Wijn van de week: Château L’Argenteyre 2005 - Perswijn
Wijn van de week

Wijn van de week: Château L’Argenteyre 2005

Het is weer zover, de Paasdagen zijn in aantocht. Ik was er nog helemaal niet op voorbereid, maar in de lokale supermarkt werd ik wakker geschud: de vacuüm verpakte gerookte zalm lag weer stapels hoog opgetast, dus het moest wel weer Pasen worden. Vreemd toch, hoe de moderne mens zich door de marketeers gewillig laat commanderen wat te eten & drinken tijdens de feestdagen.
Paaswijnen en andere paaskwellingen

Het is weer zover, de Paasdagen zijn in aantocht. Ik was er nog helemaal niet op voorbereid, maar in de lokale supermarkt werd ik wakker geschud: de vacuüm verpakte gerookte zalm lag weer stapels hoog opgetast, dus het moest wel weer Pasen worden. Vreemd toch, hoe de moderne mens zich door de marketeers gewillig laat commanderen wat te eten & drinken tijdens de feestdagen. Sterker nog, de Paasdagen zijn uitgeroepen tot een moment dat we onszelf even ‘culinair mogen verwennen’. Toe maar. Alsof we dat op andere dagen níet mogen… Maar één geluk: we ‘mogen’ ook klassieke wijnen drinken met de Pasen, zoals rode Bordeaux. Terwijl we juist dachten dat rode Bordeaux helemaal uit en fout was.

Dat de lokale supermarkt Bordeaux in de aanbieding heeft, dat doet ons genoegen. Zelfs een echte Cru Bourgeois, een aanduiding die een jaar geleden door een uitspraak van de rechtbank in de Bordeaux nog voor zijn voortbestaan moest vrezen. Gelukkig hebben de Fransen er met een noodgreep –alles is daar politiek- voor gezorgd dat je je nog altijd Cru Bourgeois mag noemen als je voldoet aan een paar simpele regels. Gelukkig. En, dat kunnen nog lekkere wijnen zijn, zoals de wijn die we vonden bij Albert Heijn, de Château L’Argenteyre 2005.  Deze Médoc uit Bégadan, het noordelijke deel van de streek boven de stad Bordeaux, bevat zo’n 50% merlot. Denk dus niet dat hij heel streng is, zoals bij veel Bordeaux nog steeds wordt gedacht. Nee, hij is heerlijk soepel en zacht, en tegelijk mooi fris door het rijpe cabernet-fruit, dat zo perfect heeft kunnen profiteren van het bijzondere jaar 2005. Hij heeft een heerlijke vleug vanille en aangenaam fruit, wat cassis en kersen, lekker pittig en sappig. Tja, wat moeten we zeggen? Een échte Paaswijn, om op je Paasbest aan tafel te zitten. Wat moet je anders met de Pasen?

Château L’Argenteyre 2005, Médoc

Albert Heijn, € 9,99

Ronald de Groot

Reageer op dit item