Vive le marketing! - Perswijn
Wine Society

Vive le marketing!

“Marketing is het verkopen van rotzooi aan idioten.” Provocerende woorden van de geniale wijnmaker en al even geniale Selbstdarsteller Jean-Marie Guffens. Je als producent, gebied of land een beetje proberen te onderscheiden van collega’s en concurrenten is onvermijdelijk gelet op het enorme aanbod aan wijnen van vandaag de dag. Maar hoe ver moet je daar in gaan, wil je daar in gaan, of voel je je gedwongen daar in te gaan?
“Marketing is het verkopen van rotzooi aan idioten.” Provocerende woorden van de geniale wijnmaker en al even geniale Selbstdarsteller Jean-Marie Guffens. Je als producent, gebied of land een beetje proberen te onderscheiden van collega’s en concurrenten is onvermijdelijk gelet op het enorme aanbod aan wijnen van vandaag de dag. Maar hoe ver moet je daar in gaan, wil je daar in gaan, of voel je je gedwongen daar in te gaan? Marketing is op zichzelf helemaal niet verkeerd, maar wordt pas bedenkelijk wanneer de verpakking belangrijker wordt dan de inhoud. Eerlijk gezegd is vaak het nogal triest wat er tegenwoordig bedacht wordt om wijn aan de man en vooral de vrouw te brengen. Een zeer recent voorbeeld mag dit illustreren.

Hoewel het bewuste ‘concept’ uit Frankrijk komt, is er geen woord Frans bij. Nee, het is weer popi Engels wat de klok slaat. Want dat komt zo veel interessanter over. Meent men. We moeten ons derhalve buigen over ‘moods‘. De wijnen zelf doen er uiteraard nauwelijks toe. Nee, het gaat allemaal om de emotie. Althans, wat daar in de ogen van marketinggenieën voor door moet gaan. Die lijkt het immers geen moer te interesseren hoe het met de intrinsieke kwaliteit van de aangeprezen waar staat. Misschien had Guffens, zelf actief in Frankrijk, toch wel een beetje gelijk met die rotzooi voor idioten.

We hebben het over Franse wijn voor iedere ‘mood‘. Stemming dus, in normaal Nederlands.

De Franse wijnindustrie zit zelf in een enigszins depri mood, vandaar dat men probeert het afvallige Nederland weer op te vrijen. Met moody wijnen. Al dit fraais is bedacht door de brancheorganisatie Viniflhor (onmogelijke naam) en het marketingbureau Alterego. Grote woorden worden daarbij niet geschuwd. We citeren gemakshalve even uit de persmededeling:

“Voor het eerst wordt de psychologie van de mens verbonden aan specifieke eigenschappen van wijnen. Veel onderzoek en creativiteit is voorafgegaan aan de totstandkoming van deze campagne. […] Volgens Alterego gaat de Nederlandse consument bij de keuze van een wijn allereerst af op zijn eigen gevoel en gemoedstoestand. Het zijn ook steeds vaker vrouwen die de wijnkeuze bepalen en bij wie gevoel, beleving en genieten een belangrijke rol spelen. […] Deze decalvinisering van de Nederlandse cultuur biedt een mooie kans voor de Franse wijnen.

In de campagne wordt de complexiteit van de menselijke emotie naast de veelzijdigheid van de wijnen gelegd en vervolgens aan elkaar gekoppeld. Wijnen krijgen een eigen persoonlijkheid.

In enkele overzichten wordt duidelijk dat bij iedere mood een passende Franse Wijn te vinden is. Zo is een Elzasser Riesling of een Côte de Bordeaux geschikt als je romantisch gestemd bent, zal een Crémant uit de Loire of de Elzas het goed doen als je zin hebt in gezelligheid en kun je beter Bourgogne aligoté openen in een creatieve bui. […]

Vrouwenbladen, PR en internet zullen worden ingezet om de consument kennis te laten maken bij welke mood zijn/haar Franse wijn hoort. In speciale bewaargidsjes bij damesbladen worden de verschillende stemmingen en wijnen uitgelegd.”

