Nieuwe - Perswijn
Nieuws

Nieuwe

De hoofdstad heeft er een nieuwe wijnbar bij. Althans… Bodega Keyzer in oud-zuid heeft de hoeveelheid open wijnen uitgebreid naar 18. De champagne valt daar nog buiten. Er was, in goed Nederlands, een ‘soft-opening’ gepland om een en ander luister bij te zetten. Keyzer is in Amsterdam een begrip. Houders van een concertabonnement in het naastgelegen concertgebouw eten er een hapje voor aanvang om vervolgens na het concert aan te schuiven voor een drankje.
De hoofdstad heeft er een nieuwe wijnbar bij. Althans…Bodega Keyzer in oud-zuid heeft de hoeveelheid open wijnen uitgebreid naar 18. De champagne valt daar nog buiten. Er was, in goed Nederlands, een ‘soft-opening’ gepland om een en ander  luister bij te zetten.

Keyzer is in Amsterdam een begrip. Houders van een concertabonnement in het naastgelegen concertgebouw eten er een hapje voor aanvang om vervolgens na het concert aan te schuiven voor een drankje. In de tussengelegen uren kan de tweede groep gasten aan tafel. Een ideale situatie zo lijkt het.

Toen de omstreden horeca-ondernemer Sjoerd Kooistra de zaak overnam, werd het al snel minder. Tegenwoordig is Keyzer onderdeel van de snel groeiende HME Group van Ron Blaauw, samen met enkele bevriende investeerders. Na een ingrijpende verbouwing is Keyzer inmiddels alweer bijna een jaar open. Een grote bar direct bij de entrée moet de gasten duidelijk maken dat Keyzer niet alleen een restaurant is, maar dat je er ook naar binnen kunt voor een lekker glas, al dan niet begeleid door een lekker hapje.

Maître d’Hotel van de HME Group Stephan Knecht is de eerste tijd persoonlijk aanwezig om het personeel te trainen. “Het gaat niet alleen om het aanschaffen van een wijnserveerkast,” vertelt hij. “Om dit project te laten slagen moet ons personeel actief en gedreven wijn aan de gasten aan kunnen bieden. Het grote voordeel van de serveerkast is dat je gasten makkelijk een wijn kunt laten proeven. Gasten hoeven niet meteen een prijzig glas te bestellen van een wijn die ze misschien niet lekker vinden. Op deze manier kun je ook twee halve glazen schenken. Zo kunnen gasten bijvoorbeeld makkelijk proeven wat ze het lekkerste vinden bij het eten.” De duurste wijnen komen uit de serveerkast, de overige wijnen worden uit de hand geschonken. De prijs voor een glas loopt uiteen van zes euro voor een ‘gewone’ wijn tot vijftien euro voor de topwijnen, zoals Condrieu van André Perret, Château Lagrange 2003 uit Saint-Julien of Amarone van Tomassi. “De wijnen in de serveerkast wisselen we af,” aldus Stephan. “Zo kan ik onze gasten steeds verrassen met leuke wijnen die ze normaal niet snel per fles zouden bestellen. Natuurlijk is vijftien euro best veel geld voor een glas wijn, maar je krijgt er veel voor terug.”
De prijzen van de wijnen van Keyzer stonden enige tijd geleden in het middelpunt van de belangstelling toen Hubrecht Duijker zijn Meldpunt Miswijn opende. Ron Blaauw was ‘not amused’. Ik zou zeggen: gaat dat zien en oordeel zelf.

Sjoerd de Groot

Reageer op dit item