Wijnkaart Vermeer voor de helft van de prijs - Perswijn
Nieuws

Wijnkaart Vermeer voor de helft van de prijs

In januari verkoopt restaurant Vermeer alle wijnen op de kaart voor de helft van de prijs. Alle wijnen? Dus ook die mooie Petrus? En de huiswijn? Jawel, alle wijnen. Het is de droom van sommeliers Niek Beute en Simon Veldman. “We vragen al drie jaar aan de directie of we zoiets niet een keer kunnen doen. Nu mag het, een paar weken.”

Vermeer_groot.jpg
In januari verkoopt restaurant Vermeer alle wijnen op de kaart voor de helft van de prijs. Alle wijnen? Dus ook die mooie Petrus? En de huiswijn? Jawel, alle wijnen. Het is de droom van sommeliers Niek Beute en Simon Veldman. “We vragen al drie jaar aan de directie of we zoiets niet een keer kunnen doen. Nu mag het, een paar weken.”

Droom dichterbij

Vijftig procent korting, dat spreekt de gemiddelde Hollander wel aan. En alle wijn voor de helft van de prijs? Zeg maar waar en wanneer, en we staan op de stoep. Restaurant Vermeer doet van 11 tot 31 januari alle wijnen in de uitverkoop: alle flessen gaan voor de helft de deur uit. Geen crisismaatregel, maar een droom die uitkomt, vertelt sommelier Niek Beute. “Er zijn genoeg mensen die dromen van zo’n wijn, een exclusieve Bordeaux of een kostbare Bourgogne. En wij kunnen nu eventjes die droom wat dichterbij brengen. Dat is toch het allermooiste?”

Duur of kostbaar?

Over dure wijnen wil Beute niet praten, hij vindt zijn wijnen hooguit kostbaar. “Als je het duur noemt, bedoel je eigenlijk dat je teveel betaalt. Terwijl sommige dingen niet in geld zijn uit te drukken. Natuurlijk hangt er aan die flessen een flink prijskaartje, maar als je altijd al van zo’n wijn hebt gedroomd en je kunt dat nu in vervulling laten gaan, dan gaat het toch niet meer om het geld? Pure emotie, dat is het.” De duurste, ohnee kostbaarste wijn op de kaart is een Petrus 1989, maar of daar in januari een run op ontstaat, is nog maar de vraag. Zelf krijgt Beute kippenvel van die mooie Hill of Grace van Henschke. En de Guigal La Mouline 1999 zou hij ook iedereen aanbevelen. “Het is een bijzonder moment als we zo’n unieke fles openmaken voor iemand. Als wij dat mogen invullen, voel ik me als sommelier oprecht vereerd.”

Sabina Posthumus 

Foto: www.restaurantvermeer.nl 

Nagekomen bericht: Landgoed Wolfslaar liet naar aanleiding van dit berichtje weten dat zij iedere woensdag alle wijnen van de wijnkaart aanbieden voor de helft van de prijs. Ton Pinxten, directeur van Landgoed Wolfslaar, schrijft: “De eerste avond verkochten we meteen een dure Puligny Montrachet Les Enseignèrs van Domaine Coche-Dury, mijn favoriete fles. De klant zach zijn kans schoon, part of the deal.”

Reageer op dit item