We hebben natuurlijk ook zeer aandachtig kennis genomen van het volledige overzicht met Suggesties Moods & Wines – vins français dus – om vervolgens een spontane braakneiging te voelen opkomen. Maar laten we de zaken gewoon even systematisch langslopen. Zie hier de ‘moods‘: relaxed, gezellig, stout, zen, avontuurlijk, romantisch, creatief en feestelijk. Merk op dat je nooit eens een keer een calvinistische rotbui mag hebben. Dat zegt al genoeg over het realiteitsgehalte van dit ‘moodconcept‘. Nu zou het erg verleidelijk zijn om hier alle voorbeelden te citeren, maar dat zou te veel eer zijn. We beperken ons derhalve tot een selectie van één gesuggereerde wijn per ‘mood‘, met telkens een aanbevolen gebied, appellation en (vermeende) karakteristiek van de wijn. Lees en huiver! Dit is wat je als moderne vrouw (?) anno 2008 moet vinden:

Relaxed – Languedoc – Côtes du Languedoc (bedoeld is hopelijk Coteaux!) – Relaxed, geïnspireerd, lekker in zijn vel (let wel: die wijn dus)

Gezellig – Rhône – Coteau du Tricastin (bedoeld is ook hier wellicht Coteaux!!) – Touchy, kletskous, speels

Stout – Loire – Rosé d’Anjou – Brutaal, flikflooier, naïef (dan zien wij toch liever creaties van Marlies Dekkers)

Zen (c’est quoi ça?) – Bourgogne – Mâcon-Villages – Fascinerend, harmonieus, mystiek (why dan wel?)

Avontuurlijk – Bordeaux Blanc – Gedistingeerd, expressief, onderscheidend

Romantisch – Alsace – Riesling – Begaafd, ontwikkeld, romantisch

Creatief – Bourgogne – Aligoté – Alternatief, hype, trendsetter (wishful thinking…)

Feestelijk – Beaujolais – Beaujolais Villages – Feestbeest, opgeruimd, ongeremd

Tja, hoe kom je erop? Je vraagt je in alle ‘gemoode’ af wat de bedenkers van dit soort pseudopsychologische wartaal zelf gedronken hadden om tot dergelijke uitspraken te komen. Zo’n overheerlijke trendy acid Aligoté soms? Get real, zeggen we dan in goed Frans. Nog iets. Waarom we per se Franse wijnen moeten drinken, wordt niet uitgelegd. Een kwestie van arrogantie, naïviteit of vergeetachtigheid? Anyway, vrouwen van Nederland, kom in verzet tegen dit soort denigrerend gedoe! Pak dan maar liever een proseccootje.

In plaats van emo-gidsjes van damesbladen te bestuderen kun je misschien even ook modern gaan hyven om meer over die overheerlijke Vins d’Alsace te weten te komen. “Per 1 juni staat de Alsace-campagne namelijk op Hyves, de populaire community site van Nederland met ruim 5 miljoen leden. Omdat er op Hyves gesegmenteerd en profielgericht geadverteerd kan worden, is dit is een zeer efficiënte manier om Alsace wijnen bij haar doelgroep van 40 plus en de community ‘eten en drinken’ onder de aandacht te brengen. De resultaten van de eerste maand met ruim 1,4 miljoen views en een clickratio die ruim boven de benchmark uitkomt, zijn veelbelovend.” Parole, parole…Ook daar is weer geen woord Frans bij. Over hoognoodzakelijke inspanningen om die wijnen echt aantrekkelijk te maken, lezen we ook niets. Jammer

Of de mens geneigd is tot alle kwaad, weten wij niet. Wel dat sommige exemplaren van de mensheid, en inzonderheid die van Franse origine, behoorlijk het spoor bijster zijn en in gebakken lucht geloven. Heere, ze weten niet wat zij doen! Zoiets brengt ons nu in een lichtelijk ontstemde ‘mood‘. Een kelkje jenever dus maar.

René van Heusden

(Bourgondisch calvinist)

Reageer op dit item