Variatie troef bij voorjaarsproeverij Q-Vines - Perswijn
Reportages & Reizen

Variatie troef bij voorjaarsproeverij Q-Vines

Of we dit jaar toch eens wilden proberen om langs te komen bij een van de proeverijen in het Biltse. Gelet op de sympathieke toon van de uitnodiging én de beschikbaarheid van tijd konden we ditmaal moeilijk nee zeggen tegen de uitnodiging van Q-Vignes. Ook niet gelet op de goede reputatie die Q-Vignes geniet. Eind 2006 werd Tjeerd Dijkstra door Hubrecht Duijker tot Wijnkoper van het Jaar uitgeroepen. Dan heb je echt wel bewezen iets in je mars te hebben.

Rene-groot_1.jpg
Of we dit jaar toch eens wilden proberen om langs te komen bij een van de proeverijen in het Biltse. Gelet op de sympathieke toon van de uitnodiging én de beschikbaarheid van tijd konden we ditmaal moeilijk nee zeggen tegen de uitnodiging van Q-Vignes. Ook niet gelet op de goede reputatie die Q-Vignes geniet. Eind 2006 werd Tjeerd Dijkstra door Hubrecht Duijker tot Wijnkoper van het Jaar uitgeroepen. Dan heb je echt wel bewezen iets in je mars te hebben.

Samen met Clara Gruben startte Tjeerd in 1993 zijn zaak in De Bilt. Vandaag de dag werkt hij met een team van acht gekwalificeerde wijnenthousiastelingen. Dat woord kan niet genoeg benadrukt worden, want het oprechte enthousiasme druipt er letterlijk en figuurlijk af. Onder de teamleden bevindt zich ook Tim Bos, de man die zich met name met de Utrechtse horeca bezighoudt. Q-Vignes opereert vanuit twee dicht bij elkaar gelegen locaties. Naast het monumentale moederpand (met kelder!) aan de Dorpsstraat in De Bilt werd namelijk kortgeleden een tweede vestiging geopend aan de buitenkant van Bilthoven. Een niet onbelangrijke reden daarvoor was de langdurige afsluiting van de Biltse Dorpsstraat voor ingrijpende werkzaamheden. Menig detaillist kan daar tegenwoordig over meepraten… Ondanks de ligging buiten het centrum is de vestiging in Bilthoven wel opvallend vanwege het moderne exterieur en de ligging op een ‘zichtlocatie’, zodat er heel wat nieuwsgierige nieuwe klanten binnenkomen. In het weekeinde, want de winkels kennen beperkte openingstijden (zie de website).

Op wie richt Q-Vignes zich? In principe op iedereen. Het verkoopt zowel aan de (regionale) horeca als aan particulieren die op zoek zijn naar wijnen buiten de platgetreden paden. Hoe het bedrijf te werk gaat bij zijn selectie en wat voor wijnen het voert? Laten we gemakshalve gewoon even citeren wat er op de site staat:

“Sinds 1993 importeert Q-Vignes Wijnimport rechtstreeks wijnen uit diverse wijnlanden. Authenticiteit en karakter staan hierbij voorop. Dat betekent dat de herkomst (bodem, klimaat, druif) terug te vinden moet zijn in de wijn. Alleen wijnen die het karakter van de regio weerspiegelen en een gunstige wijn/prijs verhouding hebben, worden door ons proefpanel geselecteerd voor import. Maandelijks komt dit proefpanel bijeen om de binnengekomen monsters deskundig te beoordelen. Wij bezoeken vele beurzen in binnen- en buitenland en gaan uiteraard bij de “wijnboer” op bezoek om de sfeer van het bedrijf te proeven.”

In de praktijk klopt dat, want men blijkt het avontuur allerminst te schuwen. In tegendeel zelfs, al ligt de nadruk ligt wel duidelijk op Europa. Zie de diverse wijnen uit weinig gangbare herkomstgebieden of van weinig courante druivenrassen. Landen als Hongarije of Slovenië mogen op evenveel belangstelling rekenen als de meer gangbare. Binnenkort gaan Dijkstra en Bos bijvoorbeeld Hongaarse wijnen met ‘moeilijke’ namen van Zoltán Demeter voeren.

