Wijnwinkelwedstrijd - sponsors - Perswijn
Achtergrond & Interviews

Wijnwinkelwedstrijd – sponsors


Taitinger_logo.jpg
HOOFDSPONSOR

Taittinger: familie in Champagne

Taittinger is een van de weinige familiebedrijven in de Champagne, opgericht in 1734 en geleid door Pierre Emmanuel Taittinger. Aan de basis van de kwaliteit van de Champagnes van Taittinger staan de 289 hectare eigen wijngaarden op de beste locaties. De meest verkochte Champagne van Taittinger is de Brut Réserve, een Champagne met een subtiele, lichte smaak, op basis van 60% pinot-druiven en 40% chardonnay. Behalve de Brut Réserve, Demi-Sec en Brut met jaartal (Millesimé), voert Taittinger een voortreffelijke Brut Rosé en tegenwoordig ook Nocturne Sec, de single vineyard les Folies de la Marquetterie en ook de heerlijke Prélude, een Brut op basis van druiven met een klassering van 100% op de schaal van de Crus. Vlaggenschip is de Cuvée Prestige ‘Comtes de Champagne’, verkocht als Blanc de Blancs en Rosé.

Meer info: www.weetvanwijn.nl


Banrock_logo.jpg
Banrock Station steunt Nationaal Park De Weerribben

De Weerribben heeft internationaal een grote betekenis. Dit wetland herbergt grote natuurwaarden in de planten- en dierenwereld en biedt een broed- en verblijfplaats voor (trek)vogels. Van dit soort kwetsbare gebieden zijn er nog maar weinig over op aarde. Staatsbosbeheer en het Australische wijnbedrijf Banrock Station hebben een samenwerkingsverband gesloten om De Weerribben als wetland te behouden.

Van iedere fles Australische Banrock Station wijn die wordt verkocht, gaat een deel van de opbrengst naar het De Weerribben. Daarnaast sponsort Banrock Station het park met een vaste jaarlijkse bijdrage. Met dit geld wordt o.a. open water gegraven in een deel van het gebied waar veel broed- en trekvogels verblijven.

Meer info: www.banrockstation.com


WIC_logo.jpg
WIC: voorlichtingscentrum van Productschap Wijn

Het Wijninformatiecentrum (WIC) is het voorlichtingscentrum van het Productschap Wijn. Consumenten zijn er welkom met hun vragen over wijn en alle aanverwante zaken. Het WIC beschikt over een uitgebreide bibliotheek met standaard boekwerken en nationale/internationale vaktijdschriften. Het WIC is op afspraak te bezoeken. Bijna alle informatie van het Wijninformatiecentrum is via de website http://www.wijninfo.nl te raadplegen. Op de website kunt u o.a. vinden een databank met meer dan 36.000 wijnen met adressen van importeurs in Nederland en alle wijncursussen die in ons land worden gegeven. Verder kunt u op http://www.wijninfo.nl ook terecht op een nationale en internationale agenda van beurzen en wijnproeverijen voor consumenten en professionals.

Meer info: www.wijninfo.nl

Codorníu: innovatieve pionier


Codorniu_logo_200.jpg
Codorníu was in 1872 het eerste wijnbedrijf dat in Spanje een mousserende wijn produceerde volgende de ‘metodo tradicional’. Daarmee legde Codorníu de basis voor wat veel later bekend werd als ‘cava’. Die mentaliteit van pionieren en innoveren is tot op de dag van vandaag kenmerkend gebleven: niet alleen is Codorníu nog steeds een van de belangrijkste producenten van cava, het bedrijf is telkens weer de grote initiator voor vernieuwingen en kwaliteitsimpulsen. Zo is het aan Codorníu te danken dat eerst de chardonnay en later ook de pinot noir mogen worden gebruikt voor de productie van cava. Kortom, Codorníu is synoniem voor cava van hoog niveau.

Meer info: www.codorniu.es

Onafhankelijke wijncursus bij Het Wijninstituut

Wijninstituut_logo.jpg
Het Wijninstituut is gespecialiseerd in het geven van landelijk erkende wijncursussen.Dit alles op zes locaties en onafhankelijk, want het Wijninstituut verkoopt geen wijn. Het Wijninstituut streeft ernaar om op een professionele wijze kennis over te dragen zonder daarbij het gezelligheidsaspect uit het oog te verliezen. Het team van docenten is enthousiast en deskundig.

Bij het lesgeven is er veel aandacht voor proeven en de dagelijkse praktijk en er is veel ruimte voor interactie. De leermiddelen zijn modern (PowerPoint) en aanvullende hand-outs ondersteunen bepaalde thema’s uit het cursusboek. Na afloop is het mogelijk om deel te nemen aan het landelijke examen. Het slagingspercentage van het Wijninstituut ligt ver boven het landelijke gemiddelde.

Meer info: http://www.wijninstituut.nl

De Reypenaer van Wijngaard Kaas


Banner___Reypenaer.jpg
Wijngaard kaas is een kaasgroothandel gespecialiseerd in Nederlandse kazen, een familiebedrijf waar inmiddels de derde generatie werkt. Wijngaard kaas legt zich toe op het rijpen in optimale omstandigheden van de geselecteerde kazen. Zij wil zich onderscheiden door middel van betere, vollere smaak en smeuïgheid vooral met kazen op leeftijd.

In het historische kaaspakhuis van de familie van den Wijngaard, uit 1906, gelegen in Woerden aan de Oude Rijn, wordt de Reypenaer kaas gerijpt op de manier van vroeger. Zonder airconditioning, maar door luiken open en dicht te doen worden de ruimten geventileerd met buitenlucht. De kazen liggen op houten planken en worden tot op de dag van vandaag nog steeds met de hand gekeerd.

Gedurende de lange rijpingstijd van ongeveer één jaar voor de Reypenaer en ongeveer twee jaren voor de Reypenaer V.S.O.P. verliest de kaas veel gewicht, maar wint aan smaak en smeuïgheid. Hoewel de kaas al oud is ontbreekt de scherpe smaak: ‘Reypenaer is juist smeuïg en zacht van smaak’. Een echte streling voor de tong.

Meer info: http://www.reypenaer.com

Reageer op dit item