Valentine's Finest: Crème de la crème uit Zwitserland - Perswijn
Nieuws

Valentine’s Finest: Crème de la crème uit Zwitserland

Zwitserse wijn is het tot nu toe best bewaarde geheim van Europa. Wordt er dan wijn gemaakt in Zwitserland? Nou en of, in zowat alle delen van het land die zich daar enigszins voor lenen. Jaarlijks ruim een miljoen hectoliter. Waarom is Zwitserse wijn dan zo onbekend? Omdat de Zwitsers, enthousiaste wijndrinkers als ze zijn, die bijna allemaal zelf opdrinken, de meeste producenten kleinschalig werken, er bijgevolg weinig volume beschikbaar is, en omdat de prijs in de regel hoger ligt dan in andere landen.

Zwitserland.jpg
Zwitserse wijn is het tot nu toe best bewaarde geheim van Europa. Wordt er dan wijn gemaakt in Zwitserland? Nou en of, in zowat alle delen van het land die zich daar enigszins voor lenen. Jaarlijks ruim een miljoen hectoliter. Waarom is Zwitserse wijn dan zo onbekend? Omdat de Zwitsers, enthousiaste wijndrinkers als ze zijn, die bijna allemaal zelf opdrinken, de meeste producenten kleinschalig werken, er bijgevolg weinig volume beschikbaar is, en omdat de prijs in de regel hoger ligt dan in andere landen.

Uit de hand gelopen liefhebberij

Waarom dan toch moeite doen om Zwitserse wijn in Nederland te importeren? Omdat die wijnen veelal over een bijzondere, eigen smaak blijken te beschikken die je elders niet vindt. Echte nichewijnen derhalve, niet voor koopjesjagers of etikettendrinkers, maar voor liefhebbers van originaliteit. Via Valentine’s Finest wil Valentin Egger zulke wijnen in Nederland op de kaart zetten. Egger is een in Nederland geboren Zwitser die zo’n 30 jaar van zijn leven in Zwitserland doorbracht. In 2003 kwam hij weer terug in Nederland, waar hij Zwitserse wijnen miste. Hij besloot ze dan zelf maar te gaan invoeren. Makkelijker gezegd dan gedaan, want weinig Zwitserse producenten kennen de noodzaak om hun wijnen uit te voeren – een gegeven dat medeverantwoordelijk is voor de onbekendheid van hun wijnen in het buitenland. Egger weet echter de weg in Zwitserland, letterlijk en figuurlijk. Wat als hobby begon, liep onvermijdelijk uit de hand. Daarom en omdat hij zich vooral in de betere horeca wilde profileren, is hij een samenwerking aangegaan met Jeroen van Hunnik. Die werkte eerder als sommelier bij Karel V in Utrecht en runt zijn eigen Nobel Wijnkoperij. Bovendien heeft hij een Zwitserse schoonvader!

Sommelierwijnen

Egger en Van Hunnik mikken met hun wijnen primair op top van de Nederlandse horeca. Afnemers – ‘ambassadeurs’ – zijn o.a. restaurants als Oud Sluis, De Zwetheul, Cordial, Da Vinci en Apicius. Ze beschouwen sommige van hun wijnen als echte ‘sommelierwijnen’ en zien het liefst dat die in arrangementen geschonken worden. Alleen zo komen ze onder de aandacht en in het glas van gasten die uit eigen beweging niet zo een, twee, drie Zwitserse wijn zouden bestellen. Nieuwsgierig geworden particulieren kunnen terecht bij enkele gespecialiseerde wijnhandels.

Klein maar fijn assortiment

Valentine’s Finest werkt momenteel met een assortiment van tien direct leverbare wijnen. Daarnaast worden eenmaal per jaar regelrechte curiosa aangeboden aan de horeca, d.w.z. wijnen met een zelfs voor Zwitserse begrippen minuscule productie. Egger maakt veel werk van zijn selectie en doet dat heel kieskeurig. Hij koopt van een producent alleen die wijn(en) die hij per se voeren wil. Hoewel tien wijnen niet veel is, zijn wel alle zes belangrijkste kantons vertegenwoordigd: Valais, Vaud, Genève, Neuchâtel, Ticino en Graubünden. Ook zijn de belangrijkste Zwitserse wijnstijlen afgedekt. Niettemin staan er nog wel wat zaken uit Valais op de verlanglijst, zoals Dôle, Humagne Rouge, Cornalin en Hermitage (Marsanne).

Proef op de som

Ik proefde bij Valentine’s Finest de tien courante wijnen en was daar zondermeer van onder de indruk. Sleutelwoord: karakter. Het zij nog maar eens herhaald: Egger weet in Zwitserland heel goed de weg!

Fendant ‘Treize Etoiles’ 2008, Caves Orsat, Valais

Fendant is in Valais de naam voor chasselas. Ook is het de bekendste Zwitserse witte wijn. Bleek geel van kleur. Middelintense geur, zuiver, vrij neutraal met wat pikante kruidigheid.

Overeenkomstige smaak met de nodige ronding dankzij malolactische vergisting, hazelnoot, ook voldoende opwekkende frisheid en een amandelbittertje na. Mooi droog en door zijn neutrale karakter allround inzetbaar.

€ 13,95

Saint-Saphorin ‘L’Archevesque’ 2006, Louis Bovard, Vaud

Nogmaals een wijn van chasselas, maar nu een uit een gemeente aan de noordoever van het Meer van Genève. Intens groengeel. Fijne neus, floraal en mineraal, hint van verse paddenstoelen. Volle, vlezige smaak, aanvankelijk wat lactisch (zuivelachtig) door de malo. Daarna wordt de wijn uitgesproken mineraal met daarnaast een subtiele houttoets en amandel. Voldoende zuren, complexe afdronk en uitstekende lengte.