Het zijn stuk voor stuk indicaties dat intrinsieke kwaliteit van een wijn hier nog altijd voor vermeende ‘naam’ gaat. Met andere woorden: etikettendrinkers hebben bij Q-Vignes weinig te zoeken. Liefhebbers van originele wijnen zo veel te meer. Uit de ongeveer vijftig wijnen die te proeven waren bij de voorjaarsproeverij in Bilthoven een aantal coups de coeur. Genoemde prijzen zijn particulier, inclusief BTW en afgerond.

Weingut Kurt Hain, Piesporter Riesling trocken 2008

Typisch Riesling, typisch Mosel, typisch 2008. Frisse zuren, mineralen, lichtvoetigheid, finesse, zeer hoge doordrinkfactor. En nog eens scherp geprijsd ook. Wat wil je nog meer?

€ 6,85

Marquès deAlella, Alella 2009

Een goed voorbeeld van de originaliteit bij Q-Vignes. Zeldzame Spaanse witte uit een klein gebiedje vlakbij Barcelona in Catalonië. Zuiver, mooi balans tussen fruit en fijne kruidigheid. Perfect bij mediterrane visgerechten.

€ 7,10

Quinta do Feital Alvarinho ‘Auratus’, Vinho Regional Minho 2009

Aantrekkelijk Portugees antwoord op de populaire (maar in de regel veel duurdere) Albariño uit Rías Baixas. Heel ranke, vieve en opwekkende wijn met spanning die smeekt om fruits de mer. Ongecompliceerd lekker.

€ 8,10

Cavalchina, Bianco di Custoza ‘Amedeo’ 2009

Wat een charmeur is deze witte Italiaan uit de omgeving van het Gardameer! Sap, sap en nog eens sap. Alsof je een rijpe witte perzik in je mond hebt. Met natuurlijk een beetje van die ‘typisch Italiaanse’ amandel.

€ 10,40

Birgit Eichinger, Roter Veltliner ‘Stangl’ 2009

Opmerkelijke, lichtelijk exotische wijn uit het Oostenrijkse Kamptal van een zeldzame druif. Vol en rond van smaak met een subtiel vleugje ‘gewürz’. (N.B. Ook Eichingers Grüner Veltliner Hasel is voortreffelijk.)

€ 12,20

Ktima Argyros, Santorini ‘Aidani’ 2008

Uitgesproken minerale wijn van het Griekse vulkaaneiland Santorini, gemaakt van de assyrtiko. Mineralen in het kwadraat, pikant, goede vulling. Wijn met uitgesproken karakter, een van de meest intrigerende witte van het hele Middellandse Zeegebied.

€ 14,35

Hermanuspietersfontein, Bloos 2009

Q-Vignes is sterk Europees georiënteerd, maar niet eenkennig. Zie deze lichtgekleurde rosé uit de omgeving van het Zuid-Afrikaanse Hermanus (dat ooit Hermanuspietersfontein heette). Gemaakt als klassieke Bordeauxblend van vijf met ietsje pietsje hout. Allesbehalve doorsnee!

€ 6,55

Nals Margreid, Südtiroler Lagrein 2008

Fraaie rode wijn van de ‘eigen’ blauwe druif lagrein uit het hoge noorden van Italië, geproduceerd door van een van de beste coöperaties in het zuidelijke deel Zuid-Tirol. Pittig, licht rokerig, karaktervol. Uiterst gastronomisch.

€ 10,75

Cavalchina, Valpolicella Superiore Ripasso ‘Torre d’Orti Morari’ 2008

Niet direct een speelse voorjaarswijn, want juist heel rijk en complex van structuur. Intens en extractvol, rijk zwart fruit, specerijen, warm, mooie tannine, prima lengte.

€ 9,70

Poggio Salvi ‘Tosco’, IGT Toscana 2006

Hoezo, klassiek Italiaans? Uitstekende Toscaan gemaakt van brunello (sangiovese grosso) en met een stevige knipoog naar Brunello di Montalcino. Gelaagde wijn met compacte smaak en prachtige complexiteit.

€ 14,25

Vins de Vienne, Crozes-Hermitage ‘Les Palignons’ 2007

Op de valreep nog een Franse rode. Veel hout – zoals ze dat bij Vins de Vienne nogal eens voor een handje hebben -, maar ook enorm veel concentratie en extract. Aangenaam heftig!

€ 19,45

Q-Vignes Wijnimport, Dorpsstraat 44, De Bilt

QV Wijnen, Van Dijcklaan 1, Bilthoven

http://www.qvignes.nl

René van Heusden

Links op de foto Tim Bos, rechts Tjeerd Dijkstra

Reageer op dit item