Eerste WSET diploma's Benelux uitgereikt - Perswijn
Nieuws

Eerste WSET diploma’s Benelux uitgereikt

Op vrijdag 9 februari zijn in Meerle bij Breda de eerste vier diploma’s uitgereikt aan kanperswijnen die geslaagd zijn voor de Diploma Course van de Wine and Spririt Education Trust (WSET) na een opleiding daarvoor gevolgd te hebben in de Benelux. Twee van de kersverse kanperswijnen waren afkomstig uit België en twee uit Nederland. De vijfde die het diploma ontvangst mocht nemen was al enige tijd geleden geslaagd, na  het grootste gedeelte van de opleiding in Londen gevolgd te hebben.
Op vrijdag 9 februari zijn in Meerle bij Breda de eerste vier diploma’s uitgereikt aan kanperswijnen die geslaagd zijn voor de Diploma Course van de Wine and Spririt Education Trust (WSET) na een opleiding daarvoor gevolgd te hebben in de Benelux. Twee van de kersverse kanperswijnen waren afkomstig uit België en twee uit Nederland. De vijfde die het diploma ontvangst mocht nemen was al enige tijd geleden geslaagd, na  het grootste gedeelte van de opleiding in Londen gevolgd te hebben.

De Nederlandse gediplomeerden waren alledrie vrouwen: Leonie Mooijekind (restaurant Specktakel in Haarlem), Monique Vreeke (wijnhandel 12% of meer in Middelburg) en de al veel eerder geslaagde Noële Ruitenberg (wijnschrijfster). De geslaagden van Belgische kant waren Pedro Ballesteros Torres (Spanjaard en werkzaam bij de EU) en Edwin Van der Kelen (Hostellerie De Kemmelberg).

Aan alle vijf proficiat, want ze hebben hiermee bewezen écht iets van wijn af te weten. De Diploma Course, volledig gegeven in het Engels door Masters of Wine, is namelijk het hoogste niveau dat de WSET aanbiedt en geldt als toelatingseis voor die vermetelen die zich aan Master of Wine willen wagen. De naam Diploma Course is eigenlijk een beetje vreemd; Bachelor of Wine zou wellicht een goed alternatief zijn.

De WSET is de enige organisatie met cursussen die internationaal gegeven worden, door zeer hoog gekwalificeerde docenten, en die overal volgens gelijke normen geëxamineerd worden. WSET cursussen voor beginners (Intermediate) en gevorderden (Advanced) worden in Nederland op diverse plaatsen verzord door Frank Smulders Wijneducatie. In Nederlandstalig België gebeurt hetzelfde, ook op diverse plaatsen, door WineWise van Sybille Troubleyn. Voor de Diploma Course werken beide instellingen samen op één centraal gelegen locatie voor de hele Benelux. Aanvankelijk was dat in Breda, tegenwoordig in het iets zuidelijker gelegen Meerle, net aan de Belgische kant van de grens.

WHY???
De diplomauitreiking vormde de afsluiting van een introductiedag, waarbij belangstellenden voor en reeds ingeschreven cursisten van de Diploma Course zich ondermeer konden onderwerpen aan een blindproeverij in MW-stijl. Deze werd begeleid door Frank Smulders MW, Jan de Clercq, de enige Belg die zich MW mag noemen, en David Wrigley MW namens de WSET. Een fascinerende bezigheid waarbij je als deelnemer plat gezegd met de billen bloot gaat.

Telt bij het examen van de Diploma Course nog vooral de correcte beschrijving van de geproefde wijnen, bij het MW-examen komt het primair aan op de argumentatie waarom je denkt dat je een bepaalde wijn in je glas hebt. Sleutelwoord: Why? Elke uitspraak en conclusie moet verantwoord worden. Een goede identificatie zonder logische beargumentatie geldt niet. Met andere woorden: dit is allesbehalve châteautje raden, maar analytisch proeven. En creatief weten om te gaan met onzekerheid.

De drie series bestonden respectievelijk uit drie Rieslings, drie rode Bordeaux en drie rode Spaanse wijnen.
Serie 1:
– Pacific Rim Dry Riesling nv, Bonny Doon Vineyard (fruit uit   
  Washington)
– Riesling Cuvée-Frédéric Emile 2000, Trimbach, Alsace
– Riesling Rüdesheimer Kirchenpfad Spätlese Trocken 2005, Joseph 
  Leitz, Rheingau
Serie 2:
– Château Haut-Gravet 2001, Saint-Emilion Grand Cru
– Château Grand Puy-Lacoste 2002, Pauillac
– Château La Croix 2002, Pomerol
Serie 3:
– Sanfir 2003, Bodega Casa del Pinar, Utiel-Requena
– Fra Fulcò 2000, Celler Alcover Joffre, Priorat
– Culmen 2001, Bodegas LAN, Rioja
En als toetje:
– Château Lafaurie-Peyraguey 1996, Sauternes

Hoe we het er zelf van afbrachten? Het had beslist minder gekund! Maar ook heel veel beter. Laten we het er maar op houden dat het weer eens een lesje in nederigheid was. Uiterst leerzaam, dat wel. Dus, ambitieuze wijnprofessionals…

http://www.wijneducatie.nl/
http://www.winewise.be/
http://www.wsetinternational.com/


René van Heusden

[fotobijschrift: v.l.n.r. Monique vreeke, Noële Ruitenberg en Leonie Mooijekind]

Reageer op dit item

nl Nederlands