keer met Alain Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn mee wilden naar Nico Knott voor een bijzondere proeverij en een hapje eten?
De naam Knott zal waarschijnlijk niemand in Nederland iets zeggen. Hij is immers geen eigenaar van een opkomend wijngoed aan Rijn of Moezel. Wie Knott dan wel is? Hotelier, restaurateur en wijnhandelaar in Nidrum. Nidrum? Een gehucht in de Belgische Oostkantons, de streek waar Alain Jacobs zelf ook vandaan komt.

De Oostkantons vormen het Duitstalige gebied dat door België na de Eerste Wereldoorlog geannexeerd werd ter compensatie van de geleden verliezen. De stemming waarbij de bevolking zich over de wenselijkheid hiervan mocht uitspreken, was een wassen neus.

Vandaag de dag lijken de ongeveer 70.000 Duitstalige Belgen zich echter prima op hun gemak te voelen met hun bijzondere minderheidsstatus. Ze wonen in ieder geval in een heerlijk landelijke omgeving tussen Eifel en Ardennen, met heuvels, weilanden, bossen en het beroemde natuurgebied Hohes Venn (voor de Waalse buren: Hautes Fagnes). Als er dan ook nog een lentezon straalt, lijkt de stemming moeilijk meer kapot te kunnen gaan. Kortom, het schoolreisjesgevoel.

Warsteiner, whisky en wijn

Wanneer je in Nidrum aankomt bij Hotel-Restaurant Vier Jahreszeiten, ziet dat er aan de buitenkant uit als een normale horecagelegenheid. Binnen is sprake van een ´rustieke´ inrichting. Landelijk Duits, inclusief schlagermuziek.

Wat direct opvalt, zijn de gigantische collecties distillaten, met een prominente plaats voor single malt whisky´s. Dat houden we dus even in gedachte voor het digestief. Eerst een paar glazen Warsteiner van de tap om het palaat voor te bereiden op de proeverij die ons te wachten staat.

Dat gastheer Knott en zijn vrouw Sylvie uitstekend Nederlands spreken, is niet verwonderlijk. Van hun gasten komt namelijk 80% uit Vlaanderen. Die komen hier om Bruegheliaans te tafelen en te drinken. Wijn vooral. Niets is hier immers onmogelijk. Het bewijs daarvoor krijg je wanneer je je een weg baant door Knotts opslagruimte. Met kisten, dozen en flessen volstrekt chaotisch op en naast elkaar. Uit alle windstreken en met alle grote namen. Om van te watertanden!

Half miljoen flessen

Tja, Nico Knott is in menig opzicht een fenomeen. Zeggen dat hij gek is van wijn, is een understatement. Idem dat hij prettig gestoord is. Hoe veel wijnhandelaren houden er een voorraad van ruim een half miljoen (!) flessen op na, verdeeld over diverse opslagplaatsen? In hoe verre dit commercieel verantwoord is, doet hier niet ter zake, al laat het antwoord zich wel raden.

Het is dus geen wonder dat hij over onwaarschijnlijke hoeveelheden gerijpte (en vergane) wijnen beschikt. Wijnen die je ook als particulier kunt kopen, veelal tegen zeer aantrekkelijke prijzen. Het is maar een weet én een uitstapje naar die mooie Oostkantons dubbel en dwars waard.

Straffe exercitie

Zoals al bleek uit zijn gigantische voorraad, is Nico Knott iemand die moeilijk maat kan houden. Dat wordt helemaal duidelijk wanneer we zijn proeflijst onder ogen krijgen: 43 Rieslings en 29 Spätburgunders. Plus nog wat last minute toevoegingen. Omdat hij heel goed thuis is in Duitsland, heeft hij bij iedere wijn een verhaal te vertellen. Interessant, maar wanneer je dik vier uur geproefd hebt en nog maar net over de helft van de lijst bent, dan wil je er eigenlijk gewoon mee kappen en eindelijk eens aan tafel gaan voor iets hartigs.

We hadden ons eerlijk gezegd een meer Bourgondisch dan Spartaans verblijf in Nidrum in het vooruitzicht gesteld. Kijken naar Borussia Mönchengladbach tegen Bayern München hebben we,

met enige pijn in het hart, dan al opgegeven. Hoewel onze gastheer niet geamuseerd is, besluiten we unaniem om na de tigste wijn gewoon in het restaurant aan tafel te gaan zitten. Genoeg is genoeg. We zijn ten slotte geen Albert de Jong. De rest proeven we de dag erna wel.

Hoe het toch nog goed kwam

En eerlijk is eerlijk, we worden getrakteerd op een maal dat er mag zijn. Uit een keuken waarin gebruik van boter, wijn en truffels niet geschuwd wordt. Heerlijk! Helemaal met een Spätburgunder R 2001 van Huber erbij. Zo zien we dat graag en we begrijpen nu ook waarom die Vlamingen hier zo graag komen. Omdat het toch Ruhetag is, mogen we na afloop rustig binnen een havanna roken. Met uiteraard een decent glas cognac binnen handbereik. Nou ja, het kunnen er ook twee geweest zijn.

Riesling steelt de show

Maar goed, wat hebben we als supertrio van Perswijn nu eigenlijk geproefd? Gerijpte Rieslings en Spätburgunders dus. En wat bleek? De Rieslings, met een groot aandeel wijnen van de Moezel, wonnen het qua houdbaarheid van de Spätburgunders, simpelweg omdat het in Duitsland tot voor kort ontbrak aan expertise om serieus rood te produceren. Die is er, enkele pioniers uit de jaren negentig niet te na gesproken, pas de voorbije jaren op grote schaal gekomen. Later dit jaar meer over dat thema in Perswijn. Echte koopjes, zoals bij de Rieslings, zijn er trouwens ook veel minder te vinden. Onderstaande prijzen zijn per fles, exclusief 21% BTW.

Mijn onbetwiste nummer 1:

Riesling Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Kabinett 1985, Mosel

Weingut Fritz Haag, € 12,00

Evenmin te versmaden:

Riesling QbA 2001, Saar

Weingut Bert Simon, € 5,75

Riesling Wiltinger Braunfels Kabinett 1990, Saar

Weingut Bernd Van Volxem, € 8,45

Riesling Serriger Würtzberg Spätlese 1999, Saar

Weingut Bert Simon, € 8,80

Riesling Durbacher Kochberg Spätlese 2004, Baden

Weingut Heinrich Männle, €  9,80

Riesling Erbacher Marcobrunn Kabinett 1994, Rheingau

Weingut Freiherr Langwerth von Simmern, € 10,10

Riesling Serriger Herrenberg Auslese 1983, Saar

Weingut Bert Simon, € 11,50

Riesling Ayler Kupp Spätlese 1989, Saar

Weingut Peter Lauer, € 12,00

Riesling Kaseler Kehrnagel Auslese 1989, Saar

Weingut Bert Simon, € 12,40

Riesling Koberner Uhlen Auslese trocken 1999, Mosel

Weingut Von Schleinitz, € 12,80

Riesling Ihringer Winklerberg Spätlese trocken *** 2000, Baden

Weingut Dr. Heger, € 15,80

Riesling Bernkasteler alte Badstube am Doctorberg Auslese 2001, Mosel

Weingut Dr. Pauly-Bergweiler, € 23,30

Hotel-Restaurant Vier Jahreszeiten

Bermicht 8, B – 4750 Nidrum

www.hotel4jahreszeiten.com

René van Heusden ML

Reageer op dit item