Concha y Toro zoekt de frisheid - Perswijn
Nieuws

Concha y Toro zoekt de frisheid

Concha y Toro is een gigant binnen de Chileense wijnbouw. Representatief ook. In volle expansie en stek gericht op export. Het in 1883 gestichte bedrijf verdubbelde sinds 2001 zijn wijngaardbezit tot 7600 hectare en verlegde het zwaartepunt van zijn export van Noord-Amerika naar Europa. Marktgeoriënteerd als Chilenen zijn, werd tegelijkertijd de stijl van de wijnen aangepast.

Concheytoro_strip.jpg
Concha y Toro is een gigant binnen de Chileense wijnbouw. Representatief ook. In volle expansie en stek gericht op export. Het in 1883 gestichte bedrijf verdubbelde sinds 2001 zijn wijngaardbezit tot 7600 hectare en verlegde het zwaartepunt van zijn export van Noord-Amerika naar Europa. Marktgeoriënteerd als Chilenen zijn, werd tegelijkertijd de stijl van de wijnen aangepast.

Ze zijn eleganter en verteerbaarder geworden. Met de nieuwe lijn Maycas de Limari heeft Concha y Toro een volgende stap gezet: de ontwikkeling van een heel nieuw type wijnen. In de noordelijke Limari Valley produceert het van 650 hectare eigen wijngaarden wijnen in uitgesproken ‘koele’ stijl met een ‘jong en trendy imago’. De naam ervan is Maycas de Limari.

Binnen Europa is Nederland de op één na grootste afnemer van Chileense wijnen. Het is dus geen verrassing dat voor de Nederlandse wijngigant Albert Heijn de wijnen van Concha y Toro regelrechte bestsellers zijn. Jaarlijks zijn het bijna een miljoen flessen. Dat zijn in meerderheid monocépagewijnen met de merknaam Casillero del Diablo met een prijs van € 5,99 per fles. Voor de supermarkt is dat een vrij hoog bedrag, maar toch lopen ze harder dan die in Frontera range van € 3,99. Daarnaast zijn er nog assemblagewijnen van telkens drie cépages met de toepasselijke naam Trio voor € 6,99. Wijnmaker Marcelo Papa kwam na afloop van de London International Wine Fair in het Amsterdamse College Hotel de nieuwe jaargang 2008 voorstellen, evenals de wijnen uit Limari.

Bij deze een welgemeende suggestie aan de leiding het College Hotel: schaf a.u.b. zo snel mogelijk fatsoenlijk glaswerk aan voor dit soort presentaties. Of waren die matige glazen soms bedoeld om ons op fel-realistische wijze deelgenoot te maken van de belevingswereld van doorsnee wijndrinkende Albert Heijnklanten?

Casillero del Diablo 2008

Volgens Papa was 2008 een goed jaar met gemiddelde temperaturen dat maar weinig hoeft onder te doen voor het uitstekende 2007. Het kreeg nog een staartje mee van La Niña. Bovendien heeft een groot bedrijf als Concha y Toro het voordeel dat het zijn fruit uit diverse gebieden kan betrekken, zoals Casablanca voor bepaalde witte en Rapel voor bepaalde rode. Bij basis wijnen die in grote volumes geproduceerd worden – denk bijvoorbeeld aan de Casillero del Diablo Cabernet Sauvignon met 1,1 miljoen colli – is sprake van blends uit diverse gebieden die onder de noemer Central Valley vallen. Het zijn technisch verzorgde wijnen, misschien niet overmatig complex, maar wel typisch en zuiver. Het valt inderdaad op dat ze de afgelopen jaren ‘verfrist’ zijn en minder Amerikaans geworden. Concreet betekende dat het terugdraaien van malolactische gisting bij wit en een terughoudend houtgebruik bij de rode. Bovendien dragen alle witte en rosés tegenwoordig een schroefdop.

Persoonlijke aanraders uit de Casillero reeks zijn de Viognier uit Casablanca en de Merlot en Carmenère uit Rapel Valley, alle drie dus uit 2008. Ook twee Trio wijnen, resp. de witte van 70% chardonnay met pinot gris en pinot blanc uit Casablanca en de rode van ongeveer tweederde cabernet sauvignon met aanvulling syrah en cabernet franc uit Maipo, zijn zondermeer goed. Ze hebben een onmiskenbaar Europese toets.

Maycas de Limari

Valle de Limari, alias Limari Valley, is een betrekkelijk nieuwe naam in Chili, maar wel een die we nog vaak zullen gaan tegenkomen. Deze vallei ligt relatief noordelijk en zou op het zuidelijk halfrond daarom warmer moeten zijn dan een gebied als bijvoorbeeld Maipo. Niettemin is het juist een – naar Chileense begrippen – heel koel gebied. Hoe dat kan? Door de invloed van de Stille Oceaan. Koele lucht en mist van zee hebben namelijk directe toegang tot de Limari Valley, omdat die niet gehinderd worden door het Kustgebergte waar de zuidelijker gelegen gebieden achter liggen. Door de frequente mist is het aantal uren zonneschijn enigszins beperkt, maar de intensiteit van het licht is wel bijzonder hoog. Nog een belangrijke klimaatfactor: gedurende de laatste maanden van de groei- en rijpingscyclus van de druiven neemt de gemiddelde temperatuur af. Dit komt de aroma’s en zuren ten goede.

De zuurgraad in Limari is dusdanig hoog, dat de witte wijnen hier wel malo ondergaan. Ze zijn sterk mineraal van karakter, waarbij sommige Sauvignons gekenmerkt worden door een zekere grassigheid (groene chili…), zoals dat ook in Nieuw-Zeeland en in koele Kaapse gebieden wel eens voorkomt. Je moet daar van houden. Mooie voorbeelden van wat Limari te bieden heeft, zijn de Sauvignon Blanc Reserva Privada 2008, Chardonnay Unoaked Reserva Especial 2007 en Maycas del Limari Syrah Reserva 2007. Albert Heijn biedt de opvallend geëtiketteerde Maycas-wijnen uitsluitend aan via de webshop ahwijndomein voor € 12,99.

René van Heusden

Reageer op dit item

nl Nederlands