Nieuws

Miguel Merino nieuw lid Gran Orden

Miguel Merino van Bodegas Miguel Merino is benoemd tot nieuw lid van de Gran Orden de Caballeros del Vino. Eddy Gravenmaker ontmoette de wijnproducent op de Vinexpo en was onder de indruk van de wijn en zijn charisma.

Deze week kreeg ik een persbericht onder ogen waarin ik las dat Miguel Merino (Bodegas Miguel Merino) 4 maart in Londen was gekozen als nieuw lid van de Gran Orden de Caballeros del Vino. Ik was verbaasd omdat tot nu toe alleen hele grote namen uit de Spaanse wijnindustrie waren uitverkoren om lid te worden van dit illustere gezelschap.

In 1984 stichtte het Spaanse ministerie van Buitenlandse zaken en de belangrijkste vakmensen op de Engelse wijnmarkt ‘La Gran Orden de Caballeros del Vino’ ter promotie van Spaanse kwaliteitswijn in Groot-Britannië. De orde bestaat uit vijftig leden waaronder hele grote namen uit de Spaanse wijnindustrie, zoals Miguel Torres (Torres), Alejandro Fernandez (Pesquera) Julian Chivite (Bodegas Chivite), Guillermo de Aranzabal (Bodegas Rioja Alta), Jose Ferrer (Freixenet) en last but not least  John Radford, schrijver van tientallen boeken over Spaanse wijn. Elk jaar worden zes nieuwe leden genomineerd. Uit deze zes genomineerden worden tijdens een geheime stemming twee nieuwe leden gekozen.

Je wordt genomineerd als je met je werk een grote bijdrage hebt geleverd aan de promotie, imago-verbetering en de verkoop van Spaanse wijn in Groot-Britannië. Een hele mond vol die eigenlijk gewoon betekent dat Miguel Merino akelig goede wijn maakt, die hij ook nog eens heel goed in de Britse markt weet te zetten. Hij is een van de jongste wijnproducenten van de Rioja, in 1994 richtte hij Bodegas Miguel Merino op.

Ik ontmoette Miguel voor het eerst in Bordeaux op de Vinexpo in juni 2007. Ik was onder de indruk van zijn wijnen en zijn charismatische uitstraling. Toen ik later zijn Bodega in Rioja Alta bezocht en meerdere van zijn wijnen proefde was ik overtuigd: dit is voor mij de nieuwe grote wijnmaker in Rioja. Altijd leuk natuurlijk als je dat bevestigd ziet door derden.

Eddy Gravemaker

Lees ook: ’Vers bloed in Rioja’

Importeur voor Nederland:
Your Wine Partner
Gilzeweg 2
4861 AT Chaam
(0161) 497 600 
http://www.miguelmerino.com/

Foto: Miguel Merino en Graham Hines.

Reageer op dit item