Grootse Wijnen, Kleine Importeurs: de deelnemers IV - Perswijn
Nieuws

Grootse Wijnen, Kleine Importeurs: de deelnemers IV

Zondag 15 april en maandag 16 april zullen de 'kleine importeurs' zich voor de derde keer verzamelen in Showkas de Arendshoeve te Aalsmeerderbrug, om daar hun unieke en diverse wijnen te presenteren op 'Grootse Wijnen, Kleine Importeurs'. Perswijn stelt ze aan u voor, vandaag deel 4.Tekst: Anne van Melick

Granada Wijnen


Granada Wijnen uit Utrecht is een kleine importeur van ambachtelijke kwaliteitswijnen uit de onbekende wijnstreek Granada (Zuid-Spanje). Deze ongerepte streek, nabij de Middellandse Zee en de hoogste bergen van Spanje, kent een uniek microklimaat. Ze brengt heerlijke wijnen voort, vol passie gemaakt. De wijnen uit deze ongerepte streek zijn in Nederland nog niet verkrijgbaar.

Granada is vooral bekend van het Moorse paleis Alhambra, maar gek genoeg nog niet van zijn wijnen. In de regio verbouwt men echter al sinds mensenheugenis wijn. De wijnen worden op ambachtelijke wijze geproduceerd door kleine (familie)bedrijven. De druiven worden vaak nog met de hand geplukt. Bij één van de wijnboeren die wordt vertegenwoordigd door Granada Wijnen, wordt de oogst nog met muilezels gedaan.

De afgelopen jaren heeft men in de streek een flinke kwaliteitsslag gemaakt: ruim 20 bodegas hebben wijnen met het predikaat DOP Granada (Denominacion Origen Protegida). Een deel van het assortiment van Granada Wijnen heeft ook dit predikaat, een deel betreft landwijnen (Vino de la Tierra Ribero del Guadalfeo). De meeste wijngaarden in de streek liggen nabij de ruim 3400 meter hoge toppen van de Sierra Nevada en vlakbij de Middellandse Zee. De dagen zijn lang en hebben veel zonne-uren, de nachten zijn vaak behoorlijk koud.

Granada Wijnen richt zich met haar wijnen op de consument – via de webshop www.granadawijnen.nl – en op de horeca. Ze zijn sinds najaar 2011 actief, en exclusief importeur in Nederland van de wijnen van Bodegas Horacio Calvente, Dominio Buenavista en Garcia de Verdevique.

Op Grootse Wijnen, Kleine Importeurs kunt onder andere wijnen proeven van deze Bodega Dominio Buenavista. Wijnmaker Juan Palomar komt voor de proeverij naar Nederland en kan alles vertellen over zijn Veletawijnen. Daarnaast presenteert Granada Wijnen o.a. de Veleta Noladós; de Verdevique van Bodega Garcia; de Guindalera van Bodega Horacio Calvente, een droge muskaatwijn; een biologische Petit Verdot van Bodega Señorio de Nevada, en een heerlijke Syrah Merlot uit 2006.

Kijk voor meer informatie op www.granadawijnen.nl.

Just Add Wine


Just Add Wine is een eigentijds concept van Ine Goossens en Ries van der Vlugt. Lang voordat zij hun handel in natuurlijke wijn begonnen, waren zij al bekend in de wereld van wijn. Zij verdienden hun sporen in de top van de gastronomie: zij als een gerenommeerd restaurateur, hij als een gekend sommelier.

In Noordwijk aan Zee genoot Ine faam dankzij haar sterrenrestaurant De Graaf van het Hoogveen. Niet alleen om haar keuken, maar ook om de uitgelezen wijnkaart. Prins Bernhard heeft haar wijnkaart onderscheiden als de beste wijnkaart van Nederland en van The Wine Spectator kreeg zij als eerste in Nederland een Grand Award. Tot de uitdagingen van haar partner Ries behoorden toprestaurants in Nederland maar ook verschillende 2- en 3-sterrenrestaurants in het buitenland. Het is daarom niet zo verwonderlijk dat zij uiteindelijk gekozen hebben voor een leven in wijn.  

Bij Just Add Wine gaat vaak een lange zoektocht vooraf aan het vinden van een verborgen wijn, wat vervolgens heel veel plezier oplevert als de sprong in het diepe gemaakt kan worden met die ene veelbelovende wijnmaker. Vanuit het principe van engagement, passie en biologisch dynamische wijnbouw, probeert het bedrijf wijnen bij de consument te krijgen, die puur en natuurzuiver zijn. Feeling met de man of vrouw die de wijn maakt, is voor Ine en Ries van wezenlijk belang. Het bedrijf is klein en de domeinen waar ze mee werken ook. Just Add Wine is een bewuste keuze, geen hobby, en een passie met hart en ziel.

Op 'Grootse Wijnen, Kleine Importeurs' zal Just Add Wine vergezeld worden door restaurant La Mère Anne, die heerlijke hapjes zal verzorgen.

Lees verder op www.justaddwine.nl.

Goccia di Vino


Goccia di Vino – een bedrijf van John en Marijke Pruim – is eind 2010 gestart met het importeren van Italiaanse kwaliteitswijnen uit Piemonte. Op de vele reizen door Italië zijn zij in Piemonte gestuit op een aantal kleine, zeer enthousiaste wijnmakers die grote kwaliteitswijnen maken. Deze wijnmakers hebben hun passie en beleving van het maken van wijn op John en Marijke weten over te brengen. Dit enthousiasme willen zij graag bij de mens thuis brengen.

Bij Goccia di Vino staan de wijnmakers en hun wijnen centraal. De wijnmakers die in hun assortiment opgenomen worden, zijn kleinschalige wijnmakers met ca 50.000 flessen per jaar, die veelal een notering in de Gambero Rosso hebben, en waarmee Goccia di Vino een zeer goede relatie onderhoudt.

Goccia di Vino richt zich vooral op wijnen gemaakt van autochtone, Italiaanse druivenrassen. Op dit moment hebben zij wijnen van 9 wijnmakers in hun assortiment. In 2012 zal Goccia di Vino uitbreiden met wijnen ook uit andere regio's van Italië. Op Grootse Wijnen, Kleine Importeurs zullen twee wijnmakers aanwezig zijn om de verhalen te vertellen achter hun wijnen.

Meer over de wijnen van Goccia di Vino op www.gocciadivino.nl.

Bezoek Grootse Wijnen, Kleine Importeurs op zondag 15 april en maak nader kennis met deze en vele andere gepassioneerde wijnimporteurs en hun wijnen. Bestel nu kaarten!

Volgende week deel 5 van deze serie.

Reageer op dit item