Sterren in de Provence - Perswijn
Columns

Sterren in de Provence

Wijnkenner Ferry de Bakker geeft zijn geheimen prijs: zijn favoriete wijnen in de Collines du Haut Pays. “Gelukkig komen er steeds meer uitstekende domaines in de Provence,” schrijft hij, “en maken bestaande producenten voortdurend betere wijnen.”
Dit artikel gaat over enkele van mijn favoriete wijnen in de Collines du Haut Pays. Gelukkig komen er steeds meer uitstekende nieuwe domaines in de Provence en maken bestaande producenten voortdurend betere wijnen. Dat is hard nodig, want de concurrentie is tegenwoordig moordend, niet alleen in Frankrijk zelf, maar ook elders in Europa. En de wereld. De kwaliteit van de wijnen in de Provence gaat dus omhoog, maar de prijzen helaas ook. Het zou wat ver gaan om van elke hieronder genoemde wijn de prijs te noemen, maar reken op een bedrag dat tussen de € 10 en € 20 ligt, met een enkele uitschieter naar boven en – gelukkig – ook naar beneden.

Domaine Gavoty

De Collines du Haut Pays is het gebied tussen Brignoles, Draguignan en Vidauban, met het plaatsje Lorgues ongeveer in het midden. Een mooi startpunt voor een dag wijn proeven bij enkele producenten in de buurt om daarna bij truffelkoning Bruno de lunch of het diner te gebruiken. Meer dan 1000 kilo zwarte truffels uit de Provence wordt daar jaarlijks door Clément Bruno en zijn equipe verwerkt in copieuze gerechten die bij mij en vele anderen een gelukzalige glimlach veroorzaken. In de buurt ligt Cabasse. Daar ligt Domaine Gavoty, waar Roselyne en Pierre Gavoty de leiding hebben en rond de 150.000 flessen per jaar produceren. Hun trots zijn de rode, witte en rosé Cuvée Clarendon. Clarendon was de ‘nom de plume’ van Bernard Gavoty, muziekcriticus van Le Figaro, die in 1956 ook nog een biografie over Pablo Casals schreef. Hij was daarnaast eigenaar van het domaine, dat al 200 jaar in handen is van de familie. Interessant dus, die familie Gavoty.

Tel. 04 94 69 72 39.

Château Rasque

Wie kent niet de wijnen van Château Rasque in Taradeau, het domaine dat over de hoogst gelegen wijngaarden in de Provence beschikt? Alles hier straalt professionalisme uit en de wijnen zijn elegant en verfijnd, speciaal de witte Cuvée Spéciale Blanc de Blancs, waarvoor men de druif rolle gebruikt. De uiterst lichte en zachte rosé Cuvée Alexandra is heerlijk en de van syrah en cabernet-sauvignon gemaakte Pièce Noble is een fluwelen rode wijn. Bravo!

Tel 04 94 99 52 20.

Château de Selle

Dit is een van de drie ‘Domaine Ott’ châteaux, resultaat van het werk dat in 1896 aanving toen Marcel Ott wijn begon te maken in buurt van Cavalaire. In Bandol ligt Château Romassan en in de Bordure Maritime is Clos Mireille gevestigd. In 1912 kocht Monsieur Ott het gebied waar nu, nabij het plaatsje Taradeau, Château de Selle is gevestigd. De Coeur de Grain Rosé (bijna oranje gekleurd) van Domaine Ott is zeer beroemd en wordt al sinds 1930 geëxporteerd. Deze wijn is te vinden op de wijnkaarten van vele toonaan-gevende restaurants in de gehele wereld. Er worden, naast de rosé, twee rode wijnen geproduceerd en een witte, waarvoor sémillon wordt gebruikt. Voor de liefhebbers is er een prima en krachtige (52% alcohol) Vieux Marc Rosé. Jammer genoeg zijn de wijnen van Domaine Ott wel erg aan de prijzige kant.

Tel 04 94 47 57 57.

Château des Crostes

In tegenstelling tot die van Domaine Ott zijn de wijnen van Château des Crostes in Lorgues bijzonder redelijk geprijsd, onder de € 10 zelfs. Minstens even belangrijk is dat de kwaliteit echt hoog is en dat geldt met name voor de rode Cuvée Prestige, die door veel wijnkenners wordt beschouwd als een nog niet echt ontdekte topwijn. Het ‘château’ staat hier sinds de 17e eeuw op een 200 hectare groot terrein, waar echter pas sinds de laatste decennia serieus wijn wordt gemaakt. In de jaren ’90 werden de productiefaciliteiten vernieuwd en het geheel straalt topprofessionaliteit uit. Naast de rode wijn is er een vederlichte rosé en een witte wijn. Van alle drie wijnen bestaat er een lichtere (en nog voordeliger) Cuvée Traditionnelle, alsmede de al genoemde Cuvée Prestige.

Tel 04 94 73 98 40.

En verder…

Château du Rouët in Le Muy ontdekte ik pas recentelijk toen een wijnhandelaar in de buurt van Le Rouret mij attendeerde op de Cuvée Belle Poule (wat een aardige naam, nietwaar?). Deze rode wijn is adembenemend goed en kan best een jaar of wat bewaard worden. Men maakt ook ‘bubbels’ op Château de Rouët en in tegenstelling tot andere ‘Méthode Traditionnelle’ wijnen is de Brut Rosé verrassend genoeg wèl lekker. Volgens deze wijnhandelaar tenminste.

Tel 04 94 99 21 10.

Domaine Rabiega in Draguignan is sinds 1988 eigendom van het Zweedse bedrijf V&S Group (wat een originele naam!). Lars Torstenson is er de manager en wordt natuurlijk met argusogen gevolgd door de Fransen, maar in Zweden weten ze ook wat lekker is. De wijnen zijn derhalve prima en met name de Clos Dière Rouge mag er zijn.

Tel 04 94 68 44 22.

Tot slot enkele woorden over Les Vignerons de Taradeau. Dit is een coöperatie en daar heb ik over het algemeen weinig vertrouwen in. Hier zou dat echter geheel ten onrechte zijn. Taradeau binnenrijdend kom je er langs, en mijn advies is: stoppen! Er zijn eenvoudige wijnen, maar ook de ‘middenklasser’ Oppidum en een ‘haut de gamme’ Prestige. De rode Prestige (een melange van syrah, carignan en mourvèdre) is zo goed dat het haast niet te geloven is. De prijzen? Zelfs Nederlanders kunnen hier enthousiast de portemonnee opentrekken.

Tel 04 94 73 02 03.

Reageer op dit item