€ 26,50

Petite Arvine 2008, Jean René Germanier, Valais

Witte specialiteit van Valais met wat trekjes van de viognier. Bleekgele tint. Verleidelijke neus met gistaroma’s, perzik, citrusvruchten en mineralen. Volle smaak met flink wat alcohol (14 procent) en daarnaast een opvallende zuurgraad (rabarber) die eerder richting riesling dan viognier gaat. Pittige mineralen, heel levendig, heel gastronomisch.

€ 26,75

Bianco Rovere 2008, Guido Brivio, Ticino

Een Bianco di Uve Merlot, oftewel een Blanc de Noir. Als witte wijn gevinifieerde merlot, dé druif van Ticino, met houtopvoeding. Licht strogeel. Open in de neus, aanvankelijk vrij sterk gedomineerd door hout. Na beluchten wordt dat minder. Zelfde gewaarwording in de smaak, flink wat sap, flink wat hout, beschaafde alcohol (12,6%), toch best vol, kruidige ondertoon. Erbij eten is een must, karafferen eigenlijk ook.

€ 29,95

Dézaley Grand Cru ‘Médinette’ 2001, Domaine Louis Bovard, Vaud

Dit proef je maar zelden, en dat is jammer. Want met wat een intrigerende wijn hebben we hier te maken! Strogeel, licht geëvolueerd maar levendig. Complexe, gerijpte neus met tertiaire aroma’s van paddenstoelen en met de nodige mineralen. Naadloze voortzetting van het voorgaande in de smaak. Intens en even vitaal als gerijpt door het mooie samenspel van zuren en mineralen. Je moet onwillekeurig even aan een ontwikkelde Chablis denken. Heel bijzonder!

€ 34,75 (zeer beperkt)

Œeil de Perdrix 2006, Caves du Château d’Auvernier, Neuchâtel

Aangezien de naam niet beschermd is, kun je binnen Zwitserland diverse ‘patrijzenogen’ tegenkomen. De enige echte is evenwel die uit Neuchâtel. Deze rosé wordt gemaakt van pinot noir. Hij heeft een licht koperen tint en een middelintense geur met subtiel rood fruit (framboos) en een even subtiele rokerige vattoets. Dezelfde impressies komen terug in de gestructureerde smaak met zijn goede zuren. De verrassende lengte maakt ondubbelzinnig duidelijk dat je hier met ‘echte’ wijn te maken hebt.

€ 17,50

Pinot Noir 2006, Caves du Château d’Auvernier, Neuchâtel

Helder robijnrood met waterrand. Heel fijne geur, ingetogen maar puur, très pinot, vuursteen. Elegante smaakstructuur, puur, fris, toch aardig wat vulling, 13% alcohol, discrete toets van het houten at, markant bittertje na. In de stijl van betere Elzassers en niet al te heftige Duitse Spätburgunders. Verleidelijke wijn, ook nog eens aantrekkelijk geprijsd.

€ 17,50

Dardagny Gamay ‘La Briva Vielles Vignes’ 2007, Domaine les Hutins, Genève

Ook buiten de Beaujolais wordt heel mooie gamay gemaakt. Zie het Mandement in de nabijheid van Genève. In dit geval gaat het om een versie van oude stokken die naam waardig, want meer dan 40 jaar oud. Goede kleurintensiteit, karmozijnrood. Middelintense neus, zwart fruit, hartig-aardse toets, knipoog naar een stevige Cru du Beaujolais. Soepele aanzet, verrassend extract, volop zwart fruit (kersen), vulling, 13,5% alcohol, spicy finale. Gamay van de stoere soort.

€ 19,95

Fläscher Blauburgunder 2005, Thomas Marugg, Graubünden

Afkomstig uit de Bündner Herrschaft, hét gebied in Zwitserland voor blauburgunder, oftewel pinot noir. In dit geval is het Maruggs versie zonder houtopvoeding, maar wel gevinifieerd in een heel zwoele stijl. Helder robijnrood. Middelintense neus met rijp rood fruit. Ronde, soepele smaak met bijna zoet aandoende fruitkern, aardbeienjam, 13% alcohol, fijn bittertje na. Charmeur met Nieuwe Wereldtrekjes.

€ 26,75

Fläscher Blauburgunder ‘Barrique’ 2004, Thomas Marugg, Graubünden

Goede, meer dan gemiddelde kleurintensiteit. Open, volle pinotneus in exotische stijl, rijp rood fruit, flink wat getoast hout. Volle, vlezige smaak met veel rood en zwart fruit en een vanilletoets van de barrique, zoete kern (13,5% alcohol), zwoel en zelfs wat exotisch, maar tegelijk spannend door de zuren. Prima lengte, nog eigenlijk nog geen enkele ontwikkeling. Serieuze, modern gemaakte Pinot met een knipoog naar het betere werk uit Baden. (En met nog een heel bijzonder ogend etiket…)

€ 37,95

Importeur en verkooppunten:

Valentine’s Finest, Rotterdam, 010-4180888

www.valentinesfinest.com (in 2010 met bestelfunctie)

Wijnen van Valentine’s Finest zijn verkrijgbaar bij o.a.:

  • 12% of meer, Middelburg
  • Le Grand Cru, Heemstede
  • Nobel Wijnkoperij, Arnhem
  • Wijnkoperij Wesseling, Laren

René van Heusden

Reageer op dit item