Provins 2006, Heida, Grand Métral, Valais AOC - Perswijn
Wijn van de week

Provins 2006, Heida, Grand Métral, Valais AOC

In de laatste uigave van Perswijn (juli) schrijft Kees van Leeuwen over Zwitserse wijn. Hij benadrukt dat er steeds meer wijn van steeds hogere kwaliteit wordt gemaakt. Hij meldt echter ook dat de Zwitsers, liefhebbers als ze zijn, graag hun eigen wijnen drinken en dat er weinig geëxporteerd wordt.

Heida_groot.jpg
In de laatste uigave van Perswijn (juli) schrijft Kees van Leeuwen over Zwitserse wijn. Hij benadrukt dat er steeds meer wijn van steeds hogere kwaliteit wordt gemaakt. Hij meldt echter ook dat de Zwitsers, liefhebbers als ze zijn, graag hun eigen wijnen drinken en dat er weinig geëxporteerd wordt.

Kort na het verschijnen van dit artikel viel er dan ook, vanzelfsprekend, een brief op de mat van een importeur die zich specifiek richt op wijn uit de Alpen. De importeur stuurde ook wat wijn mee van Provins, een coöperatie die is opgericht in 1930. Provins is goed voor zo’n tien procent van de totale jaarlijkse productie in Zwitserland. Er leveren zo’n 23.000 producenten druiven aan deze coöperatie. Daarbij valt wel op te merken dat minder dan twintig procent hiervan fulltime wijnboer is. Het landklimaat in de vallei wordt sterk beïnvloed door de Alpen. De winters zijn nogal koud en de zomer kan flink heet zijn. Gedurende het jaar valt er slechts zo’n 600 mm regen. Daarmee kunnen we gerust stellen dat hier een solide basis ligt om prima wijn te maken. Er is een enorme hoeveelheid druivenrassen waar hier wijn van wordt gemaakt, waarvan een deel lokale. Het zijn er niet minder dan 26 rode en 33 witte. Het grootste deel van de wijnproductie, negentig procent, bestaat uit chasselas, pinot noir, gamay en sylvaner. Daarnaast treffen we zowel lokale als internationale druivenrassen aan. Denk aan chardonnay, pinot gris, petite arvine, armigne, humagne (wit en rood) en syrah. Allemaal basismateriaal voor een lekker glas. Vooral de syrah is in opkomst in dit land, dat in feite de bovenloop vormt van het Franse Rhônedal -eveneens beroemd om zijn wijnen van de syrah.

De druif voor deze wijn, de heida (ook wel païen genoemd) komt van wijngaarden op 1100 meter hoogte, een garantie voor een mooie frisheid. Deze wijn heeft een licht zoetje, wat abrikoos, mango, tropisch fruit, met een aangename lengte, die wordt bekroodn met voldoende frisheid, wat hazelnoten, een mooie mineraligheid en een heel aangename lengte. Ideaal om in te zetten bij Oosterse gerechten uit verschillende landen of bijvoorbeeld bij pittige visgerechten. Heel smakelijk.

Wines from the Alps stuurde ook een fles rood in, Provins 2006, Cornalin, Grand Métral, Valais AOC. Ook in het geval van de cornalin gaat het om een lokale druif. Vroeger was dit druivenras bekend als rouge du pays. Hij heeft een lange historie: het is vermoedelijk een van de eerst aangeplante rassen in de Valais. Wederom een erg smakelijk glas, lekker elegant, met rood fruit -kersen en bosvruchten, rode bessen en pruimen- voldoende stevigheid en kracht maar toch aangenaam fris. Lekker om licht gekoeld te drinken op zomerse dagen. Kees van Leeuwen schreef het al, er komt niet veel uit Zwitserland, maar goed is het wel. Beide wijnen kosten € 14,45. Een leuke wijnvariatie.

www.winefromthealps.nl

Reageer op dit item